Nincs engedélyezve a javascript.

FELEJTHETETLEN GYEREKKÖNYVEK 1. – IDÉN LENNE 90 ÉVES VARGA KATALIN

Varga Katalin idén ünnepelné 90. születésnapját, ebből az alkalomból vettük elő általa írt kedvenceinket, illetve egy verseiből készült zenés CD-ét a Veronaki zenekartól, amelyet most meg is nyerhettek a Móra Kiadó jóvoltából.

varga_katalin_lead-2.jpg


Varga Katalin kezdetben nem gyerekkönyveket írt, hanem felnőtteknek szóló verseskötetei jelentek meg, melyeket szintén érdemes kézbe venni. Mégis iskolásoknak írt munkáit ismerjük a legjobban, hiszen négy gyermeke éppen elég ihletet adott számára. Sokan még ma is a Gőgös Gúnár Gedeonból tanulják meg a betűket és az olvasást, a Mosó Masa mosodájából a helyesírást, az Én,Te, Ő pedig a szófajok birodalmában segít eligazodni a gyerekeket. A felnőttek talán emlékeznek Bonca-történeteire a tévéből, illetve regényei is mint a Kisbence, A zöld torony vagy a Piskóta, még ma is népszerűségnek örvendenek.

2016-ban unokája, Tarján Veronika és a Veronaki zenekar megzenésítette közkedvelt verseit. A Gőgös Gúnár Gedeonból válogatott Libabál című lemez óriási sikert aratott, sőt színpadi előadás is készült belőle, majd 2017-ben megjelent az újabb lemez, Kiugrott a gombóc… címmel.

6 KEDVENCÜNK:

gogos_gunar_gedeon_hir.jpg

Gőgös Gúnár Gedeon


Az először 1962-ben, a Móra Kiadónál megjelent, majd 2017-ben újra kiadott Gőgös Gúnár Gedeont szülők és kisiskolások nemzedékei ismerik. A mesék, versek zöme szándékosan hiányos betűkészlettel íródott, azért, hogy már azok az első osztályosok is önállóan olvashassák, akik még nem ismerik az egész ábécét.

moso_masa_mosodaja_uj_hir.jpg

Mosó Masa mosodája


A mesék elég rövidek ahhoz, hogy az olvasással épphogy barátkozók a figyelmet követelő betűzgetés mellett követni tudják a történetek fordulatait is. Egy-egy mesén belül a pirossal kiemelt betűk vagy szavak mindig egy-egy helyesírási szabályt rejtenek, ezzel is segítik a megértést, a gyakorlást. F. Győrffy Anna illusztrációit pedig nagyon szeretjük. 2017-ben újra kiadták, így be is szereztünk egyet belőle, mert a régi már nagyon megviselt volt.

en_te_o_hir.jpg

ÉN, TE, Ő – Kalandok a szófajok birodalmában


A Hókusz-Pókusz cirkusz Bergengóciába hajózik. A fedélzetén két híres ikerpár nézi a vizet: Pitt és Patt, a bohóckölykök, no meg Dinó és Dóró, a két pompás oroszlán. A hajó sosem jut el Bergengóciába… viszont furcsábbnál furcsább szigeteken köt ki, a szófajok szigetein. Varga Katalin másodikos-negyedikes gyerekeknek szóló fordulatos meséi, versei és rejtvényei a nyelvtan és a helyesírás megtanulását szórakoztató kalanddá változtatják.


Tarján Veronika, Varga Katalin unokája már régen tervezte a Gőgös Gúnár Gedeon feldolgozását. 2016-ban érkezett el az ideje annak, hogy a Veronaki zenekarral a könyvben szereplő nagyszerű írásokat dalokká varázsolják. A zenéket Mogyoró Kornél és Fejér Simon Pál szerezték. A világzenei hangzásban a magyar és erdélyi népzenei elemek mellett, fellelhető a balkáni, a blues, valamint a pop zene hangzásvilága.

madzag_es_cimborai_hir.jpg

Madzag és cimborái

Miközben Madzagnak és cimboráinak a vendége vagy, látni fogod, hogy a bátorságot is tanulni kell, akárcsak az ugatást, az egerészést és a repülést. Látni fogod azt is, hogy milyen jó barátságban lehet a kölyökkutya a kölyökmacskával és a vadkacsa a rókával is.

baratom_bonca_hir.jpg

Barátom, Bonca


Varga Katalin Bonca-történetei már régen meghódították a gyerekek szívét, s ebben nagy szerepe volt a regényeiből készült népszerű játékfilmeknek is. A mai gyerekek már nem is ismerik ezeket a filmeket, de a regényt érdemes újra a kezükbe adni.

A sorozatot folytatjuk további régi kedvencekkel, amelyek még a mai gyerekek is szívesen olvasnak/hallgatnak.

forrás: minimatine.hu / 2018.11.08.

ÉN, TE, Ő
Akciós

ÉN, TE, Ő

Kalandok a szófajok birodalmában

Varga Katalin
Madzag és cimborái

Madzag és cimborái

Varga Katalin
Barátom, Bonca
Akciós

Barátom, Bonca

Varga Katalin
Mosó Masa mosodája
Akciós

Mosó Masa mosodája

Varga Katalin, F. Györffy Anna
Gőgös Gúnár Gedeon
Akciós

Gőgös Gúnár Gedeon

Varga Katalin, K. Lukáts Kató