Nincs engedélyezve a javascript.
J. Kovács Judit
J. Kovács Judit
Szerző

J.Kovács Judit vagyok. 1974 nyarán perdültem a világra. Zene és természetszerető nagycsaládban nőttem fel. Az ELTE-n angol nyelvtanár szakot végeztem, majd Bölcsészkaron egyetemi diplomát kaptam angol nyelv és irodalomból. Közben részt vettem az ELTE, akkor induló kétéves drámapedagógiai képzésén, melynek köszönhetően drámajáték-vezetői képesítést szereztem. Tanárom, Gabnai Katalin szerkesztette a “Dünnyögők és dúdolók” című népi gyűjtést, mely első hivatalos találkozásom volt az ölbeli játékokkal. A báb és maszk gyakorlati tantárgynak köszönhetően, Granasztói Szilvia segítségével betekintést nyerhettem a Magyar Állami Bábszínház kulisszatitkaiba. Kerekítő manóval való bábozást Lénárt András és Aracs Eszter bábművészektől tanultam.

A Hagyományok Házában népi kismesterségek játszóház-vezetői tanfolyamot végeztem, ahol két éven át Sándor Ildikótól néprajzkutatótól, a “Tücsökringató” című kötet szerkesztőjétől tanulhattam ölbeli játékokat, népdalokat. Megfordultam számos zenei neveléssel kapcsolatos képzésen.

Három gyerekes anyukaként már nemcsak szakmai szemmel ejtettek rabul népi a mondókák. 2006-ban baba-mama foglalkozásokat indítottam, ekkor még nem Kerekítő néven. 2008-ban mondókás honlapot hívtam életre ölbeli játékos hangtárral. A Móra Kiadónál 2009-ben jelent meg első népi mondókás könyvem, mely Szép Magyar könyv díjat nyert. Ennek oldalain már ott bújkált Kerekítő manó. Az ő bábfigurájával folyt tovább a foglalkozás immár Kerekítő mondókázó, Kerekítő manó torna és Kerekítő Tippentő néven. 

A Kerekítő mondókás könyvcsalád azóta húsz tagú és már óvodásoknak szóló meséskötetek is születtek. 

A foglalkozások országos hálózattá kerekedtek.

Rendszeresen tartok Kerekítő módszertani tanfolyamokat érdeklődő pedagógusoknak.
Művészeti- és érzelmi neveléssel, valamint az anya és gyermek játékával kapcsolatos tapasztalataim az olvasnivalók menüpontokban olvashatók.

2023-ban Janikovszky Éva-díjat kaptam.

Janikovszky Éva életművéről a mosoly jut eszembe.

„Mosolyogni tessék! Persze nem szüntelenül, nem reggeltől estig, de bujkáljon bennünk a mosoly – minden eshetőségre készen – , hogy bármikor felragyoghasson. Mert a mosoly, meggyőződésem szerint, mindig egy kis fényt hoz az életünkbe, meg a máséba is. Kicsike fényt, de sok kicsi, mint tudjuk, sokra megy."

S lám, a Kerekítő foglalkozásokon, vagy az otthoni játék során a mosoly elmaradhatatlan! Fábián Éva népzenepedagógus a Kerekítő állatos játéktár kötet fülszövegében így fogalmaz.

„Az ölbeli játékok nemzedékről, nemzedékre szálltak- változtak és csodálatos módon ugyanazok maradtak- mosolyt csaltak a babák arcára, mely átköltözött mindjárt szüleik szeme sarkába. A nevetésnek ősidők óta kitaposott útvonala ez, egyetlen mosoly sem tévedt még el rajta soha."

Sándor Ildikó néprazjkutató, egykori tanárom (4. fotón) laudációját külön fogom kitenni, hogy külön figyelmet is kapjon, mert nemcsak a Kerekítőről, hanem az ölbeli játékokról is szól.

Most csak egy részlet.:

„Ma itt a könyvet és a könyv alkotóját (alkotóit) köszöntjük, ám lássuk és ünnepeljük mindazt, amit a Kerekítő – ahogy köszöntőm elején említettem –, a Kerekítő univerzum jelent: mondókázó, tornázó, táncos foglalkozások, tanfolyamok, foglalkozásvezetők és a módszert alkalmazó szakemberek képzése, mintaintézmények, valamint a Kerekítő-könyveket kézbe vevő, lapozgató családok Kárpát-medence-szerte. Ezek a könyvek a legfogékonyabb időszakban, közös családi élményként lesznek a gyermek életének részei, hogy aztán végigkísérje őket az olvasás, a szépirodalom szeretete.”

2024-ben 15 éves lesz a Kerekítő, 270 helyszín, 7 ország, 20 könyv, 3 féle képzés, 3 féle baba-mama foglalkozás, több ezer szülői és pedagógus követő. Így tovább együtt, Veletek!

Kerekítő, a mondókázó mindennapokért!

J. Kovács Judit

Hallgass bele
Hallgass bele
1 audió
Belehallgatok
Nézz bele
Nézz bele
1 videó
Belenézek
Kapcsolódó cikkek
Kapcsolódó cikkek
14 cikk
Megnézem