Nincs engedélyezve a javascript.

100 éve született a Mondák könyve szerzője

100_eve_szuletett_komjathy_istvan_foto-1.jpg

Ma száz éve – 1917. március 30-án – született Komjáthy István író, a Móra Könyvkiadó legendás szerkesztője, aki olyan örökbecsű könyvekkel ajándékozta meg az olvasókat, mint a Mondák könyve, a Mátyás-mondák könyve és a Botond.

Komjáthy István a csallóközi Ekelen töltötte gyermekkorát, már ott megismerkedett a magyar hit- és regevilággal, amely számos könyvének ihletője és forrása lett. Komáromban érettségizett, Pozsonyban járt egyetemre. Néhány évig gimnáziumban tanított, folyóiratok szerkesztőségében dolgozott, majd 1951-től az Ifjúsági Könyvkiadó (a Móra Kiadó elődje) szerkesztője lett, amelynek egy ideig megbízott vezetője is volt. Szerzői munkássága is ehhez az évtizedhez köthető. Az 1956-os forradalom után ismét tanított, és a kutatómunkát is folytatta. 1963-ban hunyt el Budapesten.

100_eve_szuletett_komjathy_istvan_emlektabla2_bp_13_vaci_ut_34.jpg

Azok közé a szerzők közé tartozik, akiknek posztumusz is jelentek meg fontos műveik, ilyen a már említett Mátyás-mondák könyve, valamint a Betyárvilág című kötet, amelyben húsz Somogyban gyűjtött betyártörténet olvasható.

Az író családja a Móra Könyvkiadóval karöltve 2013-ban emléktáblát állított Komjáthy Istvánnak, amely annak a háznak a falán található, ahol évtizedekig élt és alkotott.

(Budapest, XIII. ker., Váci út 34.)

Betyárvilág

Betyárvilág

Történetek zsiványokról, pandúrokról

Dóka Péter, Komjáthy István, Szántói Krisztián
Botond

Botond

Ezer év magyar regéi és mondái

Komjáthy István
Mátyás-mondák könyve

Mátyás-mondák könyve

Komjáthy István
Mondák könyve

Mondák könyve

Hun és magyar mondák

Komjáthy István