Nincs engedélyezve a javascript.

Távozik a Móra Kiadó főszerkesztője

2023. május 31.
Távozik a Móra Kiadó főszerkesztője

Távozik a Móra Kiadó főszerkesztője

Dóka Péter író 18 év után távozik a Móra Kiadótól, ahol 2005-től szerkesztőként, majd 2019-től főszerkesztőként dolgozott.

Számos klasszikus és kortárs szerző írását gondozta. 2010-től szerkesztőként és íróként egyaránt aktívan vett részt a magyar gyermek- és ifjúsági irodalom megújítására irányuló törekvésekben.

Nevéhez köthető a Fekete István sorozat felújítása, és fontos szerepe volt az ifjúságnak szóló, érzékeny témákkal foglalkozó Tabu könyvek megjelentetésében. Több általa szerkesztett kortárs könyvet szakmai díjjal jutalmaztak.

Tevékenyen részt vett a Janikovszky-hagyaték feldolgozásában, közreműködésével jelent meg a Naplóm, 1938–1944 című kötet, melyben Janikovszky Éva fiatalkori naplóbejegyzéseit olvashatjuk korabeli fotókkal, családi relikviák képeivel gazdagítva.

Szerkesztője volt az egyik legolvasottabb és legtermékenyebb magyar regényírónak, Nógrádi Gábornak.

A kortársak közül többek között J. Kovács Judit, Holden Rose (Kovács Attila), Marék Veronika, Mikó Csaba, Nyulász Péter, Pacskovszky Zsolt és Zágoni Balázs könyveit gondozta, szerkesztette.

Bolla Eszter szerkesztőtársával részt vett a Móra Kiadó több mint 40 éve futó Már tudok olvasni-sorozatának megújítási folyamatában.

„Hálás vagyok Péternek elkötelezett munkájáért. Meghatározó tagja volt a kiadóban zajló műhelymunkának, szakmai tudásával, nyitottságával és kreativitásával jelentős mértékben segítette a kiadó értékteremtő munkáját. Személyében legrégebbi munkatársunktól válunk el. A jövőben remélem, több ideje lesz már eddig is sikeres írói pályáját folytatni, ambícióit beteljesíteni. A magam és a kiadó munkatársai nevében ehhez kívánok neki sok sikert” – mondta el Janikovszky János, a Móra Kiadó tulajdonos-vezérigazgatója.

Dóka Péter a jövőben tervei szerint családja mellett írói és oktatói munkájára szeretne koncentrálni.

Fotó: Iliás-Nagy Katalin