Nincs engedélyezve a javascript.

90 éve született Varga Katalin József Attila-díjas író, költő

2018. március 26.
90_eve_szuletett_varga_katalin_jozsef_attila_dijas_iro_kolto-1.jpg

90 éve, 1928. március 26-án született Varga Katalin József Attila-díjas író, költő főleg gyermek- és ifjúsági könyveivel lett népszerű, de verseskötetei, regényei is megjelentek. Könyveit számos nyelvre lefordították, több regényéből film is született (Barátom, Bonca, Legyél te is Bonca, A zöld torony). Legnépszerűbb könyve, a Gőgös Gúnár Gedeon 1962-ben jelent meg, azóta 50 kiadást ért meg. Az első megjelenéstől a mai napig szülők, kisgyermekek és kisiskolások nemzedékei olvassák a bravúros írói teljesítménnyel létrehozott kötetet. Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy a könyv majdnem minden magyar család könyvespolcán fellelhető.

Tarján Veronika, Varga Katalin unokája, a Veronaki zenekarral a könyvben szereplő nagyszerű írásokat dalokká varázsolták. A Libabál című koncertjeiken ezzel az igazán különleges műsorral tisztelegnek az írónő élete és munkássága előtt.

A Gőgös Gúnár Gedeon születéséről így emlékezett Varga Katalin:

„Van ebben valami sorsszerű: az történt, hogy a nagyobbik fiamról kiderült, hogy diszlexiás. Kívülről tudja az oldalakat, csak éppen olvasni nem tud. Bejártam a tanító nénihez, fölirkáltam azokat a szó oszlopokat, amelyeket gyakoroltak. Ebből lett voltaképpen a Gőgös Gúnár Gedeon. A kollégáim elkérték tőlem, egyikőjük, Gordon Etel, bevitte a Mórába. Az akkori irodalmi vezető azt mondta barátilag: miért van nekem erre szükségem. Megjelent egy verseskönyvem, aminek jó a sajtója, és most ezt a bugyuta dolgot akarom kiadatni. Végül az igazgatónő kiadatta. ’62 Karácsonyára jelent meg, az egyik legjobb grafikus, Lukács Kató rajzaival.”

Barátom, Bonca

Barátom, Bonca

Varga Katalin
Gőgös Gúnár Gedeon

Gőgös Gúnár Gedeon

Varga Katalin
Mosó Masa mosodája

Mosó Masa mosodája

Varga Katalin