Nincs engedélyezve a javascript.

Ajánló Valentina Gianella: Greta vagyok - Egy új zöldnemzedék kiáltványa c. könyvének magyar kiadásához

2019. október 31.

Greta Thunberg

hir_lead_kicsi_siposkatalin_wwf-1.jpg

Egy svéd kamaszlány, akiről másfél évvel ezelőtt azt sem tudtuk, hogy létezik, de akiről ma már korunk nagypolitikájának legfontosabb szereplői nyilatkoznak.


Egy svéd kamaszlány, aki komolyan veszi és személyesen is megéli a környezetórák tananyagát, bolygónk klímájának ember okozta változását, a természet pusztulását és a globális környezeti válságot, ami felé az ipari forradalom óta sodródunk.

Egy svéd kamaszlány, aki Asperger-szindrómája miatt kíméletlen őszinteséggel, részrehajlás, együttérzés és megilletődöttség nélkül kéri számon a világ döntéshozóin az emberiség és a jövő generációk érdekeinek elhanyagolását, a nemtörődömséget, a tehetetlenséget.


Lehet szeretni és nem szeretni, de nem kérdőjelezhető meg, hogy Greta Thunberg óta a világ máshogy beszél a klímaváltozásról, a természeti világ válságáról, és az emberiség felelősségéről.

Nem Greta az első fiatal, aki a nyilvánosság előtt szót emelt a klíma és a környezet védelme érdekében, évtizedekkel korábban voltak már elődei. De Greta az első, aki egy olyan korban szólalt meg, amikor az emberek közössége készen áll arra, hogy meghallja és visszhangozza a segélykiáltását. Greta egy kemény, őszinte és bátor lány, de Greta ereje mi vagyunk: azok az emberek, akik értik, hogyan söpörheti el a jövőnket a környezetpusztítás és a klímaváltozás, cselekedni akarnak és cselekvést várnak másoktól is.

Aki Gretának üzen - nekünk üzen.

Ez a könyv Greta történetén keresztül egyszerű, könnyen olvasható és érthető nyelvezettel vezet be minket - fiatalokat és felnőtteket egyaránt - a környezeti válság létrejöttének okaiba, kockázataiba és a tennivalókba.

Akik a klímaváltozás és a környezetrombolás veszélyét pontosan értik, azok számára ez a könyv a közösséghez tartozás élményét hozhatja. Nem vagyunk egyedül, amikor aggódunk,amikor félünk, amikor sikolt bennünk az elkeseredettség és a tehetetlen düh, hogy cselekedjünk végre, mielőtt túl késő lesz!

Akiket ez a furcsa svéd kamaszlány érdekel, azok Greta történetén és szavain keresztül beléphetnek a természettudomány egyszerű és logikus világába, ahol a környezeti válság okai és következményei évtizedek óta jól ismertek, mint ahogy a lehetséges megoldásai is.

Akik nem szeretik Greta Thunberget, de nyitottak arra, hogy megértsék korunk legsúlyosabb környezeti problémáit, ők egy jól követhető, tömör áttekintést kaphatnak -remek kiindulás a további tájékozódáshoz, és talán egy kicsit jobban megértik Greta elkeseredettségét is.

Akik a klímaváltozás tényét és súlyosságát a mai napig elutasítják, felesleges zavarkeltésnek, politikai összeesküvésnek és értelmiségi hisztinek tartják -nos, azok ezt a könyvet sem fogják elolvasni. Mindannyiunk érdekében azt remélem, hogy ők minden nappal egyre kevesebben maradnak.

Sipos Katalin biológus, a WWF Magyarország Alapítvány igazgatója

szivunkrajta_szivecske81-1.png
Greta vagyok

Greta vagyok

Valentina Giannella
Móra Könyvkiadó, 2019.11.04.
Ismerd meg Greta Thunberget, a kamasz lányt, aki egymaga majdnem kétmillió kortársát vitte az utcára egy péntek reggel Sydney-től San Franciscóig, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy közös összefogással hogyan változtathatjuk meg a visszafordíthatatlannak tűnő klímaváltozást. "Itt mindenki Greta". Ez egy új, világméretű közösségvállalást fejez ki.