Nincs engedélyezve a javascript.

Klassz kortársak, kortalan klasszikusok

Már 70 éve mesél a Móra Kiadó

2020. január 1.
mora70_friz_vegl-1.png


A gyermek és ifjúsági könyvkiadás gyakorlata rengeteget változott az elmúlt 70 évben. Korszakok jöttek és mentek, a Móra Kiadó megmaradt szilárd alapjain, mint a gyerekirodalom értékteremtő és értékeket őrző szakmai műhelye.


Az idei kerek évforduló alkalmából a Móra egy éven át számos izgalmas rendezvénnyel és együttműködéssel, különleges könyvek kiadásával lepi meg olvasóit. Együtt ünnepel azzal a ma már négy generációval, nagyszülőkkel, szülőkkel, gyerekekkel és unokákkal, akik több ezer szépirodalmi és ismeretterjesztő kiadványát olvasva nőttek, nőnek fel.

70 év nagy idő nem csak egy ember, egy vállalat életében is. Azok a vállalkozások, melyek képesek ilyen hosszú időn át fennmaradni, nem csak értékes múlttal, de szilárd értékrenddel, és a folyamatos megújulás képességével is rendelkeznek.

A Móra Kiadó egyik alapelve, hogy irodalmi értéket képviselő, esztétikailag is magas színvonalú könyveket adjon ki, olyan kiadványokat, amik fejlesztik a gyerekeket. A legkisebbek a színes lapozókat nézegetve, a bennük lévő mondókákat hallgatva betipegnek a kultúra világába, ahol olvasó gyerekké, majd gondolkodó felnőtté cseperednek.

„Megtisztelő és egyben megható számomra az a szeretet, amit az olvasóktól kapunk, hogy elmondhatjuk a Móra 1950 óta tényleg családtag. A munkatársaimtól hallom, hogy a kiállításokon, vásárokon évről évre visszajárnak hozzájuk a családok, még akkor is, mikor a gyerekek már >>kinőttek<< minket. Mérhetetlenül hálásak vagyunk olvasóink bizalmáért és hűségéért, mert enélkül ma nem lehetnénk itt.” – mondta el Janikovszky János, a Móra Kiadó elnök-vezérigazgatója.

A Móra Kiadó története 1950-ben indult, ekkor alapították jogelődjét Ifjúsági Kiadó néven. 1950 – 1989-ig ez a kiadó volt az egyetlen, mely kifejezetten gyermek- és ifjúsági irodalommal foglalkozott.

Csak néhány cím az első évek ikonikus könyvei közül: Illyés Gyula: Hetvenhét magyar népmese, Fazekas Anna: Öreg néne őzikéje, Zelk Zoltán: A három nyúl, Petőfi Sándor: Arany Lacinak, Molnár Ferenc: A Pál-utcai fiúk, Cervantes: Don Quijote. Majd következtek a mára klasszikussá vált akkori kortársak: 1955-ben megjelent Fekete István Lutra című regénye, Weöres Sándor Bóbita című verseskötete, Szepes Mária első Pöttyös Panni-könyve is.

Az Ifjúsági Kiadó 1957-ben vette fel Móra Ferenc nevét, s még ebben az évben megjelentette Fekete István: Tüskevár, Gazdag Erzsi: Mesebolt, Szabó Magda: Ki hol lakik? köteteit, illetve az akkor még Kispál Éva néven publikáló Janikovszky Éva első könyvét: Csip-csup címmel.

1200x900_figurak_csik_kortars_klassz.png

Ebben az évtizedben indult el a Kozmosz Fantasztikus Könyvek sorozat, mely megalapozta a modern magyar sci-fit.

A 60-as években újabb, mára klasszikussá vált könyvek születtek: Marék Veronika: Laci és az oroszlán, Varga Katalin: Gőgös Gúnár Gedeon, Fekete István: Vuk, Janikovszky Éva és Réber László műfajteremtő kötete: Te is tudod? címmel, elkezdett a Móránál publikálni Lázár Ervin és Csukás István.

