Nincs engedélyezve a javascript.

11. Szegedi Képregényfesztivál – 2019. november 16. – Somogyi-könyvtár

2019. november 7.
kepregenyfesztival_szeged_2019_plakat_hir-2.jpg

A fesztivál látogatói a műfaj örökifjú klasszikusai mellett a kortárs irányzatokkal és alkotókkal is megismerkedhetnek. A képregényrajzolókat alkotás közben figyelheti meg az érdeklődő nagyérdemű, sőt, a vállalkozókedvűek ceruzát ragadva társulhatnak az alkotáshoz. A fesztivál idejére a képregénykiadók és -terjesztők is jelen lesznek kínálatukkal, biztosítva az újdonságok megtekintésének és megvásárlásának lehetőségét.

A KÉPREGÉNYFESZTIVÁL RÉSZLETES PROGRAMJA /Előadások – Kiállítások – Fókuszban – Körkérdés – Kiadók – Vendégeink – Játékok/ >>ITT OLVASHATÓ

bayer_antal_hir.jpg

Az előadásokból ajánljuk

14.15


Bayer Antal
Asterix 60 éves – a kezdetek

1959. október 29-e Asterix hivatalos születésnapja, ekkor jelent meg először, a Pilote képregényújság első számában. A hetilap 15 éven keresztül szolgált a kis gall világsztár elsődleges otthonaként, mielőtt útjaik különváltak. Ezen időszak alatt teljesen megváltoztatta a francia társadalom hozzáállását a képregényhez, hiszen Asterix mellett olyan, nálunk is jól ismert sorozatokat vezetett be vagy tett még népszerűbbé, mint a Blueberry, a Lucky Luke, a Valerian vagy az Iznogoud. Az Asterix eredeti szerzőpárosa, René Goscinny és Albert Uderzo aktív szerepet vállalt annak a lapnak az alapításában és szerkesztésében, amely heti előközlésben jelentette meg legnépszerűbb karaktereik első 20 történetét. Az előadás a 60 éves Asterix első 15, meghatározó évéről szól, megvizsgálva a környezetet, amelyből kinőtt.

KÖRKÉRDÉS – MI LEHET A TITKA A SZÜLŐI, NAGYSZÜLŐI, DE AKÁR DÉDSZÜLŐI KORT IS MEGÉRŐ KÉPREGÉNYEKNEK, HOGY NÉPSZERŰSÉGÜK TÖBB ÉVTIZED UTÁN IS TÖRETLEN?

bayer_antal_hir_kicsi-2.jpg

Bayer Antal

Amennyire én látom, nem is annyira maguk a képregények őrzik meg évtizedeken át a népszerűségüket, hanem a karaktereik. Egy mai olvasó számára a legújabb Batman-történet az igazi, nem a 40, 60 vagy 80 évvel ezelőtti, sőt egyre többen vannak, akik nem is a képregényekből, hanem filmekből vagy játékokból ismerték meg a figurát. Talán kissé prózaiként hat, amit mondok, de a titok nyitja szerintem az a hatalmas marketingmunka, amit a képregényfigurák alkotói, kiadói és tulajdonosai belefektetnek. Persze ehhez előbb ki kell találni azt a karaktert, akiben megvan a potenciál az ikonná válásra... Na ez az, ami igazán rejtélyes.

JÁTÉKOKBÓL, KÖZÖSSÉGI PROGRAMOKBÓL AJÁNLJUK

14.00, 14.30 és 15.00


Galliai körutazás – társasjáték

Asterix és Obelix a rájuk vadászó rómaiak ellenére körbejárták Galliát, elvitték kis falujukba valamennyi régió specialitását, hogy a tűz körüli banketten élvezhessék a finomságokat. A velünk játszó gall harcosok átélhetik ezt az élményt.
A szegedi Alliance Française és a Móra Könyvkiadó szervezésében

  • A játékon túl a szegedi fesztivál látogatói képes összefoglalót is láthatnak az Alliance Française társintézményeiben megszervezett Asterix születésnapi megemlékezésekről, játékokról.

forrás: sk-szeged.hu/

Keressétek az Asterix és Hupikék törpikék képregénysorozat köteteit a Móra Kiadó standján

1959-es debütálása óta Asterix az olvasók minden korosztályának örömet szerez világszerte.Kedvenc gall harcosunk létezését két zseniális megalkotójának, a briliáns írónak, René Goscinnynek, és a mesteri illusztrátornak, Albert Uderzónak köszönhetjük. Kiváltságnak tekintjük, hogy a megtörhetetlen gallok szolgálatában állhatunk, és különösen izgalmas érzés tisztelettel adóznunk Asterixnek és barátainak hatvanadik születésnapjuk alkalmából.
Néhány kötet a sorozatból.

Asterix 28. - Asterix és a varázsszőnyeg

Asterix 28. - Asterix és a varázsszőnyeg

Albert Uderzo
Asterix 27. – Asterix fia

Asterix 27. – Asterix fia

Albert Uderzo
Asterix 26. - Asterix Odüsszeiája

Asterix 26. - Asterix Odüsszeiája

Albert Uderzo
Asterix 5. - Asterix galliai körutazása

Asterix 5. - Asterix galliai körutazása

René Goscinny

Mindannyiunk száz kis kedvence, Törpapa, Lusti, Ügyifogyi, Törpojáca, Törpilla és a többi hupikék törpike történeteiből néhány kedvcsináló kötet.