Nincs engedélyezve a javascript.

VILÁGMEGMENTÉSI KALAUZ GYEREKEKNEK

2019. november 8.
greta_lead_kulter_hu_web-2.jpg

Különleges gyerekkönyv jelenik meg Greta vagyok címmel, amely a svéd klímaaktivista alakján keresztül vezeti be érthetően a gyerekeket (és a felnőtteket is) a klímaváltozást érintő fontos tények világába, és a tudatosságra vonatkozóan konkrét tippeket fogalmaz meg, amelyeket mindnyájan követhetünk.

Egy svéd kamaszlány kellett ahhoz, hogy az egész világ néhány napig ugyanarra fókuszáljon: az éghajlatváltozásra.

Figyeltünk, hallgattunk, bólogattunk, és utána a legtöbben visszaültek az autójukba, megvették a következő fast fashion ruhadarabot, amit sosem fognak hordani, és vacsorára benyomtak egy szaftos hamburgert. Mi a hiba? Hallottuk az üzenetet, csak nem értettük meg. Az, hogy beszélünk az éghajlatváltozásról, kevés!

Eljött a cselekvés ideje.

Egyre többen ismerik a biodiverzitás, globális felmelegedés, éghajlatváltozás, kihalási hullám, üvegházhatás, megújuló energia fogalmakat, de csak kevesen teszik fel a kérdést, tehetnek-e ők valamit. Valentina Giannella gyerekkönyvében, amit Manuela Marazzi illusztrációi tesznek széppé, a fogalmak és a tippek is sorra kerülnek.

A Móra Kiadónál megjelenő kötetet 10-től 110 éves korig mindenki haszonnal forgathatja. Balczó Lili, középiskolás klímaaktivista így ajánlja a kiadványt:

„Lili vagyok, és már több éve foglalkozom a klímánkat érintő kérdésekkel. A Greta vagyok című könyvet szeretném ajánlani neked. A könyv első részéből Gretával kapcsolatos információkat tudhatsz meg. Ezek nagyon érdekesek lehetnek egy olyan ember számára is, aki ebben a témában nem feltétlenül tájékozott. Emellett hasznos volt az is, hogy a környezetünket érintő dolgok külön fejezetekbe voltak szedve. Ez az olvasó szempontjából azért lényeges, mert sokkal jobban átlátható és követhető a téma.

Nagyon jónak találtam benne azt, hogy az adott szavak, mondatok vagy fogalmak külön szótárba voltak szedve.

Tehát ha elvesztetted a fonalat, akkor nem kell visszalapoznod, hanem elég a szótárt megkeresned.”

Greta Thunberg azért különleges, mert ő arra helyezte a hangsúlyt, milyen fontos – mondhatni a legfontosabb – az egyén személyes felelőssége.

Többé nem várhatunk arra, hogy majd a szennyezőbb, gazdagabb, nagyobb hatalmú országok elintézik helyettünk. Nekünk személyesen kell tájékozódnunk és cselekednünk a saját szintünkön. Greta Thunberg egy határokon átívelő közösségvállalásra szólít fel, ami a tudomány jelenlegi állása szerint az egyetlen lehetséges megoldás a drasztikus mértékű éghajlatváltozás megállítására.

Valentina Giannella 2019 márciusában egy klímatüntetés után határozta el, hogy könyvet ír a klímaváltozásról.

Olyan kérdésekre akart választ adni, amiket a saját gyerekei is feltettek neki, és amiket világszerte millió és millió gyerek fogalmaz meg a szüleinek napjainkban: Mit jelent az, hogy globális felmelegedés, üvegházhatás, fosszilis tüzelőanyagok? Mi a biodiverzitás és a fenntartható fejlődés? Melyek a szavahihető források? És mit tehetek én?

Ki figyeli a Földön zajló változásokat?

A könyv címét egy, a tüntetésen látott tábla felirata adta: „My name is Greta” („Greta vagyok”). Ez a könyv központi üzenete is: most mindenki Greta, mindannyiunknak cselekednie kell, ha el akarjuk kerülni a ránk leselkedő katasztrófát. A kiadó a könyv kivitelezésében is törekedett rá, hogy megerősítse ezt az üzenetet:

FSC papír felhasználásával, klímasemleges nyomással, a debreceni Alföldi Nyomdában állították elő.

Az FSC rendszerben előállított papírtermékek felelős erdőgazdálkodásból származó fából készülnek, ami biztosítja, hogy nemcsak a kitermelt fák kerülnek pótlásra, de a fafeldolgozásban részt vevőket, illetve az érintett területek lakosait sem érik káros hatások. A klímasemleges nyomtatás során a felmerülő elengedhetetlen CO2-kibocsátás egy nemzetközileg elismert klímavédelmi projekt keretében kerül kiegyenlítésre. A független szervezetek, mint a TÜV, az SGS vagy a PwC, ellenőrzik a megtakarítás pontos mértékét.

A projektszervező ezekből a CO2-megtakarításokból hiteles módon finanszírozza a projekteket.

„A Greta vagyok hiánypótló könyv, hisz fiataloknak, szülőknek egyaránt könnyen érthető módon, gördülékenyen helyez képbe minket a témában (ez önmagában bravúr ebben a műfajban!), és a mindennapokba átültethető tippekkel segít, hogy ne csak a szánk járjon.” – így szól Kucsinka Gabriella, a Hangák – Zöldre érett nők közösségének alapítójának véleménye a könyvről. „Olvasásra, cselekvésre fel, hisz mindannyiunkban ott szundikál egy kicsi Greta, hagyjuk, hogy felébredjen, s általunk is jobb legyen a világ!”

forrás: KULTer.hu /2019.11.07.

szivunkrajta_szivecske81-1.png
Greta vagyok

Greta vagyok

Valentina Giannella