Nincs engedélyezve a javascript.
HETEDHÉT RÉBER!

HETEDHÉT RÉBER!

A nyár utolsó estéje a játékmúzeumban

2018. augusztus 30.

Szegény Dzsoni és Árnika, Lázár Ervin híres meséjének filmváltozata, hangulatos fényfestés, találkozó Dániel András íróval, grafikussal és tárlatvezetés – ez a kínálat szerepel a Hetedhét Játék múzeum nyárbúcsúztató programjában, amellyel augusztus 31-én, pénteken 18 órától várjuk a közönséget. Az est apropója Réber László művészete.

Az alkotó lánya, hagyatékának gondozója, Widengård Krisztina évekkel ezelőtt Székesfehérváron helyezte el a híres grafikusművész hagyatékának egyjelentős részét. Réber László különleges műveiből – sajátságos alkotói világlátását, bölcsességét és nagyszerű humorát tükröző, csupa ötlet rajzaiból,könyvillusztrációiból, önálló grafikáiból, plasztikáiból, animációs filmjeiből – nemrégiben nyílt állandó tárlat. A nyárbúcsúztató esttel erre, a gyerekek és felnőttek számára egyaránt érdekes kiállításra szeretné a múzeum ráirányítani a figyelmet. A fehérvári játékmúzeum messze földön híres – ám most arra törekszik, hogy hetedhét határon túl is megismerjék Réber László különleges, játékos,groteszk képi világát.

A Hetedhét Réber! című esten 18 órától levetítjük Sólyom András Szegény Dzsoni és Árnika című mesefilmjét. A választás nem véletlen, hiszen Lázár Ervin híres történetéhez – ahogyan sok más meséjéhez is – Réber László készített egykor illusztrációkat. Ezeken a mesekönyveken (is) több nemzedék nőtt fel… Réber neve emellett más írók nevével is összeforrott, hiszen sok kiváló, sikeres szépirodalmi művet illusztrált. A jellegzetes Réber-figurák megjelennek ezen az esten a Hiemer-ház homlokzatán is: a fényfestés – Falvay Miklós médiaművész munkájának vetítése – 20 órától 22 óráig tart. A játékmúzeum Réber-termében pedig Szegény Dzsoni és Árnika meséje után, 19.30-tól Dániel András íróval, grafikussal beszélget Gábor Gina újságíró. Dániel András saját bevallása szerint Réber László meseillusztrációin nőtt fel: így aztán szó esik Réber képi világáról, és arról, miért szereti a nagy elődgrafikáit. De az is kiderül majd, hogyan született meg Dániel András önálló stílusa, a Kuflik rejtélyes életét feltáró sorozata, vagy éppen Kicsibácsi és Kicsinéni története. Dániel András bizonyos szempontból folytatója is annak az ötletes, ironikus és abszurd képi hagyománynak, ami Réber László művészetét jellemezte. A beszélgetés után Gärtner Petra művészettörténész tart tárlatvezetést a Réber-kiállításban.

A nyárbúcsúztató est egyúttal egy új sorozat nyitánya is: a játékmúzeum ezentúl havonta jelentkezik majd Réber László művészetét népszerűsítő, izgalmas programokkal.

Hetedhét Játékmúzeum
Székesfehérvár, Oskola u. 2–4.(Hiemer-ház)