Nincs engedélyezve a javascript.

90 éve született Varga Katalin József Attila-díjas író, költő

90 éve, 1928. március 26-án született Varga Katalin József Attila-díjas író, költő főleg gyermek- és ifjúsági könyveivel lett népszerű, de verseskötetei, regényei is megjelentek. Könyveit számos nyelvre lefordították, több regényéből film is született (Barátom, Bonca, Legyél te is Bonca, A zöld torony). Legnépszerűbb könyve, a Gőgös Gúnár Gedeon 1962-ben jelent meg, azóta 50 kiadást ért meg. Az első megjelenéstől a mai napig szülők, kisgyermekek és kisiskolások nemzedékei olvassák a bravúros írói teljesítménnyel létrehozott kötetet. Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy a könyv majdnem minden magyar család könyvespolcán fellelhető.

Tarján Veronika, Varga Katalin unokája, a Veronaki zenekarral a könyvben szereplő nagyszerű írásokat dalokká varázsolták. A Libabál című koncertjeiken ezzel az igazán különleges műsorral tisztelegnek az írónő élete és munkássága előtt.

A Gőgös Gúnár Gedeon születéséről így emlékezett Varga Katalin:

„Van ebben valami sorsszerű: az történt, hogy a nagyobbik fiamról kiderült, hogy diszlexiás. Kívülről tudja az oldalakat, csak éppen olvasni nem tud. Bejártam a tanító nénihez, fölirkáltam azokat a szó oszlopokat, amelyeket gyakoroltak. Ebből lett voltaképpen a Gőgös Gúnár Gedeon. A kollégáim elkérték tőlem, egyikőjük, Gordon Etel, bevitte a Mórába. Az akkori irodalmi vezető azt mondta barátilag: miért van nekem erre szükségem. Megjelent egy verseskönyvem, aminek jó a sajtója, és most ezt a bugyuta dolgot akarom kiadatni. Végül az igazgatónő kiadatta. ’62 Karácsonyára jelent meg, az egyik legjobb grafikus, Lukács Kató rajzaival.”

Barátom, Bonca
-54%

Barátom, Bonca

Varga Katalin
Gőgös Gúnár Gedeon

Gőgös Gúnár Gedeon

Varga Katalin
Mosó Masa mosodája

Mosó Masa mosodája

Varga Katalin, F. Györffy Anna
Madzag és cimborái

Madzag és cimborái

Varga Katalin