Nincs engedélyezve a javascript.
Albert Uderzo
Albert Uderzo
Szerző

1927

Albert Uderzo megszületik Fismes-ben (település Marne megyében).


1932

A fiatal Albert már ovis korában is feltűnően jól rajzol. Önállóan fejleszti a képességeit, és ahelyett hogy folytatná a pályafutását bohócként, egyre többet alkot. A Walt Disney-hősök különösen vonzzák. Tízéves korától kezdve nagy orrú karaktereket kreál…


1938

A család másodjára is költözik, Clichy-sous-Bois-ból a Rue de Montreuilba, ami Párizs 11. kerületében található. Albert először repülőgép-szerelő szeretett volna lenni, fel is veszik a francia műszaki iskolába, még mielőtt kitör a második világháború.


1942

Testvére, Bruno, Bretagne-ba költözik, és őt is erre biztatja. Albert-nek tetszik a környék, de a háború miatt vissza kell mennie Párizsba, segíteni apjának, aki gépkezelőként dolgozik. Miután kikiáltják a Szabad Franciaországot, Albert kipróbálja magát karikaturistaként, és alkot több új hőst is, mint például Flamberge, Clopinard, Zartan, Zidore, Arys Buck, Prince Rollin vagy Belloy.

Ezek még csak a kezdetét jelentik azoknak az óriási izmokkal rendelkező figuráknak, akikért Albert annyira odavolt.


1947

Rövid ideig a tiroli hadseregben szolgál. Amint visszatér, riporter-illusztrátorként dolgozik a France Dimanche-nél, valamint két hírügynökségnél, a World Pressnél és az International Pressnél. Ott ismeri meg többek közt Jean-Michel Charlier-t és Victor Hubinont.


1951

Egy szép reggelen a World Press/International Pressben dolgozó Albert Uderzo megtudja, hogy egy „Gossini” nevű új munkatárs érkezik a céghez. Nagyon izgatott lesz, azt gondolja, hogy egy hozzá hasonló olasz fiatalember érkezik, de elmagyarázzák neki, hogy G. o. s. c. i. n. n. y.-nak írják a nevet, és valójában francia az illető, aki Amerikából költözött ide. Ettől függetlenül azonnal megtalálják a közös hangot és több projekten dolgoznak együtt. Több hőst is megalkotnak, mint például Oompah-Pah-t, akit sokan Asterix elődjének tekintenek.


1956

Uderzo és Goscinny aktívan részt vesz – Jean-Michel Charlier és Jean Hébrard mellett – az Edipress (hírügynökség) és az Edifrance (hirdetési ügynökség) nevű cégek alapításában, amelyek segítségével kiélhetik művészi szabadságukat. A következő néhány évben mindketten kipróbálják magukat különböző területeken, de ez az időszak is nagyon termékeny az új projektek és ötletek szempontjából. Ebben az időben Albert Uderzo a képregények gyártásából él, akár heti kilencet is készít, ami elképesztő mennyiségű munkát jelent. Néha, időhiány miatt, nem is vázlatol, hanem azonnal tintával rajzol.


1959

Egy fontos projekt tölti ki az alkotópáros minden idejét: egy „Pilote” nevű magazint szeretnének létrehozni, François Clauteaux segítségével, aki később a lap szerkesztője lesz. Albert és René egy francia hőst keresve eldönti, hogy a Le Roman de Renart alapján csinál sorozatot, de kiderül, hogy ezt már valaki más elkezdte, így új ötlet után kell nézniük. A francia történelem tanulmányozása után megegyeznek, hogy a gallokat helyezik a történetük középpontjába. 1959. október 29-én a Pilote első kiadásában a magazin huszadik oldalán megjelenik az Asterix első része. A Pilote hatalmas sikert arat, több mint 300 ezer darabot adnak el belőle. A magazin (szlogenje: „Hú, micsoda magazin!”) ekkor éli fénykorát. Több fiatal olvasó nő fel vele. Aztán az alkotók néhány hullámvölgy után átadják a helyüket, de hamarosan, 1963-ban, vissza is térnek. Ekkor René Goscinny több képregénysorozaton is dolgozik – az Asterixen, valamint a Iznogoud-on (Tabary), Little Nicholas-on (Sempé), Lucky Luke-on (Morris), Valentin-on (Tabary), The Dingodossiers-on (Gotlib) satöbbi.


1968

A két alkotó folytatja a sorozatokat, néha együtt, néha egyedül. De az Asterix és a hősök pajzsa után Albert Uderzo kizárólag ezzel a sorozattal foglalkozik.


1977

Asterix jelentős hőssé válik a francia képregény világában, népszerűsége egyre csak nő. Ez nagy örömet okoz Albert-nek és Renének, akik közben egy rajzfilmstúdiót is alapítanak Studio Idéfix néven. A boldogság azonban nem tart sokáig. 1977. november 5-én érkezik a szörnyű hír: René Goscinny – 51 éves korában – szívrohamban elhunyt.


1979

Albert Uderzo egyedül folytatta a gall hősök történetét. Megalapította a Les Éditions Albert Renét, ami az új Asterix-képregények kiadója lett.


1980

Megjelenik A megosztott falu, a 25. Asterix-képregény, az első, amit Albert Uderzo egyedül írt és rajzolt.


1981–2005

Ebben az időszakban nyolc Asterix-képregény jelenik meg. Albert Uderzo, a René Goscinnyval való 26 év barátságát nem felejtve, további képregényeket alkot és hatalmas sikert arat. Az Asterix olvasóinak száma továbbra is gyarapszik. 2002 novemberében René Goscinnyra emlékezve megjelenik az Asterix és a belgák bővített kiadása. (Ez csak franciául kapható.)


2009

Ötven év alatt az Asterix-sorozat világsiker lett. A számok magukért beszélnek: a 34 kalandot eddig 107 nyelvre vagy dialektusra fordították le, 11 film készült belőle, épült egy Asterix vidámpark, és több száz egyéb terméket gyártottak.


Kapcsolódó cikkek
Kapcsolódó cikkek
1 cikk
Megnézem