Nincs engedélyezve a javascript.

FELEJTHETETLEN GYEREKKÖNYVEK 1. – IDÉN LENNE 90 ÉVES VARGA KATALIN

2018. november 23.

Varga Katalin idén ünnepelné 90. születésnapját, ebből az alkalomból vettük elő általa írt kedvenceinket, illetve egy verseiből készült zenés CD-ét a Veronaki zenekartól, amelyet most meg is nyerhettek a Móra Kiadó jóvoltából.

varga_katalin_lead-2.jpg


Varga Katalin kezdetben nem gyerekkönyveket írt, hanem felnőtteknek szóló verseskötetei jelentek meg, melyeket szintén érdemes kézbe venni. Mégis iskolásoknak írt munkáit ismerjük a legjobban, hiszen négy gyermeke éppen elég ihletet adott számára. Sokan még ma is a Gőgös Gúnár Gedeonból tanulják meg a betűket és az olvasást, a Mosó Masa mosodájából a helyesírást, az Én,Te, Ő pedig a szófajok birodalmában segít eligazodni a gyerekeket. A felnőttek talán emlékeznek Bonca-történeteire a tévéből, illetve regényei is mint a Kisbence, A zöld torony vagy a Piskóta, még ma is népszerűségnek örvendenek.

2016-ban unokája, Tarján Veronika és a Veronaki zenekar megzenésítette közkedvelt verseit. A Gőgös Gúnár Gedeonból válogatott Libabál című lemez óriási sikert aratott, sőt színpadi előadás is készült belőle, majd 2017-ben megjelent az újabb lemez, Kiugrott a gombóc… címmel.

6 KEDVENCÜNK:

gogos_gunar_gedeon_hir.jpg

Gőgös Gúnár Gedeon


Az először 1962-ben, a Móra Kiadónál megjelent, majd 2017-ben újra kiadott Gőgös Gúnár Gedeont szülők és kisiskolások nemzedékei ismerik. A mesék, versek zöme szándékosan hiányos betűkészlettel íródott, azért, hogy már azok az első osztályosok is önállóan olvashassák, akik még nem ismerik az egész ábécét.

moso_masa_mosodaja_uj_hir.jpg

Mosó Masa mosodája


A mesék elég rövidek ahhoz, hogy az olvasással épphogy barátkozók a figyelmet követelő betűzgetés mellett követni tudják a történetek fordulatait is. Egy-egy mesén belül a pirossal kiemelt betűk vagy szavak mindig egy-egy helyesírási szabályt rejtenek, ezzel is segítik a megértést, a gyakorlást. F. Győrffy Anna illusztrációit pedig nagyon szeretjük. 2017-ben újra kiadták, így be is szereztünk egyet belőle, mert a régi már nagyon megviselt volt.

en_te_o_hir.jpg

ÉN, TE, Ő – Kalandok a szófajok birodalmában


A Hókusz-Pókusz cirkusz Bergengóciába hajózik. A fedélzetén két híres ikerpár nézi a vizet: Pitt és Patt, a bohóckölykök, no meg Dinó és Dóró, a két pompás oroszlán. A hajó sosem jut el Bergengóciába… viszont furcsábbnál furcsább szigeteken köt ki, a szófajok szigetein. Varga Katalin másodikos-negyedikes gyerekeknek szóló fordulatos meséi, versei és rejtvényei a nyelvtan és a helyesírás megtanulását szórakoztató kalanddá változtatják.


Tarján Veronika, Varga Katalin unokája már régen tervezte a Gőgös Gúnár Gedeon feldolgozását. 2016-ban érkezett el az ideje annak, hogy a Veronaki zenekarral a könyvben szereplő nagyszerű írásokat dalokká varázsolják. A zenéket Mogyoró Kornél és Fejér Simon Pál szerezték. A világzenei hangzásban a magyar és erdélyi népzenei elemek mellett, fellelhető a balkáni, a blues, valamint a pop zene hangzásvilága.

madzag_es_cimborai_hir.jpg

Madzag és cimborái

Miközben Madzagnak és cimboráinak a vendége vagy, látni fogod, hogy a bátorságot is tanulni kell, akárcsak az ugatást, az egerészést és a repülést. Látni fogod azt is, hogy milyen jó barátságban lehet a kölyökkutya a kölyökmacskával és a vadkacsa a rókával is.

baratom_bonca_hir.jpg

Barátom, Bonca


Varga Katalin Bonca-történetei már régen meghódították a gyerekek szívét, s ebben nagy szerepe volt a regényeiből készült népszerű játékfilmeknek is. A mai gyerekek már nem is ismerik ezeket a filmeket, de a regényt érdemes újra a kezükbe adni.

A sorozatot folytatjuk további régi kedvencekkel, amelyek még a mai gyerekek is szívesen olvasnak/hallgatnak.

forrás: minimatine.hu / 2018.11.08.

ÉN, TE, Ő

ÉN, TE, Ő

Varga Katalin
Barátom, Bonca

Barátom, Bonca

Varga Katalin
Mosó Masa mosodája

Mosó Masa mosodája

Varga Katalin
Gőgös Gúnár Gedeon

Gőgös Gúnár Gedeon

Varga Katalin