Nincs engedélyezve a javascript.

Valentina Giannella: Greta vagyok

2020. február 10.
greta_vagyok_borito_plecsnis_200px-1.jpg

Mit jelent az éghajlatváltozás? Milyen következményekkel jár a jelenben és főleg a jövőben? Mit kell tenniük a kormányoknak, és mit tehetünk mi azért, hogy feltartóztassuk a folyamatot?
A tudományos kutatásokra és statisztikai adatokra támaszkodó könyvből megérthetjük, milyen folyamatok mennek végbe a bolygónkon. Nélkülözhetetlen információkat kapunk ahhoz, hogy felkészülten és eltökélten tudjuk kezelni, követve a Green Nation mozgalom értékeit: a tudományt, az igazságosságot és az elkötelezettséget, és vitatkozhassunk a kételkedőkkel.

"Nem reményre van szükségünk, hanem cselekvésre. Ha cselek­szünk, csak akkor reménykedhetünk újra.” November van, három hónap telt el ama reggel óta, amikor Greta először odaült a svéd parlament elé, s máris egy TedxStockholm-esemény emelvényén áll. Kék felsőben, nyakig felhúzott cipzárral, tizenegy perces beszédében olyan kulcsfontosságú üzenetek sorát juttatja el a hallgatósághoz, amelyeket nem sokkal később felhasználók milliói osztanak meg a közösségi oldalakon. A legfontosabb mind közül: fogjunk össze!

„Jelenjetek meg minden péntek reggel a vezetőitek hivatala előtt. Követeljétek, hogy a változás azonnal kezdődjön el.” Azoknak, akik azt mondják, a gyerekeknek inkább iskolába kellene járniuk, hogy megtanulják megoldani a problémát, Greta így válaszol:

greta_thunberg_olvassbele.jpg

„A tudomány megmutatta az utat, rendelkezésünkre állnak a tények és a megoldások. Mindössze annyit kell tennünk, hogy felébredünk, és azonnal cselekszünk. Miért kellene belenyugodnom abba, hogy olyan jövőért tanuljak, amely talán nem is jön el?” Első nyilvános beszédének végén (a TED Talk nem más, mint új ötletek és vélemények terjesztését segítő nemzetközi platform) kijelenti: „Néhányan azt mondják, nem számít, mit csinálunk. De ha egy maroknyi gyerek képes volt felkelteni az újságok érdeklődését, képzeljék csak el, mi mindent vihetnénk véghez, ha mindannyian együtt lépnénk fel.” A beszéd kilencedik percétől hivatalosan is megszületik az úgynevezett Green Nation. Diákok százezrei veszik komolyan a felhívást, és kezdik szervezni a #FridaysForFuture bizottságait a világ kétszázhetven országában. Kapcsolatba lépnek egymással, megosztják anyagaikat, információikat, szlogenjeiket, követeléseiket. Greta már az élén áll ennek az új, globális lelkiismeretnek, amikor 2019. január 23-án a svájci Davosban, a Világgazdasági Fórumra összegyűlt vezetők előtt mindenféle megilletődöttség nélkül kijelenti: „Szeretném, ha pánikba esnének. Olyan pánikba, amilyet én mindennap érzek.” A résztvevők hallgatják, van, aki jegyzetelni készül, nem minden zavarodottság nélkül. Nyugalmával és határozott fellépésével még a Nemzetközi Valutaalap elnökét, Christine Lagarde-ot is megnyeri, aki a következőket teszi közzé a Twitteren: „Gyerekek, továbbra is ösztönözzetek minket arra, hogy helyesen cselekedjünk.”

A március 15-ei első világméretű sztrájk során a világ mintegy ezerhétszáz városában 1,6 millió diák vonul utcára Melbourne-től San Franciscóig, minden időzónában. A békés és színpompás tiltakozások képei egyre sokasodnak: Greta Facebook-oldalán, a Twitteren, az Instagramon. A fiatalok iskolán belül és kívül egyaránt csoportokba szerveződnek, sokan még az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) legutóbbi jelentését is olvasták, amely részletesen kifejti, hogyan segít a súlyosabb hatások elkerülésében, ha 1,5 Celsius-fok alatt tartjuk a globális felmelegedés határértékét.

Aki figyelmesen tanulmányozza a helyzetet, egy ideje már láthatja, milyen hatékonysággal képes a Green Nation világszinten fellépni. 2011-ben egy kilencéves amerikai fiú, Milo Cress olyan online kampányt indított a műanyag szívószálak ellen, amely még a Starbucksot és a McDonald’sot is meghátrálásra kényszerítette. Kínában a védett állatfajok példányaiból származó ételek fogyasztása (például a cápauszonyé) az utóbbi hat évben egyebek között a hongkongi iskolák által szervezett felvilágosító kampányoknak köszönhetően csökkent drámai mértékben. „Amit a magunk szűkebb környezetében megtehetünk, az mindig hasznos. Ha mindannyian egyszerre cselekszünk, nagy eredményeket érhetünk el” – emlékeztet Greta.

valentina_giannella_web1.jpg

A Green Nation által végzett mozgósítás kulcsszava a felelősség. Nemcsak a vezetőké, akiknek „népszerűtlen intézkedéseket kell hozniuk, méghozzá azonnal”, hanem a polgároké is. Greta példája, teljes körű szerepvállalása, az, ahogyan a félelméből és aggodalmából előnyt kovácsolt, határozott üzenet: a #ClimateAction egyúttal #MyClimateAction is, vagyis amit mi magunk teszünk az éghajlat megmentéséért. Ez a folyamat válasz az IPCC elnöke, Lee Hoesung kérdésére: „A globális felmelegedés 1,5 Celsius-fok alatt tartása teljesíthető. A technológia megvan hozzá. A kérdés csak az: az emberek is készen állnak-e arra, hogy támogassák a politika által meghozandó szükséges intézkedéseket?” A fiatalok válasza nem kérdéses: igen, mi itt vagyunk.

Forrás: olvassbele.com /2020. február 9.

szivunkrajta_szivecske81-1.png
Greta vagyok

Greta vagyok

Valentina Giannella