Nincs engedélyezve a javascript.

Új trendek és módszerek az óvodai mindennapokban – Ingyenes konferencia és workshop óvodapedagógusoknak

2023. február 9.
ingyenes_konferencia_es_workshop_ovodapedagogusoknak_1.jpg

A konferenciáról igazolást adunk, amely alapján a részvétel a 277/1997. (XII. 22.) Kormányrendelet 5.§ (3) bekezdésében leírt feltételekkel 5 órában elszámolható kötelező továbbképzés teljesítéseként.

A kiscsoportos, gyakorlatorientált workshop keretében hazai szakemberek osztják meg kipróbált módszereiket és tapasztalataikat segítséget nyújtva a résztvevőknek, hogy ezeket a későbbiekben maguk is felhasználhassák munkájuk során.

A mese, a játék tevékenységekbe való beépítése és fejlesztő hatása, valamint a viselkedésszabályozás kerülnek középpontba ezen a szakmai napon.


HELYSZÍN ÉS IDŐPONT:

6szín (1066 Budapest, Jókai utca 6.)

2023. 04. 21. 9:00 – 15:30


A workshopon való részvételről igazolást állítunk ki, mely alapján 5 órában beszámítható a kötelező továbbképzési keretbe.

9:00-9:15 Érkezés, regisztráció

9:15-9:30 Köszöntő

9:30-10:15 Tapasztalat és kontroll

Előadó: Dr. Gyarmathy Éva (klinikai és nevelés-lélektani szakpszichológus, tudományos főmunkatárs (MTA) TTK Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Kutatóintézete)

A 21. század nem a digitális technikáról szól, hanem a változásról. A gyorsan változó és megnövekedett információs térben a gyerekek nem csupán a néhány évtizeddel korábbi gyerekektől különböznek, hanem főképpen egymástól. Lehetetlen egyféle módon sikeressé tenni őket. A diverzitás természetes, és a gyerekek nevelésében is természetessé kell váljon a sokféleség. A megismerő-fejlesztő környezet alapja a sokféle aktivitás biztosítása. A saját tevékenységen alapuló tapasztalatok és önirányítás az idegrendszeri harmónia és a tanulási képességek fejlődését segíti elő, és a személyiség egészséges formálódását teszi lehetővé.


10:15-11:00 Az érzelemszabályozás és a kitartás fontossága - érdekességek és technikák kicsiknek és nagyoknak

Előadó: Szloboda-Kovács Emese (gyógypedagógus)

Miért fontos az impulzuskontroll gyermekeinknek? Miért fontos a jutalom késleltetése, illetve elodázása nemcsak a kicsiknek, de nekünk felnőtteknek is? Mi a szerepe a céloknak a kitartásban? Nemcsak a fenti kérdésekkel, de kitartást segítő, kisebbeknek és nagyobbaknak is alkalmas megküzdési technikákkal is megismerkedhetünk a workshopon.

11:00-11:15 Szünet

11:15-12:45 Mondjad még! - Módszertani mozaikok a Móra Kiadó óvodai szöveggyűjteményéhez

Előadók: Bereckiné Dr. Záluszki Anna (egyetemi docens, ELTE TÓK); Dr. Szinger Veronika (főiskolai tanár, Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógusképző Intézet); Dr. Galuska László (főiskolai docens, Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógusképző Intézet)

Bemutatónk célja a Mondjad még! kötetek megismertetése, és tartalmi, módszertani ízelítő. Könyveink nem csupán családi olvasókönyvek, nem csupán esztétikai élményt biztosítanak, hanem - tematikus elrendezésük miatt - segítséget nyújtanak a pedagógusoknak, hogy megfelelő szövegeket találjanak különböző alkalmakhoz, témahetekhez, játékokhoz, foglalkozásokhoz az óvodában.


12:45-13:00 Szünet

13:00-13:45 Játszani (is) engedd - Az óvodáskorú gyerekek játékának tudatos támogatása a készségfejlesztés mentén

Előadók: Kerekes Valéria (mesteroktató, ELTE TÓK Neveléstudományi Tanszék) és Böddi Zsófia (egyetemi adjunktus, ELTE TÓK Neveléstudományi Tanszék)

A játékfejlődés különböző állomásai spontán módon is támogatják a gyermekeket, hogy életkoruk előrehaladtával a gyakorlójátéktól eljussanak a szabályjátékok megértéséig. Óvodapedagógus- és óvodáskorú gyerekekkel foglalkozó szakemberként az egyes szakaszok tudatos(abb) támogatása, a játékokban rejlő szociális-, verbális- és kognitív készségfejlesztési módok pontosabb ismerete nagymértékben hozzájárul a játékban való fejlesztés és differenciálási lehetőségek szélesebb megismeréséhez, ami gyerekekkel való együttjátszás örömén felül erősíti az önbecsülést és a szakmai kompetenciák további fejlesztését is.


13:45-14:30 Mesébe foglalt csoportélet a Plukkido módszerével

Előadó: Táncsics Judit (a Plukkido társalapítója, pszichológus)

A Plukkido pszichológiai és pedagógiai alapokra épülő módszere a fantáziavilágot használja a gyerekek kompetenciaérzésének növelésre és a csoportban lévő feszültségek csökkentésére. A Plukkido táblajátékok segítségével megjelenített manóvilági események alakítása fejleszti a kreativitást, az együttműködő készséget, miközben egyedülálló módon színesíti a csoport életét. A módszerrel mindezek mellett fejleszthetjük a beszédkészséget, a beszédértést és az érzelmi intelligenciát.

14:30-14:45 A konferencia zárása


A programváltoztatás jogát fenntartjuk.


A részvétel INGYENES, de a korlátozott létszám miatt regisztrációhoz kötött!


REGISZTRÁCIÓ


Ha kérdése van a programmal kapcsolatban, írjon nekünk a moraedu@mora.hu címre.