Nincs engedélyezve a javascript.
Miroslav Sasek
Miroslav Sasek
Illusztrátor

Miroslav Šašek
1916. november 16. - 1980 május 28.

Miroslav Šašek Prágában született. Anyja gépíró, apja régi molnár család sarjaként malom tulajdonos volt.Képtalálat a következőre: „Miroslav Sasek portré”

Rajztehetsége korán megmutatkozott. Mérnöki tanulmányai mellett festészetet és grafikát is tanult.

1930 és 1940 között számos gyermek és felnőtt könyvhöz készített illusztrációt Piroska és a farkas történetétől Svejkig, de készített napilapok számára karikatúrákat és humoros rajzfilmeket, sőt a háború után egy rövid ideig bábokat is.

1947-ben Párizsba költözött és képzőművészeti tanulmányokba kezdett a École des Beaux Arts-ban. Tanulmányai végeztével 3 évre letelepedett Párizsban, grafikusként és építészként tevékenykedett, majd Munchenbe költözött, ahol a Szabad Európa rádió munkatársaként dolgozott.

Képtalálat a következőre: „Miroslav Sasek portré”

1957-ben elhagyta a rádiót, visszatért Párizsba és belefogott legjelentősebb sorozatába, az Ez….. sorozatba, melyet íróként és illusztrátorként is jegyzett. Ennek első kötete az Ez Párizs címet viselte, ezt követte London, Roma, New York…. összesen 18 kötet, melyeket számtalan nyelvre lefordítottak és a megjelenés évétől számtalan díjra is felterjesztettek. A sorozat 4 kötetéből készült animációs film is.

1980 május 28-án halt meg Zurichben.


Kapcsolódó cikkek
1 cikk
Megnézem