Nincs engedélyezve a javascript.

FELEJTHETETLEN GYEREKKÖNYVEK 2. – KORMOS ISTVÁN MESÉI

2018. november 23.

Kormos István idén ünnepelné 95. születésnapját. A kalandos, sokszor bohém életű költő, író, műfordító és dramaturg első műve egy mesekönyv volt, amely 1946-ban Az égigérő fa címmel jelent meg. Ezután egy verseskötet kivételével hosszú éveken keresztül csak verses mesékkel, főként a Vackor-történetekkel van jelen a magyar irodalomban, politikai és magánéleti okok miatt. Íme néhány gyerekeknek szóló kedvencünk tőle: könyvben, diafilmen és rajzfilmen.

kerek_esztendo_lead.jpg

Kerek esztendő


A legkisebbek januártól decemberig, hónapról hónapra ismerkedhetnek meg a természet körforgásával, az évszakokkal, állatokkal és növényekkel. A klasszikussá vált képeskönyv lapjain Kormos István tréfás rímei és Reich Károly feledhetetlen rajzai mutatják be a legkisebbeknek, milyen is egy egész kerek esztendő.

kormos_istvan_mesei_a_3_vackor-1.jpg



Igazi iskolába hívó mesekönyv, amelyben egy mackógyerek kerül az osztályba. Nagy mancsa és körme ellenére Vackor ügyesen tornázik, könnyen megtanul olvasni és számolni, és hamarosan a gyerekek kedvence lesz. Ám amikor tavasszal kisüt a nap, a piszén pisze kölyökmackót csavarogni hívja medve természete, és aznap nem megy iskolába… 2017-ben újra kiadták. Emellett a Mese Vackorról, egy pisze kölyökmackóról és a Vackor világot lát című könyveit, illetve a Vackor az óvodában című diafilmet is nagyon szeretjük.

a_muzsikas_kismalac_lead-1.jpg

A muzsikás kismalac – verses állatmesék


Ebben a kötetben a gyerekek legkedvesebb állatait verselte meg: az ijedős nyuszit, a hetvenkedő sünt, a vitatkozó egereket, a fázós rókakölyköket és a muzsikáló kismalacot. A ma már gyerekirodalmi klasszikusnak számító mesékhez Buzay István készített új, humoros illusztrációkat, amely 2017-ben jelent meg a Móra Kiadónál.

A Pincérfrakk utcai cicák


A Pincérfrakk utcai cicák 1976-ban, a Móra Ferenc Könyvkiadó gondozásában kiadott képes mesekönyv. A cicák egy elhagyatott házban éltek, kerülték az embereket és a kutyákat, hiszen örök ellenfeleik a Cincérfark utcai kutyák. A kötetet Heinzelmann Emma grafikái díszítették, de 1978-as diafilmváltozatban Zsoldos Vera készítette a rajzokat. 1984-ben papírkivágásos animációs film is készült a történetből. 2002-ben adták ki újra.

A hetvenkedő sün


A hetvenkedő sün című meséjéből készült magyar 2D-s számítógépes animációs filmet 2004-ben mutatták be. A filmet Richly Zsolt írta és rendezte, a zenéjét Ágoston Béla szerezte, a producere Mikulás Ferenc volt. További Kormos mesék a Kecskemétfilmtől itt elérhetők.

A könyveket megvásárolhatják a Móra Kiadó webshopjában!

forrás: minimatine.hu / 2018.11.16.