Nincs engedélyezve a javascript.

Asterix – Egy 60. születésnap, amit érdemes megünnepelni

2019. szeptember 24.
hir_lead_asterix_60_kicsi-1.png


1959-es debütálása óta Asterix az olvasók minden korosztályának örömet szerez világszerte.
Kedvenc gall harcosunk létezését két zseniális megalkotójának, a briliáns írónak, René Goscinnynek, és a mesteri illusztrátornak, Albert Uderzónak köszönhetjük.
Kiváltságnak tekintjük, hogy a megtörhetetlen gallok szolgálatában állhatunk, és különösen izgalmas érzés tisztelettel adóznunk Asterixnek és barátainak hatvanadik születésnapjuk alkalmából.

1951

ASTERIX KÉT APUKÁJÁNAK ELSŐ TALÁLKOZÁSA

slide_1951.png

Albert Uderzo lakásán a rajzoló és író barátja történelmi fontosságú ötletbörzét tart.

- Vegyük végig a francia történelmet meghatározó időszakokat – javasolja René.

- Hát ott van az őskor – veti fel Albert.

- Nem, olyan már volt – vágja rá a barátja.

- És Gallia, meg a gallok?

René lecsapott az ötletre, és pillanatok alatt összeállt az egész. „Két óra alatt eldöntöttük” – emlékszik vissza az író. A két alkotó akkor még nem sejtette, hogy ekkor alapozták meg a legelső Asterix-kötetet – az Asterix, a gallt – amely bevezette a köztudatban a világ leghíresebb képregényét.

1959

MEGSZÜLETIK ASTERIX, A MEGTÖRHETETLEN GALL

slide2_1959.png



Asterix karaktere egy augusztusi délutánon született meg, alkotói szerint „15 perc alatt”. Asterix kalandjainak az első oldala a Pilote képregénymagazin 1. számában, 1959. október 29-én látott napvilágot.

1961

MEGJELENIK AZ ELSŐ KÉPREGÉNYALBUM

slide3_1961.png


Az Editions Dargaud kiadja azelső, Asterix, a gall című kötetet. Ebben Goscinny és Uderzo lefektették univerzumuk alapjait: egy megtörhetetlen gall falu lakói még mindig ellenállnak a római hódítóknak. Hogyan? Egy varázsitalnak köszönhetően, amelynek a titkát egyedül Panoramix druida ismeri. Megszületett Asterix legendája, tele poénok, bunyókkal és anakronizmusokkal!

1967

AZ ELSŐ ANIMÁCIÓS FILM A MOZIKBAN

slide_1967.png



Asterix és barátai az Asterix, a gall adaptációjával kerültek először képernyőre. Az alkotók engedélye nélkül készült filmet eredetileg a televízióban akarták sugározni, ám végül december 13-án mozikban kezdték vetíteni a 60 perces filmet egész Franciaországban. René Goscinny és Albert Uderzo azzal a feltétellel járultak hozzá a folytatáshoz, hogy a következőt, az Asterix és Kleopátrát ők maguk rendezhetik.

1980

ALBERT UDERZO FOLYTATJA A KALANDOT

slide_1980.png


René Goscinny 1977-ben bekövetkezett tragikus halála után Albert Uderzo megjelentette A megosztott falut, az első olyan Asterix-epizódot, amelyet egyedül készített. A barátja és munkatársa szelleméhez hűséges történet telitalálat. A Rómeó és Júlia történetét a Berlint megosztó falra utaló fordulatokkal kombináló 25. kötet méltó folytatása a hagyományoknak.

1983

AZ ELSŐ ASTERIX VIDEOJÁTÉK

slide_1983.png



Az első videojáték Asterix szereplésével Atari 2600-ra készült. A játék célja egyszerű volt: a lehető legtöbb kondért kellett összeszedni úgy, hogy elkerüljük Hangjanix lantjait.Ezt a debütálást számos újabb adaptáció követte, legutóbb 2018 végén jött ki egy XXL2-es átdolgozott kiadás.

1999

AZ ELSŐ ÉLŐSZEREPLŐS FILMBEN ASTERIX ÉS OBELIX CAESARRAL SZÁLL SZEMBE

slide_1999.png



Először jelent meg a nagy képernyőn egy olyan film, amelyben elő szereplők részvétellel egy vadonatúj történet elevenedett meg. A főbb szerepeket olyan sztárokra bízták, mint Gérard Depardieu, Christian Clavier, Robert Benigni és Laetitia Casta. Több animációs film után ez az első élőszereplős Asterix-kaland hatalmas kasszasiker volt:csak Franciaországban 9 millióan nézték meg a moziban, világszerte pedig 23 millióan.

