Nincs engedélyezve a javascript.
Tarján Veronika
Tarján Veronika
Szerző

Tarján Veronika – Varga Katalin unokája – énekes, színész, drámapedagógus, az Apró Színház alapítója, nem mellékesen maga is meseíró. Sok szép hallgatnivalót készített már a kicsiknek Veronaki néven, és sosem vette gügyögősre, mert tudja, hogy a gyerekek zenei érzéke általában a szülőkénél is fejlettebb.

A Gőgös Gúnár Gedeon szövegei a Móra Könyvkiadó Libabál című CD-jén világzenei köntöst kaptak, igényes hangszereléssel, szép dallamokkal. A zeneszerző Mogyoró Kornél és Fejér Simon Pál, mindketten játszanak is a lemezen, ütőhangszereken, gitáron, kobzon, tamburán. Három dalban besegített Szokolay Dongó Balázs is, akiről tudjuk, hogy egészen egyedi dallamtársításokra képes, és szinte beszél hozzánk a hangszerein (furulya, kaval, doromb, szaxofon). A két zeneszerző – nagyon helyesen – főleg a magyar népzenére fókuszált, de nem igyekeztek letudni a feladatot azzal, hogy a magyar fülnek ismerős dallamstruktúrákat és hangszerelési megoldásokat húzzanak rá a szövegekre. Ha az adott vers hangulata, ritmusa, játékossága szerintük balkáni vagy mondjuk blueselemeket kívánt, ezeket is belopták a muzsikába.

A szöveg és a zene egyenrangú, kölcsönösen erősíti egymást. Ha megjelenik a nyelvi humor, ott van mellette a zenei humor is. A fokozatosan gyarapodó információkat fokozatosan építkező hangszereléssel támasztják meg, a közelgő veszélyt zenei eszközökkel is jelzik, a happy endet igazi bulihangulat kíséri. Gyakoriak a hangszeres szólók vagy a hosszabb instrumentális betétek, ami szintén kevésbé megszokott gyereklemezeken. Az alkotók ezzel arra hívják fel a kicsik figyelmét, hogy a zenének szöveg nélkül is lehet jelentése. Azt a gyereket, aki már most felkacag a címadó dal dorombmotívumain, ringatózik a Süt a mama dallamára, vagy önfeledten üti a Víz, víz, víz alapritmusát, azt később sem kell félteni. Az bármilyen jó koncertet élvezni fog. Az együgyű, lebutított zenével haknizókat pedig kíméletlenül ki fogja fütyülni.

 

VERONAKI ZENEKAR

A Veronaki zenekart Tarján Veronika énekes, meseíró és Mogyoró Kornél ütőhangszeres, zeneszerző alapította. A zenekart népszerű és nagyszerű zenészek alkotják.

A zenekar célja, hogy igényes, szerethető zenét játsszon, és hogy családi koncertjeik zenei minősége hozzájáruljon ahhoz, hogy később igényes művészeti alkotásokra nyitott, zeneértő, zeneszerető közönség váljon a hallgatóságukból.

A Veronaki zenei palettája rendkívül színes. Jellemző, hogy egy dalon belül jelennek meg népzenei és könnyűzenei elemek, ezt eredményezi az is, hogy a tagok zenei világukban kötődnek a különböző népek muzsikáihoz, legyen az afro, balkáni, erdélyi vagy akár blues zene.

A hangszerelés is igen változatos, találkozhatunk a török vidékekről származó, hosszú nyakú szazzal, moldvai népzenéből ismert kobozzal, egzotikus, különleges ütőhangszerekkel, gitárral, brácsával, tamburákkal, tangóharmonikával és nagybőgővel. A zenei sokszínűséget a többszólamú vokális megszólalás teszi igazán egyedivé. A mesével körülszőtt zenei világ igazi különlegesség a muzsika hatalmas óceánján.

Kapcsolódó cikkek
Kapcsolódó cikkek
1 cikk
Megnézem