Nincs engedélyezve a javascript.

Rövidre szabott látogatás a letűnt lények csarnokában

2021. október 28.

@akozeteknaploja

2021. október 25. 08:00 - Fejes Valentin

KÖNYVBEMUTATÓ – Radek Malý: Kihalt állatok atlasza


Szomorúan vettem tudomásul a pár hete közzétett rossz hírt: az Egyesült Államokban újabb huszonhárom fajt végleg letűntnek nyilvánítottak, puhatestűeket, halakat, illetve madarakat egyaránt. Az ilyen fejlemények szembesíthetnek bennünket a kiábrándító valósággal – a hatodik kihalási hullám a szemünk láttára zajlik le. Az elmúlt évszázadok alatt jóvátehetetlen károkat okoztunk a földi élet sokszínűségében, tevékenységünkkel magatehetetlen élőlények tucatjainak a sorsát pecsételtük meg. Róluk szól a Móra Könyvkiadó gondozásában nemrég megjelent Kihalt állatok atlasza.

kihalt_allatok_atlasza_1.jpg

Bár a kötetnek kétségkívül szomorú az apropója, a kivitelezés szemet gyönyörködtetőre sikeredett. A gerinc mentén elegáns megjelenést kölcsönző, bordó színű vászonkötés fut végig. A bal oldali illusztrációk a rendkívül sokoldalúnak mutatkozó Jiří Grbavčic művei (ő képregényeken kívül vadnyugati kalandregények borítóin is dolgozott), a részletesebb leírások előtt látható kisebb rajzok pedig a többszörös díjnyertes Pavel Dvorský alkotásai. A nagyalakú kiadványt felütve összesen negyvenegy jobb sorsra érdemes állat tragédiájába nyerhetünk bepillantást, az utóbb hatalmas népszerűségre szert tevőkébe éppúgy, mint a kevéssé ismertekbe.

kihalt_allatok_atlasza_2-1.jpg

A francia felfedező, Francois Leguat elmondása alapján a Rodriguez-szigeti nyergeshátú óriásteknősök (Cylindraspis vosmaeri) páncéljain lépkedve bárki könnyedén eljuthatott egyik helyről a másikra. A vándorgalambok (Ectopistes migratorius) milliónyi egyedet számláló népes raja állítólag ötszáz kilométer hosszan és negyed kilométer szélességben vonult. A British Museum alapítója, Hans Sloane szerint karibi barátfókák (Neomonachus tropicalis) százai süttették a hasukat a Bahamákon. Ezeknek a valaha tömegesen előforduló teremtményeknek mára hírmondója se maradt, leszámítva azt a néhány kitömött példányt, lenyúzott bőrt vagy többé-kevésbé teljes csontvázat, melyek (főleg manapság) mind felbecsülhetetlen értéket képviselnek.

kihalt_allatok_atlasza_3.jpg

Olvasás közben az a kissé kellemetlen érzésem támadt, mintha a költőként, valamint fordítóként szintén tevékenykedő Radek Malý alvilági kísérőnkké lépett volna elő, aki a letűnt lények csarnokában önként vállalta a kalauz szerepét. A modern Vergilius szerepébe bújt szerzőnk a rendhagyó tárlatvezetés során elgondolkodtató kérdéseket intéz hozzánk. Nézzük például a szíriai vadszamárról (Equus hemionus hemippus) szóló fejezet záró sorait! „Az európai kultúrában a szamár a butaság jelképe. Ez felvet egy kérdést: vajon mit szimbolizál akkor a Homo sapiens – a »bölcs ember«?” A könyv elsősorban a fiatalabb generációk számára íródott, de nekünk, felnőtteknek ugyanúgy komolyan fontolóra kell vennünk a napnál világosabb üzenetet: eddig rendre kudarcba fulladt kísérleteinkkel hiába igyekszünk meg nem történtté tenni a múltat, a fajok kihalása visszafordíthatatlan folyamat, ezért addig cselekedjünk a védelmük érdekében, míg nem lesz túl késő! „Az ember egyre nagyobb hatást gyakorol a természetre, és ha csak ölbe tett kézzel ül, és nem tesz semmit, akkor nem számíthat arra, hogy a kihalások jelentősen lelassulnak.” – fogalmazott az előszóban David Storch biológus.

kihalt_allatok_atlasza_4.jpg

Rengeteg pótolnivalónk van az őslénytani ismeretterjesztés terén, ám ha a továbbiakban is ehhez hasonló igényes munkák kerülnek majd a hazai könyvespolcokra, akkor sokkal gyorsabban fog menni a felzárkózás!

Kihalt állatok atlasza

Kihalt állatok atlasza

Radek Maly
Móra Könyvkiadó, 2021.09.28.
Történetek azokról az élőlényekről, amelyeket az ember irtott ki, és azokról az emberekről, akik ezt tették. "És még ma is élnek, ha meg nem haltak" - a tündérmesék jól ismert befejezését az e könyvben szereplő 41 élőlény közül egyikről sem lehet elmondani pozitív kicsengéssel. A mamut, a dodó, a neandervölgyi ember: mind kihaltak.