A 70-es években a Móra keménytáblás lapozóival nyitott a bölcsődés korosztály felé is. Megjelent Szabó Magda ikonikus regénye, az Abigél, az első Ablak-zsiráf, Kányádi Sándor első mesekötete a Farkasűző furulya, és Tolkien: A babó című könyve, ami a magyarul elérhető fantasyirodalom első kiadványa.

Bár a 80-as években általános tendencia volt az olvasásra fordított idő, kedv csökkenése, a gyermekkönyvek iránti kereslet emelkedett, ennek köszönhetően a kiadott művek száma évről évre nőtt.

A 80-as évek elején jelent meg Nógrádi Gábor első gyerekregénye, 1984-ben pedig megérkezett a magyar olvasókhoz is Richard Scarry világszerte hatalmas népszerűségnek örvendő könyve, a Tesz-Vesz város.

1200x218_csik.png

A rendszerváltás komoly változásokat hozott a könyvkiadók, így a Móra életében is. Új kiadók tűntek fel és tűntek el rövid időn belül. A régi könyvterjesztő rendszer összeomlott.

Bár Janikovszky Éva a kiadó egyik legikonikusabb alakja 1981-ben hivatalosan nyugdíjba ment (pontosabban, az akkori igazgató nyugdíjazta), és lezárta 1967 óta tartó főszerkesztői éveit, továbbra is a Móra szellemi vezetője maradt. 1983-tól újra aktív tagja lett a kiadó és a szerkesztőség életének. 2003-as haláláig pedig minden erejével azon volt, hogy egyben tartsa a Mórát. A rendszerváltás legkritikusabb éveiben is szilárdan hitt a kiadó létjogosultságában, és abban, hogy nem csak talpra tud állni, de a legjelentősebb hazai gyermek- és ifjúsági kiadó lesz.

janikovszky_janos.jpg

Mikor eldöntöttem, hogy befektetek a Mórába nemcsak az mozgatott, hogy édesanyám belebetegedett volna, ha a kiadója tönkremegy, hanem az is, hogy ilyen nagy érték nem veszhet kárba. Olyan nincs, hogy nincs Móra! A Móra 1950 óta családtag, egy fogalom. Egy biztos pont, hogyha könyvet akarsz adni a gyereked kezébe, akkor a Mórás az biztosan jó. Nagy szavak, de tulajdonképpen ez a kiadó alapozta meg a magyar gyerekkönyv kiadást. Olyan máig örömmel forgatott örökzöldeket adott ki, mint a Vuk, a Pöttyös Panni, az Ablak-zsiráf, A Pál utcai fiúk, a Micimackó. A Móra 70 év alatt sok-sok ezer címet jelentetett meg, több tízmillió példányban. Olyanok publikáltak itt, mint Fekete István, Nemes-Nagy Ágnes, Szepes Mária, Mándy Iván, Janikovszky Éva, Szabó Magda, Weöres Sándor, Lázár Ervin, Marék Veronika, G.Szabó Judit, Békés Pál, Zelk Zoltán, Gazdag Erzsi hogy csak néhányat említsek. Ez a kiadó egy szellemi műhely, ahol a legjobb szerzők, szerkesztők azért dolgoznak, hogy a gyerekeknek, kamaszoknak tényleg jó könyveket tudjunk a kezébe adni. Ez így volt a múltban, és erre törekszünk most és a jövőben is.” –foglalta össze Janikovszky János.

A Móra 1993-ban zártkörűen működő részvénytársasággá alakult, megkezdődött egy hosszú konszolidációs folyamat, mely jóval az ezredforduló után ért csak véget, mikor 2014-ben Janikovszky János egyedüli tulajdont szerzett a kiadóban.

A Móra alapító-résztulajdonosa az 2014-ben alapított, rangos nemzetközi elismerésekkel rendelkező BookR Kids Digitális Kiadónak, illetve részt vett a jelenlegi székháza földszintjén működő Hatszín Teátrum létrehozásában.

1200x900_figurak_csik_kortars.png

A Móra Könyvkiadó 2012-ben a Csimota Kiadóval létrehozta a Móra Kiadói Csoportot, amelyhez 2014 januárjában a Cerkabella Könyvek, 2015 augusztusában a Két Egér Könyvek, majd 2016-ban a Berger Kiadó is csatlakozott.

