Nincs engedélyezve a javascript.

Olvasni tanul? Ezeket add a kezébe!

2022. február 16.
konyvek_kezdo_olvasoknak_cikk-1.png

Vannak, akik rendszámtáblák kibetűzésével kezdik, mások a kedvenc mesekönyvükben birkóznak meg az első szavakkal. És persze vannak, akiket a tanító néni vezet be a betűk, szavak, majd mondatok varázslatos világába.

Mi felnőttek már tudjuk, olvasni fantasztikus élmény. Ahhoz, hogy a kezdeti lelkesedés kitartson, fontos, hogy a kicsik az aktuális képességeiknek és érdeklődésüknek megfelelő könyvekkel gyakorolhassák az olvasást, így sajátítva el a megfelelő gyakorlatot.

Innen pedig már csak tényleg egy lépés, hogy ők is könyvrajongókká váljanak.

Alább mutatjuk kezdő olvasóknak szóló kedvenc sorozatainkat:


Már tudok olvasni

Közel 50 éve fut a sorozat, benne kimondottan az olvasással ismerkedő gyerekeknek szóló egyszerű felépítésű, szórakoztató történetekkel. A Már tudok olvasni könyvek többször is megújultak, legutóbb 2021-ben, így megszületett a Már tudok olvasni sorozat 21. századi gyerekeknek szóló könyvválogatása.

3 szinten, melyek közül a legelsőben oldalanként 2-3 rövid mondat található. A szintenként növekvő szövegmennyiség a fokozatosság elvét követi, és kíséri végig a gyerekeket addig, hogy elmondhassák: már tudok olvasni!

A kortárs írók friss hangú, izgalmas, humoros történeteit különböző stílusú kortárs illusztrátorok rajzai teszik még vonzóbbá az ifjú olvasóknak. Ezekkel a könyvekkel nem csak az olvasási képesség, a szókincs fejlődik észrevétlenül, de az esztétikai érzék is.

A folyamatosan bővülő sorozatban újdonság még, hogy a kötetek végén az olvasottakhoz kapcsolódó játékos feladatok és az olvasást igazoló személyre szabható oklevél, plusz egy titok is várja a gyerekeket.

Olvasd el a diákok, pedagógusok, olvasáskutatók tapasztalatait a Már tudok olvasni sorozatról. Tudd meg kik írták és rajzolták a történeteket:

https://mora.hu/hir/mto


Rém jó könyvek

Vegyünk két rém jó fej iskolást, egy rémesen vicces iskolát, benne rém barátságos tanerőkkel és kapunk egy rém jó, egy évig kitartó sorozatot, ami alatt az iskolába készülő nagycsoportosból, rém menő, olvasni tudó első osztályt végzett tanuló lesz.

A Rém jó könyvek különleges kivitelű kötetei egy 8 lépcsős, kidolgozott pedagógiai módszert követve vezetik végig a beszéd- és szókincs fejlesztéstől, a betűk, szótagok, szavak olvasásán keresztül az egyszerű, majd összetett mondatok olvasásáig a kicsiket.

A sorozatot a sokak által kedvelt humorú szerző páros Bosnyák Viktória író és Dudás Győző illusztrátor alkotta meg a Fazekas Mihály Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium mesterpedagógusa, Csájiné Knézics Anikó szakmai közreműködésével.

A sorozat további különlegessége, hogy az 5. kötetben 2 szótagolva írt történetet olvashatnak a gyerekek.

Tudd meg rövid videónkból, hogyan lesz az olvasástanulás élmény a Rém jó könyvekkel: https://youtu.be/zGguDpe7fKk


Szimatoljt BerGerékkel!

