Nincs engedélyezve a javascript.
Magyar mesék lázadó lányoknak – Körinterjú

Magyar mesék lázadó lányoknak – Körinterjú

Molnár Krisztina Rita

2018. április 26.

1. Volt-e kedvenc karaktered amesés kötetben?

Nehéz lenne a négy rendkívül különböző sorsú, más-más korban tevékenykedő nőalak közül kedvencet megneveznem. Mind a négyük személyisége tiszteletre méltó és különleges. Aki mégis a legnagyobb hatást gyakorolta rám írás közben, a szürke nővér, Schlachta Margit. Elképesztő erős és bátor nő volt, akit ritka belső erő támogatott önzetlen céljai elérésében. Szenvedélyesen, a halálos veszélytől sem rettegve segített másokon.

2. Ki az a mai magyar nő, akireazt mondanád, hogy a legmerészebb, legmeghatározóbb, legizgalmasabb női minta, példakép?

Sok izgalmas, merész és saját környezetében meghatározó nőt ismerek az idősebb és a fiatalabb generációhoz tartozó nők körében. Jelentős részük nincs a média reflektorfényében. Vannak köztük sokgyerekes anyák, ápolónők, tanárok, van, aki kozmetikus, van, aki könyvesboltot vezet, és van, aki eredeti hivatását odahagyva biokertész lett. Mindegyiküktől rengeteget tanultam, sok erőt kaptam. Azt hiszem, nagyon fontos lenne, hogy mindenki találjon példaképekre saját személyes ismerősei között. Ha alaposan körülnéz az ember, észreveszi, hogy hősökkel van körülvéve.

3. Van-e különösen kedves dedikációd női szerzőtől?

Szerencsésnek mondhatom magam,hogy számos kortárs női szerzőtől kaptam dedikációt - így ennek a kötetnek a szerzőitől és szerkesztőjétől is -, de akkor három kevésbé ismert, számomra mégis fontos alkotót említek. Márványi Judit szerkesztő emlékiratainak, Pataki Elvira klasszika-filológus Tettix című tanulmánykötetének és Imre Flóra költő egyik verseskötetének szeretetteljes ajánlásai sokat jelentenek számomra.