Nincs engedélyezve a javascript.

A kötelezőkön túl - mit olvasson a gyerek nyáron?

2016. július 17.
a_kotelezokon_tul_mit_olvasson_a_gyerek_nyaron_vezeto-1.jpg

Elekes Dóra: Dettikéről és más istenekről


A szerzőről: Utoljára talán Janikovszky Éva volt ennyire szellemes, mint Elekes Dóra, aki A muter meg a dzsinnek című tavalyi könyvével felforgatta a magyar gyerekirodalmat: ebben páratlan humorral egy tízéves kislány szemszögéből írta meg, hogy milyen az élet egy alkoholista anyukával. Na, a szerző új könyve még ennél is jobb lett.


A kötet műfaja: Az anekdota szerint Szabó Magda intőt kapott, amikor az egyik iskolai fogalmazásában a sarokban kuporgó kutya szemszögéből festette le a Krisztus Pilátus előtt című Munkácsy-képet. Nyilván a korabeli pedagógusok nem voltak a helyzet magaslatán, ám aki velük ellentétben a zseniális kreativitást látja Szabó Magda húzásában, imádni fogja Dettike kalandjait, amit a kislány képzeletbeli barátja, a kulcslyukban lakó Balambér mesél el nekünk.

a_kotelezokon_tul_mit_olvasson_a_gyerek_nyaron_2.jpg

A történet röviden: Csupa rosszalkodás, vagyis bebocsájtás a gyermekeink előlünk is elzárt, titkos világába, ami tényleg sokkal gazdagabb, színesebb és izgalmasabb, mint gondolnánk. Tényleg.


Egy ütős idézet: „Az istenférfiak általában nagyobbak, testesebbek és erősebbek az istennőknél, hogy könnyebben teljesíteni tudják az istenférfiséggel járó kötelezettségeiket. Ilyen például a nehéz tárgyak mozgatása meg a falon való kopácsolás és fúróval berregés, valamint a gonosztevők és bosszantó személyek elkergetése. Az istennők kisebbek, élénkebbek és mozgékonyabbak az istenférfiaknál. Ők osztják ki a feladatokat, és ők is végzik el őket. Az istennők legkülönlegesebb tulajdonsága mégis az, hogy képesek gyerekisteneket létrehozni.”


Ajánlott életkor: 10+


(Illusztrátor: Treszner Barbara)

a_kotelezokon_tul_mit_olvasson_a_gyerek_nyaron_3.jpg

Jelen! – Kortárs ifjúsági novellák

A szerzőről: Az állami támogatások megvonásával épp kivéreztetett 35 éves irodalmi szervezet, a József Attila Kör és az előbb említett Janikovszky Éva fia által vezetett Móra Könyvkiadó 2015 nyarán novellaíró-pályázatot hirdetett: a díjnyertes alkotásokból és néhány, már korábban megjelent műből született a Jelen! című hiánypótló novelláskötet.

A kötet műfaja: Saját fejlesztésű, prémium magyar young adult irodalom.

A történet röviden:

A kötet 17 novelláját elolvasva könnyen az a benyomásuk támadhat, hogy valami rettenetes dolog történik a gyermekeinkkel, ám ha jobban belegondolunk, inkább arról van szó, hogy a feltörekvő és a már befutott kortárs magyar szerzők páratlan problémaérzékenységgel ragadják meg a legsúlyosabb, gyermekeket (is) bántó társadalmi trendeket: alkoholizmus, drogfüggőség, széteső családok, bántalmazó szülők, iskolai terror.

Egy ütős idézet: „És hirtelen átfut az agyamon, hogy én kívülálló vagyok, hogy én ezt az egészet végső soron fel sem foghatom, s legfeljebb az együttérző parazita pozíciója lehet az enyém. Férfi vagyok, most váltam azzá, és nem korábban, a szeretkezéseink alkalmával, hanem ezekben a pillanatokban, ahogy magányosan és bután ácsorgok itt a nőgyógyászati osztály huzatos folyosóján.”

Ajánlott életkor: 12-16

a_kotelezokon_tul_mit_olvasson_a_gyerek_nyaron_4.jpg

Guus Kuijer: Polli: Mindörökké együtt


A szerzőről: A holland és egyben a kortárs nemzetközi gyermekirodalom 73 esztendős nagyágyúja, aki eddig közel 50 könyvet jegyez: a neve önálló fejezet bármelyik lexikonban, amely a mindenkori gyermekirodalom jelentős szerzőit listázza.


A kötet műfaja: Amikor a jóléti társadalom kineveti önmagát: hiába a görcsös píszíség, így is bőven adódik feszültség, ami időnként igencsak mókásan és abszurd módon csapódik le a gyerekekben. Például Polli a rasszizmusellenes oktatásból csak annyit szűr le, hogy nyomi krumplinak lehet nevezni a marokkói osztálytársakat, de másnak nem. Szóval a marokkói osztálytársakkal már egy jót veszekedni sem lehet, bosszankodik Kuijer cserfes kis hősnője.


A történet röviden: Polli minden vágya, hogy költő legyen, sőt, link apukája is költő. Adódik ebből elegendő konfliktusa ahhoz, hogy a szerző mindezzel megtöltsön egy könyvet? Á, dehogy!


Egy ütős idézet: „Carónak Nagyon Zűrös Apukája (NZA) van. (…) Az osztályban csak Caro meg én vagyunk hollandok. Neki NZA-ja van, nekem ZA-m. Szerintem az összes holland gyereknek Zűrös Apukája van. Anyu azt mondja, régebben voltak Átlagos Apukák is. Az olyan, hogy hazamegy, tévét néz és sört iszik. De szerintem ilyen apukák ma már nem léteznek.”


Ajánlott életkor: 12+


(Fordító: Wekerle Szabolcs, Versek: Kemény Zsófi)

a_kotelezokon_tul_mit_olvasson_a_gyerek_nyaron_5.jpg

Oscar Brenifier: Ki vagyok én?


A szerzőről: Egy szimpatikus szemüveges francia fickó, aki a filozófia professzoraként felvállalta azt a nemes faladatot, hogy gyerekeknek (is) beszél a filozófiáról, és gondolkodásra ösztönzi őket.


A kötet műfaja: Térkép és iránytű egyben ahhoz, hogy ne csak túléljük, hanem élvezzük is az "Anya-apa, ez mi ez?" és a még emberpróbálóbb, "Anya-apa, miért?" korszakot.


A történet röviden: Szókratész alsósokat kérdezget többek között arról, hogy az ember vajon csak egy-e az állatok közül, mit jelent felnőtté válni és megöregedni, mi különbözteti meg egymástól az embereket, mivel tartozunk a szüleinknek, mi a boldogság és hogyan találhatjuk meg önmagunkat, a bennünk rejlő eredetiséget.


Egy ütős idézet a szerzői bevezetőből: „Kérdéseink végül talán válasz nélkül maradnak. Annál jobb. Nem kell mindenáron válaszolni. A kérdés önmagáért is megtetszhet, csak mert szép, mert maga a probléma gyönyörű, mert már önmagában is értékes, már feltenni is volt értelme. (…) Bonyolódjunk csak minél többször jó hosszú beszélgetésekbe a gyerekekkel, azzal kicsik és nagyok egyaránt nyerhetnek.”


Ajánlott életkor: már 7 éves kortól felfelé, de biztonsággal inkább 9+


(Fordító: Schultz Ádám, Illusztrátor: Aurélien Débat)


Szerző: Hercsel Adél

Forrás: hvg.hu

Jelen! Kortárs ifjúsági novellák

Jelen! Kortárs ifjúsági novellák