Nincs engedélyezve a javascript.

Mit üzen a mai gyerekeknek Harisnyás Pippi?

75 éves a világ legerősebb és legszabadabb kislánya

2020. május 20.
ismered_harisnyas_pippit_cikkbe_kicsi_web.jpg

75 éve jelent meg Harisnyás Pippi, vagy eredeti nevén Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump első története.

Az évforduló alkalmából május 21-én, Pippi hivatalos születésnapján az Astrid Lindgren Társaság világszerte bátorítja a rajongókat, hogy az elmaradó közös bulik helyett saját szervezésű házi ünnepségekkel köszöntsék kedvenc meseszereplőjüket, melyhez rengeteg ötletet, letölthető anyagot biztosítanak:

www.astridlindgren.com


A vörös copfot, felemás hosszú zoknikat és szeplőit boldogan viselő 9 éves kislány egyedül él egy villában majma, lova és egy koffer arany társaságában. Nem jár iskolába, de úgy vág az esze, mint a legjobb svéd acélból készült bicska, és nincs az a fricska, amitől elrettenne, ha igazságtalanságot lát. Már csak azért sem, mert ő a világ legerősebb lánya, aki fél kézzel képes felemelni a lovát.

Bár Pippi történetét 2018-ig 76 nyelvre fordították le, és 2 ország kivételével világszerte ő a legkedveltebb Astrid Lindgren figura, indulása nem volt zökkenőmentes.


Miután történetét egy baleset utáni lábadozás idején a szerző kéziratba foglalta, a kiadó elutasította, mivel szerintük Pippi figurája rossz példát mutat a gyerekeknek.


Harisnyás Pippit sokan vádolták azzal, hogy túlzottan feminista, emellett anarchista, és hogy Lindgren kimondottan nézeteinek alátámasztására találta ki.

Lindgren, aki Pippi karakterét részben saját magáról is mintázta, természetesen nem hagyta magát. A kéziratot átdolgozása után beadta a Rabén and Sjögren Kiadó pályázatára, ahol első díjat nyert.

1945-48 között 3 regény és számos képeskönyv formájában jelent meg, és hamar népszerű lett. A 40-es évek végéig a Pippi könyvek 300.000 példányban keltek el, hangjátékok, színdarabok készültek belőlük.

Az első Harisnyás Pippi-filmet 1949-ben mutatták be, ezt követően 60-as, 70-es 80-as években TV-sorozat és mozifilmek, a 90-es években rajzfilmek készültek a világ legerősebb lányának történetéből.

A 75. évforduló alkalmából az Astrid Lindgren Társaság a STUDIOCANAL-lal együttműködve új mozifilm bemutatását tervezi.

A Harisnyás Pippi magyarul először 1972-ben jelent meg a Móra Kiadónál Árkos Antal fordításában. A 90-es években az Egmont Kiadó, 2014-től ismét a Móra Kiadó jelentette meg mindhárom Harisnyás Pippi regényt Tótfalusi István fordításában.

Idén az évforduló alkalmából egy új kötettel készülünk: Ismered Harisnyás Pippit? címmel. Ez a könyv az első Harisnyás Pippi regény rövidített, kezdő olvasók számára átdolgozott kiadása. Felmerülhet a kérdés, hogy egy nagymama korba lépett karakter hogyan lehet egy mai gyerek számára vonzó. Nos, szerintünk Harisnyás Pippi története olyan aktuális, mintha ma írták volna. Vállald a véleményed! Higgy magadban! Támogasd a gyengéket, ne tűrd el mások megalázását! Ha lány vagy is, lehetsz bármi, nem a nemed határoz meg, hanem az ambíciód! Ezek mind aktuális üzenetek, nem véletlen, hogy Harisnyás Pippi ma is olyan inspiráló és szerethető karakter, akinek működő Facebook-oldala, Instagram- és Twitter-fiókja van.”- mondta el Dóka Péter, a Móra Kiadó főszerkesztője.

A Pesti Magyar Színházban 2015. március 28-án mutatták be a Harisnyás Pippi színpadi változatát, melyet a mai napig nagy sikerrel játsszanak. A darabban a Jászai Mari-díjas Soltész Bözse alakítja Pippi szerepét, aki az idei születésnap alkalmából egy regényrészlet felolvasásával kedveskedik a Pippi-rajongóknak. A felolvasásról készült videó 2020. május 21-én, Harisnyás Pippi hivatalos születésnapján 17.00 órakor kerül levetítésre a Móra Kiadó rajongói oldalán a Móra Negyedórában.

A Harisnyás Pippi előadást a bemutató óta közel 45.000 gyermek látta a Magyar Színház nagyszínpadán. Színházpedagógus munkatársaik az előadás feldolgozásához színházpedagógia foglalkozást kínálnak az osztályoknak, illetve kidolgoztak egy tanári segédletet is, melynek célja, hogy pedagógusok a színházi előadást követően, tanítási keretben és idő alatt a gyerekekkel közösen gondolkodjanak és játszanak Astrid Lindgren mesehőse, Harisnyás Pippi kapcsán, az írónő és a színház által nyújtott kontextusban.

A Pesti Magyar Színház és a Móra Kiadó az év folyamán további meglepetésekkel is készül, 2020 őszén például izgalmas közös nyomozásra várja a Harisnyás Pippi rajongókat, melynek részleteit nyáron fedik fel közösségi oldalukon.

Tudjon meg a könyvről többet itt:

https://mora.hu/konyv/ismered-harisnyas-pippit/


Ismerje meg a Móra Astrid Lindgren köteteinek teljes választékát itt:

https://mora.hu/alkoto/lindgren-astrid

Ismered Harisnyás Pippit?

Ismered Harisnyás Pippit?

Astrid Lindgren, Papolczy Péter, Patat Bence