Nincs engedélyezve a javascript.
Vajda Éva
Vajda Éva
Szerző

Vajda Éva 1970-ben született Kaposváron, ott érettségizett. A Közgazdaságtudományi Egyetemen szerezte első diplomáját, később tanult jogot és kommunikációt az ELTE-n, majd politikatudományból is szerzett egy MA fokozatot a Közép-Európa Egyetemen (CEU).

Pályáját a Magyar Rádióban kezdte gazdasági újságíróként, később az írott műfajra váltott, a Magyar Narancsnál kezdett írni. Oknyomozó újságíróként szerzett magának hírnevet, az Élet és Irodalomban (ÉS) 1998-2000 között megjelent cikkeit a Postabankról, a Globex holdingról, a KH bankról és az Orbán család bányavállalkozásairól a mai napig rendszeresen idézik. Az ÉS után több mint három évig dolgozott az Open Society Institute (OSI) mediaprogramjánál, majd egy évig a budapesti Holokauszt Emlékközpontban. 2005-ben tért vissza ismét az újságíráshoz: az akkor még Spiegel-tulajdonú Manager Magazin főszerkesztőhelyettese lett. A Magyar Telekom korrupciós botrányairól írott cikkeiért megkapta az év oknyomozó újságírója díjat 2006-ban, és a vezetése alatti időszakban a szerkesztőség is több díjat nyert. 2008 és 2010 között az Index külsős szerzője lett, és projekteket vezetett a Tasznál és a Transparency International-nél (TI). Mong Attilával 2009-ben írt tényfeltáró könyve, az Ártatlanok kora azzal foglalkozik, hogy mi történt a nagy gazdasági bűncselekményekkel az igazságszolgáltatásban. Ezen kívül több kötetben publikált, szerkesztett oknyomozó könyvet, írt tananyagot és több mint tíz évig tanított újságírást itthon és a Balkánon, valamint a volt Szovjetunió országaiban. 2010-ben, fia születése után váltott és vállalati csalásfelderítéssel kezdett foglalkozni: először a Mávnál dolgozott, majd egy nemzetközi cég vezető munkatársa lett. Jelenleg egy közép-európai régiós pozícióban dolgozik Prágában.

Meseírással 2007-ben kezdett el foglalkozni, íróbarátja, Bódis Kriszta biztatására. Egy könyvkiadással foglalkozó egyetemi barátja szerint tényfeltáró meséket ír: barátok, családtagok valós történeteiból vagy éppen újságcikkekből meríti az ihletet. 2011-ben az Aranyvackoron három pályaműve is döntös lett, a háromból kettő különdíjakat nyert. Első meséi a Csodaceruzában és a Minimax magazinban jelentek meg, majd 2014-ben a Móra publikálta az első mesekönyvét: Szása, a szibériai kistigris Nagy Dia illusztrálásában született meg. Ugyancsak Nagy Dia illusztrálta a BookR kiadásában csak digitálisan elérhető Fecskemesét. 2016-ban pedig Bodonyi Panni illusztrálásában megjelent az Anup és a csodálatos tűzhely című meséje, amelyet indiai származású férje gyerekkora ihletett.

Hobbija az utazás és az úszás, büszke arra, hogy felnőttfejjel is képes volt átúszni a Balatont és hogy részt vett az első magyar Swimathonon 2016 júniusában.