Nincs engedélyezve a javascript.

76 éves korában elhunyt Ranschburg Jenő

2011. március 11.
76_eves_koraban_elhunyt_ranschburg_jeno.jpg

Meghalt Ranschburg Jenő pszichológus. A hírről a Klubrádió honlapja számolt be, e szerint gyors lefolyású betegség következtében vasárnap kórházba vitték, ahol a 76 éves szakember csütörtök délután elhunyt. Szilvási Endre írta róla:

„Ha a klónozásnak valaha is volna értelme vagy erkölcsi alapot nyújtó indoka, az az lenne, hogy minden családnak jutna otthonra egy Dr. Ranschburg Jenő. Egy ember, aki a tanácstalan, feszült, idő- és energiahiánytól frusztrált szülőknek tanácsokat, ötleteket adna. A felvázolt futurisztikus vízióban egy csodálatos, minden családnak alanyi jogon járó, a gyermeki lélekről elképesztő tudással bíró "klón-nagypapát" képzelhetünk el. Képzelhetnénk, ha Ranschburg Jenő lendületessége, fiatalossága, kisugárzása nem cáfolna rá mindarra, ami a "nagypapa" szóra sokunknak elsőre beugrik. Belőle azonban csak egy van...”

Ranschburg 1961-ben, a Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán végzett, majd 1964-ben az ELTE-n szerzett pszichológia–magyar szakos diplomát. 1963–1965 között az MTA Pszichológiai Intézetében dolgozott, 1965–1977 között az ELTE BTK pszichológiai tanszékének adjunktusa, majd docense volt. 1977 óta volt az MTA Pszichológiai Intézetének osztályvezetője. Pszichológusként fejlődéslélektannal, iskolai és családi szocializációval, gyermeklélektannal foglalkozott.

Számtalan gyermek- és családpszichológiai könyv szerzője. A tudományos ismeretterjesztés egyik hazai úttörője volt, a családi és iskolai gyereknevelés témakörében számos cikket írt napilapokban, népszerű folyóiratokban is.

A 80-as évek egyik legnépszerűbb tévéműsora, a Családi kör állandó szakértőjeként generációkat avatott be a pszichológia alapjaiba. Aktív közéleti szerepet vállalt.

Ranschburg Jenő az egyik legismertebb és legelismertebb magyar pszichológus volt. 2010-ben Hazám-díjjal tüntették ki. Korábban Prima Primissima díjat, Pro Schola Urbis díjat, Ifjúsági díjat és a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjét is megkapta. Budapest díszpolgára volt.

Utolsó napjáig aktív volt, rendszeresen nyilatkozott rádióknak és publikált a szaksajtóban, valamint a napilapokban, magazinokban szakmai és közéleti kérdésekről. Gyerekségek címmel jelent meg gyerekverskötete, hangoskönyve a Móra Kiadó gondozásában.