2013

AZ ELSŐ FERRI-CONRAD EPIZÓD

slide_2013.png



Október 24-én megjelent az Asterix és a piktek. Ezt az első történetet,amely a sorozat megalkotói nélkül készült, Didier Conrad rajzolta és Jean-Yves Ferri írta. Ez a történet egy szokatlan látványt is tartalmaz: a kis gall falut hó fedi, amihez Albert Uderzo adta az ötletet. A megtörhetetlen gallok először csapnak össze a rettenthetetlen pikt harcosokkal: garantáltan izgalmas olvasmány!

2019

Az egész világ ismeri már a megtörhetetlen gallok történetét!

hajo3x-1.png

 

A gallok világszerte meghódították az iskolaudvarokat, a múzeumokat és a könyvtárakat a római ellenséggel vívott szakadatlan harcukkal, a druidák által főzött varázsitalokkal és a színes egyéniséget közötti elhíresült perpatvarokkal. Ki gondolta volna hatvan évvel ezelőtt, hogy ez a kis gall harcos és menhirfaragó barátja – felemelő, nagyon emberi üzeneteikkel a testvériségről, a szabadságról, a mulatságról, az ellenállásról, az összefogásról és a jó hangulatról – ilyen HATALMAS nemzetközi sztárokká válnak, és hogy ilyen sok rendíthetetlen rajongóra tesznek szert a világ minden pontján?

A GALLOK BEJÁRJÁK A VILÁGOT!

380 millió kötet!

Asterix és megtörhetetlen barátai valóságos világutazók.

Szeretett gall hőseink minden második epizódban elhagyják a kis armoricai falut, és egyre egzotikusabb helyeket keresnek fel: az Asterix és a piktekben Skóciát, az Itáliai futamban Olaszországot, de jártak már Spanyolországban, Svájcban és Belgiumban is. Sőtmás kontinensekre is eljutottak, A nagy átkelésben felfedezték Észak-Amerikát, az Asterix és Kleopátra Egyiptomban, az Asterix és a varázsszőnyeg Indiában játszódik. Asterix, aki mindenhol barátokra tesz szert, és mindenhol mosolyokat fakaszt, világszerte megérinti az olvasók szívét. Az Asterix,a gall 1959-es megjelenése óta 380 millió kötetet adtak el kalandjaiból: ha ezeket egymás mellé helyeznénk, kétszer is körbevonnánk velük a Földet!

ASTERIX ÉS A FORDÍTÁSOK

111 nyelven

asterix_111_nyelven.png

Néhány epizód még breton,korzikai és baszk nyelven is megjelent.
Elsőként a portugálok fordították le Asterixet. A folyamat néha komoly fejtörést okoz fordító barátainknak, akik hónapokat töltenek azzal, hogy a lehető legjobban adják vissza a 44 képregényoldal humorát és a legelképesztőbb szójátékokat, amelyek kipattantak René Goscinny és az utóbbi időben Jean-Yves Ferri fejéből. Sokadikix neve például eredetileg Agecanonix, angolul Geriatrix, olaszul Matusalemix. Kakofonix, Troubadix, Hangjanix az eredeti francia Assurancetourix („minden esetre kitérőbiztosítás”) holland, német, illetve magyar neve. Asterix és Obelix azonban minden nyelven megőrzi a nevét!

ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁS: AZ ASTERIX-KALAND


Az Asterix-park 1989-ban nyílt Párizsban. A látogató egy dús erdőben sétálva a látogató megtekinthet egy állandó kiállítást, amely végigkíséri Asterixet a legelső kalandjától napjainkig. A René Goscinny és Albert Uderzo által készített képregényekre támaszkodó tematikus parkban, a látogató elmerülhet Asterix világában, és osztozhat az Asterix által képviselt humoros, baráti és örömteli hangulatban. A csodálatos természeti környezetben immár ikonikusnak számító attrakciókat kínál Asterix-park kedvenc úticéljává vált a családoknak és baráti társaságoknak, ahol ők is átélhetik Asterix és Obelix fantasztikus kalandjait!