Nincs engedélyezve a javascript.

100 éve született a Mondák könyve szerzője

2017. március 30.
100_eve_szuletett_komjathy_istvan_foto-1.jpg

Ma száz éve – 1917. március 30-án – született Komjáthy István író, a Móra Könyvkiadó legendás szerkesztője, aki olyan örökbecsű könyvekkel ajándékozta meg az olvasókat, mint a Mondák könyve, a Mátyás-mondák könyve és a Botond.

Komjáthy István a csallóközi Ekelen töltötte gyermekkorát, már ott megismerkedett a magyar hit- és regevilággal, amely számos könyvének ihletője és forrása lett. Komáromban érettségizett, Pozsonyban járt egyetemre. Néhány évig gimnáziumban tanított, folyóiratok szerkesztőségében dolgozott, majd 1951-től az Ifjúsági Könyvkiadó (a Móra Kiadó elődje) szerkesztője lett, amelynek egy ideig megbízott vezetője is volt. Szerzői munkássága is ehhez az évtizedhez köthető. Az 1956-os forradalom után ismét tanított, és a kutatómunkát is folytatta. 1963-ban hunyt el Budapesten.

100_eve_szuletett_komjathy_istvan_emlektabla2_bp_13_vaci_ut_34.jpg

Azok közé a szerzők közé tartozik, akiknek posztumusz is jelentek meg fontos műveik, ilyen a már említett Mátyás-mondák könyve, valamint a Betyárvilág című kötet, amelyben húsz Somogyban gyűjtött betyártörténet olvasható.

Az író családja a Móra Könyvkiadóval karöltve 2013-ban emléktáblát állított Komjáthy Istvánnak, amely annak a háznak a falán található, ahol évtizedekig élt és alkotott.

(Budapest, XIII. ker., Váci út 34.)

Betyárvilág

Betyárvilág

Dóka Péter, Komjáthy István
Botond

Botond

Komjáthy István
Mátyás-mondák könyve

Mátyás-mondák könyve

Komjáthy István