2018-ban a Dinasztia Tankönyvkiadó felvásárlásával a kiadó az edukációs termék-piacon is megjelent.

„A pedagógusok, könyvtárosok munkájának támogatása mindig is kiemelkedően fontos volt a Móra életében. Nagyra értékeljük azt a fáradhatatlan és elkötelezett munkát, ami nélkül a gyerekekhez sokkal kevesebb értékes könyv és tudás jutna el. Ehhez igyekszünk a minőségi kiadványokon túl olyan ingyenesen elérhető támogatást nyújtani, mint a letölthető pedagógiai segédanyagok, és tematikus vándorkiállítások.” – nyilatkozta Janikovszky János.

A Móra kezdettől szellemi műhelyként támogatta a kortárs szerzőket és illusztrátorokat, így kiadványai jelentős részét a mára már klasszikusnak tekinthető szerzők életművei jelentik. Ezek mellett minőségi ismeretterjesztő kiadványokat is megjelentet. A művek elsősorban nyomtatott verzióban elérhetőek, de a kiadó kisebb mennyiségben hangoskönyveket és e-bookokat is fejleszt.

A Móra Kiadó nemcsak kiemelkedően értékes múltjára, de jelenére is nagyon büszke, hiszen 2019-ben az Év Gyerekkönyve díj mindhárom kategóriájában a Móra kiadásában megjelent könyv diadalmaskodott. Ez jól alátámasztja a Móra törekvését, hogy megtartva hosszú évtizedes műhelyjellegét, támogassa a legkiemelkedőbb kortárs szerzők munkáját, és olyan könyveket jelentessen meg, amik mind kivitelük, mind tartalmuk okán nem csak a jelen, de a jövő olvasói számára is értékesek.

625x239_csik.png

„Azt látjuk, hogy van igény a színvonalas kortárs mesekönyvekre és ifjúsági regényekre, ezért szeretnénk még pezsgőbbé tenni a kiadói műhelymunkát. Számos kortárs alkotóval állunk szoros kapcsolatban, az ő támogatásukra és fiatal, ígéretes tehetségek felkutatására a korábbinál nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni.” – mondta el Dóka Péter, a Móra Kiadó főszerkesztője.

A Móra Magyarország piacvezető gyermek- és ifjúsági könyvkiadója, mely elsősorban 0–18 éves korosztály számára ad ki igényes kivitelű klasszikus és kortárs szépirodalmi műveket. Emellett magas minőségű szórakoztató, edukációs és fejlesztő kiadványokat forgalmaz több almárka név alatt.

A Kerekítő könyvek és a Forrai Katalin-életmű újrakiadása okán jött létre a Móra MUSIC almárka, melyhez a zenével foglalkozó és/vagy zenei melléklettel rendelkező kiadványok tartoznak.

A Móra kínálatában elérhetőek licenctermékek és képregények, melyekben olyan ismert figurák jelennek meg, mint a Kisvakond, Thomas a gőzmozdony, a Hupikék törpikék, Asterix és különböző LEGO-tematikák. Ez a termékkör a Móra FUN almárka név alatt kerül a boltokba.

A Dinasztia kiadó felvásárlásával 2018-ban az edukációs piactermékeivel, köztük a Németországból származó, közel 35 országban sikerrel használt LÜK fejlesztő termékcsaláddal gazdagodott a Móra kínálata, melyeket Móra EDU almárkanévvel értékesít.

A Móra Kiadó a jubileumi év alkalmából számos tematikus rendezvénnyel, együttműködéssel, egy különleges vers- és egy mese antológia megjelentetésével ünnepel együtt az olvasókkal.

Az ünnepi évet A Pál utcai fiúk-hangoskönyv megjelentetésével nyitja, melyet, a Vígszínház azonos című darabjának Nemecseke, Vecsei H. Miklós olvas fel.

janikovszky_eva_dij2.jpg

Októberben fény derül rá, ki kapja a következő Janikovszky Éva-díjat és még december előtt útjára indul a Fekete István születésének 120. évfordulója alkalmából összeállított új vándorkiállítás is.