Nincs engedélyezve a javascript.

Kiállítás nyílt Réber László irodalmi illusztrációiból

2020. július 8.
reber_laszlo_1_web_kozepes.jpg

A Budavári Önkormányzat különleges kiállítással szeretne adózni Réber László grafikusművész emlékének. A kiállítás kurátori munkájára a kerületben élő Révész Emese művészettörténészt kérték fel, akinek szakterülete a sokszorosított művészi grafika mellett a könyvillusztráció is.


A kiállítás látványtervezési és művészeti kivitelezési munkáit a szintén a kerületben élő Babos Bertalan Zsili képzőművész készítette.


A kiállítás Réber László lánya, Widengard Krisztina támogatásával és hozzájárulásával készült.

Réber László illusztrációi generációk óta velünk élnek. Janikovszky Évával műfajt teremtett, de ikonikusak lettek Lázár Ervin, Békés Pál és Végh György írásaihoz készült rajzai is.

reber_viber_kep_web_kicsi-3.jpg

Réber minimalista, filozofikus alkotásai jól illeszkednek olyan írók világához is, mint Örkény és Vonnegut. Jelen tárlat Réber két nemzedéktársát, Örkény Istvánt (1912-1979) és Kurt Vonnegutot (1922-2007) emeli ki, két olyan írót, akik Réberhez hasonlóan megjárták a második világháború poklát. Művészetük közös jellemzője a stílus puritán egyszerűsége, a groteszk, szatirikus hangnem mélyén megbújó emberismeret és humanizmus.


A kiállítás középpontjában Örkény István Egyperces novellák című gyűjteményéhez készült illusztrációk állnak. A külföldi szerzők közül Mihail Bulgakov és Kurt Vonnegut műveihez készült rajzokat emelték ki.

reber_kiallitas_szovegbe-1.jpg

Janikovszky János a Réber László kiállításon.

A tárlat különlegessége az egyedi látvány, amely Babos Bertalan Zsili grafikus- és festőművész falfestményeinek és installációinak köszönhetően új összefüggésekbe állítja az illusztrációs grafikákat. E rajzok leginkább a könyvekből ismertek, melyek eredeti példányai tenyérnyi méretűek, nagy részük mára elveszett.

A bemutatott illusztrációk egy része a székesfehérvári Szent István Király Múzeum Réber-gyűjteményéből származik, más részük kinagyítva, Babos Bertalan Zsili képzőművész falfestményei révén, vagy fotómásolatban jelenik meg.

A tárlathoz tervezett családi és szakmai programokról a Budavári Önkormányzat honlapján és facebook találnak további információkat.

A magyar grafikában különálló terrénumot alkotó, az Élet és Irodalomban hasábjain 1971-1974 között megjelent Réber-rajzokból készült Korrajz című kötet a Móra Kiadó gondozásában jelent meg, melyből további különlegességeket tudhatnak meg az érdeklődők Réber László művészetéről.

Sajtó vezetés: 2020. június 28., 16.30

Kapcsolat: emeseart@gmail.com, zombori.andrea@budavar.hu


Szabad téri megnyitó: 2020. június 28. 18.00

A sajtó vezetésen és a megnyitón való részvétel regisztrációhoz kötött: regisztracio@budavar.hu

Helyszín: Virág Benedek Ház (1013 Budapest, Döbrentei u. 9.)


A tárlat ingyenesen megtekinthető 2020. október 01-ig, csütörtöktől-vasárnapig, 14-18 óra között.

A tárlat kurátora és a kísérő szövegek írója: Révész Emese, művészettörténész

Látványtervező és az installációk alkotója: Babos Bertalan Zsili képzőművész

Grafikai tervezés: Rakusz Tamás