Nincs engedélyezve a javascript.

85 éve született Janikovszky Éva

2011. április 22.
85_eve_szuletett_janikovszky_eva.jpg

Janikovszky Éva emlékére

Április 23-a mind a kiadó, mind a magyar irodalomtörténet szempontjából fontos dátum. Ezen a napon töltené be Janikovszky Éva 85. életévét, aki immár 8 esztendeje nincs köztünk. A gyermeklélek nagy értője történeteivel mosolyt csalt a világ számtalan gyermekének (és felnőttjének) arcára. Szeretettel emlékezünk rá.

Műsorajánló

A Magyar Televízió Hogy volt...? című műsorában emlékezik az íróra. 2011. április 30., szombat 17:35-18.35
Hogy volt!?..: 85 éve született Janikovszky Éva
Felelős szerkesztő: Nagy György
Janikovszky Éva első könyve 1957-ben jelent meg. Írásait az olvasók korhatár és fenntartás nélkül szeretik. Írt még filmforgatókönyvet, dolgozott hetilapoknak, folyóiratoknak, gyakran szerepelt a rádióban, televízióban. Több könyvéből készült rajzfilm, tv-játék, ezek közül talán legismertebb Az égigérő fű. Műsorunkban munkáiból válogatva egy-egy részletet megmutatunk, meghívott vendégeinktől pedig azt kérdezzük: Hogy volt!?...

„Apukám sokszor mondja nekem, hogy vigyázz, mert kihozol a sodromból. De mindig későn szól, mert olyankor már kint van.”

Ezekről a sorokról minden tíz éven felüli magyar olvasónak Janikovszky Éva és az ő könyvei jutnak eszébe. Írásait fenntartás és korhatár nélkül szeretik, gyerekek generációi nőttek fel rajtuk. Állandó témája a felnőtt-gyerek kapcsolat, a mindennapi élet – sajátosan mindennapi élményeivel és konfliktusaival. Hangja és ábrázolásmódja olyan írói világot teremtett, amely másokéval összetéveszthetetlen, egyedülálló a magyar irodalomban, sőt a kortárs világirodalomban is megelőzte korát, mivel leszámolt a „tekintélyelvű”, felnőtt szemléletű írással.


Írástechnikájának egyik jellemzője a nézőpont állandó váltogatása.
Írjon bármiről, nála az éremnek valóban mindig két oldala van. Ez humorának egyik forrása. Például ha egy kisgyerek perspektívájából mesél arról, minek örül, rögtön utána elmeséli azt is, hogy ennek az anyukája miért nem örül ugyanennyire.Ez a fajta kettősség, a maga rövid, tömör mondataival roppant mulatságos és persze mindnyájunk számára ismerős helyzeteket villant fel, s a két világ konfliktusait ironikus megvilágításba helyezi.

A másik humorforrás az, hogy az írónő hitelesen szól akár egy óvodás, akár kisiskolás, akár egy kamasz gyerek hangján. A felnőtt olvasó lépten-nyomon szembesül azzal, milyen mulatságosak a gyerek szájából a nap mint nap elhangzó felnőttmondatok, mint „Felelj szépen, ha kérdeznek!”, vagy „Gyere csak ide, kisfiam, beszélni akarok veled!”

Ugyanilyen hiteles Janikovszky Éva hangja, ha egy felnőtt, mondjuk a szomszédasszony vagy a nagymama hangján szól. Késői műveiben, a jobbára felnőtteknek szánt rövid írásokban saját hangján szól. Humorának leggazdagabb – mert a mindennapi magyar nyelvből merített – forrása a már-már szólássá merevülő „felnőttbölcsességek”, közhelyek fejre állítása. Az írónő a kiválasztott fordulatot nem csak a gyerek szájába adja, de szó szerint is veszi, így a közhely automatikusan viccé, helyenként már-már abszurddá válik.

Hogyne válna: hiszen a felnőtt nem vár választ például arra a szónoki kérdésre, hogy „…mondd, édes fiam, mire használod te a fejedet.” Ám a kamasz „komolyan veszi”, és megválaszolja: „…azzal szoktam fejelni, azon növesztem a hajamat, és azon van a fülem is, amit mozgatni tudok.”

Ironikus, ám mindig szeretetteljes „közhelytechnikáját” olvasva minden olvasó magára ismerhet: Janikovszky Éva ugyanis mestere volt a modellszerű helyzetek felvázolásának. Ebben méltó alkotótársa is akadt: Réber László grafikus, aki egyetlen vonallal rajzolta meg, amit az írónő kevés szóval leírt.

Janikovszky Éva könyveinek témái, hangja és humora szerte a világon értő olvasókra talált, nem véletlen, hogy műveit harmincöt nyelvre fordították le, és mindenütt sikert arattak.

A tükör előtt

A tükör előtt

Janikovszky Éva
A nagy zuhé

A nagy zuhé

Janikovszky Éva
A hét bőr

A hét bőr

Janikovszky Éva
A lemez két oldala

A lemez két oldala

Janikovszky Éva