Sokak szerint a magyar Jeronimo Stilton. Kutyák és nyomozás, mindez valódi helyszíneken? Már önmagában nyerő! Ha hozzávesszük, hogy az egyedi humorú szerzőpáros, Nyulász Péter író és Ritter Ottó illusztrátor egy fejezetben sem spórolnak a poénokkal, elmondható, hogy szinte bármely 6 éven felüli olvasót pillanatok alatt beszippantja Bugac Pongrác, a BerGer Szimat Szolgálat ifjú nyomozója és barátai története.

Kalandozzátok végig Budapestet, Magyarországot! Induljatok világkörüli, sőt akár korokon átívelő utazásra! Vagy épp a világűrbe vágytok? Nem probléma! Ahogy a szórakozás és az izgalmas ismeretek megszerzése sem. Így válik egy kezdő olvasóból hipp-hopp igazi krimi- és könyvrajongó.

Lapozz bele a legfrissebb BerGer Szimat kötetbe itt:

https://mora.hu/content/2020/8/Product/a_gemini_kod_beleolvaso_spreads.pdf


Harisnyás Pippi kezdőknek

Egy megunhatatlan örökzöld történet kezdő olvasóknak átírt változatával a mai gyerekek is hamar szívükbe zárhatják a világ legerősebb és legszabadabb kislányát, Harisnyás Pippit. A svéd gyerekirodalom világszerte ismert alakja izgalmas kalandokra hívja a szavakkal és mondatokkal ismerkedőket.

A kisiskolások kezébe és olvasási gyakorlatához egyaránt pompásan illeszkedő apró kötetek bármelyik iskolatáskában elférnek, és remek szórakozást nyújtanak egy esős napközis délutánon, leckeírás után.

Olvass bele az Ismered Harisnyás Pippit? című könyvbe itt:

https://mora.hu/konyv/ismered-harisnyas-pippit/

Olvass bele a Harisnyás Pipi talál egy csunkot című könyvbe itt:

https://mora.hu/konyv/harisnyas-pippi-talal-egy-csunkot/


Mesés kalandok Kittivel és a cicákkal

Kezdetben Kitti is félt a sötétben, aztán követve szuperhős anyukája példáját ő is elindult, hogy segítségére legyen a bajbajutottaknak. Így igazi éjjellátó, szupercuki barátokra tesz szert, akiknek nem gond a tetőről tetőre szökkenés sem.

A rövid történeteket bájos rajzokkal illusztrálták, melyek azokat a kislányokat is hamar magukkal ragadják, akik nem rajonganak a rózsaszínért. Cicabarátoknak, leendő világmegváltóknak és félénkebb 6 éven felüli olvasóknak egyaránt szívből ajánljuk.

Olvass bele a Kitti és a holdfény-mentőakció című könyvbe itt:

https://mora.hu/konyv/kitti-es-a-holdfeny-mentoakcio/

Olvass bele a Kitti és a tigriskincs című könyvbe itt:

https://mora.hu/konyv/https-mora-hu-content-documents-kittialarckesz-pdf/


Tündér? Vámpír? Vámpírtündér!

Holdas Hanna csupaszív lányzó. Anyukája tündér, apukája vámpír, ő meg kicsit ez, kicsit az. Amellett, hogy bűbájos és kedves, vág az esze és bizony a csínytevésektől sem mindig marad távol. Olyan, mint egy igazi kislány, aki az iskolában néha galibába keveredik, de mindig igyekszik jól megoldani a nehézségeket.

A szupercsillogó borító bármely 6 év feletti kisiskolás lányzó szívét meglágyítja. Holdas Hanna és szuper jó fej családja kalandjaiba örömmel vetheti be magát akár egy kezdő olvasó is. A nagy méretű betűk és széles sortávú szöveg mellett a sok kép is segíti a gyors haladást így az olvasási sikerélmény szinte garantált!

Ha pedig barátjául fogadta a vámpírtündért, 11 részen keresztül követheti!

Olvass bele a téli történetbe itt:

https://mora.hu/konyv/holdas-hanna-es-a-hofiu-vampirtunder-10-felig-vampir-felig-tunder-igazi-egyeniseg/