Nincs engedélyezve a javascript.

Az Év Ifjúsági Könyv írója – 2019 (12 év feletti kategória): Zágoni Balázs (A gömb)

Návai Péter, magyartanár laudációja

2019. június 19.
zagoni_balazs_gomb_haskotovel-2.jpg

Magyartanár vagyok. Szeretem a munkámat. Az a feladatom, hogy izgalmas szövegeket olvassunk közösen diákjaimmal, majd beszélgessünk róla. Én mindig lelkes vagyok, ők néha kevésbé. Két kedvenc részem van. Az egyik az előbb említett közös eszmecsere. A másik az órákat megelőző tervezgetés, vajon mi és miképpen kerüljön terítékre. A mi persze sokszor adott, ám a hogyan megnyitja az utat a kreatív megoldások felé. Mutatom egy példán. Múltkor a döntéseink következményeiről, a felelősségvállalásról beszélgettünk. Vigyük tovább ezt a témát, de egy friss szöveggel. Elkezdem nézegetni a legújabb ifjúsági regényeket. A gömb jó lesz, tetszik a borítója!

Ez egy disztópikus sci-finek tűnik, egy fiatal srác az elbeszélő. A fene! Most olvastuk az Éhezők viadalát, meg Az útvesztőt. A csapból is a young adult folyik. Kell nekem még egy? Mindegy, azért rákeresek. A Google szerint tényleg a jövőben játszódik, de fantasy elemeket és egy kis erdélyiséget is tartalmaz. Akkor ezt most hova tegyem? Legjobb lesz, ha belekezdek.

Miért maradt ki a „definícióból”, hogy kalandregény? Olyan sodrása van a sztorinak, hogy alig bírom letenni. Néha kiszámítható, de a történetszálak szinte tökéletesen simulnak egymásba, a sorok között pedig állandó feszültség vibrál. Úgy adagolódik a suspense, mint néhány blockbusterben. A filmes kifejezések indokoltak, mert van ebben a szövegben valamiféle filmnyelvihez hasonló vizualitás.

Engem mégsem csak ezek az írói bravúrok bilincselnek le, hanem a kalandok közé eldugott kérdések. Merre tart a világunk? Meddig tartanak az államközi szövetségek? Mi lesz utánuk? Milyen döntésekkel kell szembenézniük az elöregedő társadalmaknak? Hová vezet az állandóan csúcsra törő technicizmus? Hogyan lehet szilárd értékeket átmenteni, egy olyan közegbe, aminek elsődleges meghatározója a képlékenység? A válaszokban pedig nem is feltétlenül erdélyiséget, inkább közép-kelet-európaiságot látok. Kicsit, búsat, pesszimistát, de olyan ismerőst. A mi jelenünkben a fenti kérdések többségükben még nyitott végűek, de saját válaszaink megtalálása lényegi lesz.

Ó, már vége is? Nekem is vannak kérdéseim! Most akkor mi lesz ezzel a Gömbbel? Komolyan itt kellett abbahagyni? Milyen lezárás ez? Ez egy sorozat lesz? Az. Akkor jó, be is viszem órára, lesz miről beszélgetni. Kellemes meglepetés volt ez a regény, az írója nyerhetne egy díjat…

szivunkrajta_szivecske81-1.png
A Gömb

A Gömb

Zágoni Balázs
Móra Könyvkiadó, 2018.
Az Év Gyerekkönyve – 2019 IFJÚSÁGI KÖNYV kategóriában
A Fekete fény sorozat első kötete eredeti hangú kalandregény, amely egy számunkra ismerős vidék lehetséges jövőjébe vezeti el olvasóit. Az Európai Unió felbomlik. Az országok városállamokra esnek szét, a nyugdíjasok első lázadását újabbak követik, megjelenik a röghöz kötés és a neojobbágyság.