Nincs engedélyezve a javascript.

Színpadra állították Dóka Péter A kék hajú lány című meseregényét

november 20.

Vörösmarty Színház, Székesfehérvár

A kék hajú lány

 

Két szereposztással is bemutatta a Vörösmarty Színház a Dóka Péter regényéből készült színdarabot, A kék hajú lányt. A 2023. november 7-ei bemutatón Imre Krisztián, Kiss Diána Magdolna, Ladányi Júlia és Kelemen István játszottak, míg a november 30-ai premieren Keller János, Ballér Bianka, Váradi Eszter Sára és Juhász Illés bújtak az ifjúsági történet karaktereinek bőrébe. 

Olivér a tizenharmadik szülinapját ünnepli furcsa családja körében, amikor lezuhan a cseresznyefa tetejéről és kórházba kerül. Nem is fordulhatna szerencsésebbre a sorsa, mert ott barátokra lel, megismerkedik a kék hajú Mírával, akinek daganat van a térdében, vámpírokat rajzol és kerekes székben ül. A kórházban igazi csodák történnek.

 

Dóka Péter Kék hajú lány című kisregényének főszereplői fiatal és idős, magányos lelkek, akik különböző okok miatt saját családjukban nem lelik helyüket, de egy kórházban végzetesen összefonódik a sorsuk és családtagként segítenek egymásnak. A darab olyan tabutémákat feszeget, mint betegség, halál, amiről a felnőttek nem mernek beszélni, mert ők maguk sem tudnak - a saját félelmeik miatt -, vagy mert meg meg akarják spórolni a szembesülést a ténnyel, hogy valamennyien múlandók vagyunk, és így “jó felnőtt szokás “ szerint a szőnyeg alá söpörni az egész problémakört, mintha nem is létezne. A legfontosabb dolog, amit a főhős, Olivér elsajátít: az empátia. Az előadás egyik legfontosabb küldetése az empátia, és minden, ami ehhez kapcsolódik továbbörökítése.

 

Az előadást követően  a diákokkal drámapedagógus dolgozza fel a látottakat.

 

Az előadás célközönsége a 13-17 év közti korosztály, iskolai osztályoknak, csoportoknak ajánljuk!   Az előadás időtartama  kétszer 45 perc plusz  egy szünet.

 

Az előadás helyszíne a Pelikán Fészek.

A kék hajú lány

A kék hajú lány

Dóka Péter
Móra Könyvkiadó, 2013.
Mindig vámpírokat rajzol, fekete a körme, és kerekes székben ül. Ő Mira, a kék hajú lány, aki éppen várja a csodát. Mert csodára néha szükség van. Főleg egy kórházban. De nem a csoda érkezik, hanem a tizenhárom éves Olivér. A fiúnak nincsenek barátai, a plüsspatkányával alszik, és szeret felmászni a magasba.