Nincs engedélyezve a javascript.
Békés Pál
Békés Pál
Szerző
(1956. március 27 – 2010. május 28.)
magyar író, drámaíró, műfordító, egyetemi tanár
Tanulmányait a budapesti Radnóti Gimnáziumban, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán magyar–angol összehasonlító irodalomtörténet szakon (1975–1980) végezte. Közben az érettségi után kérdezőbiztosként is dolgozott.
1980 és 1981 között magyar- és angolszakos tanárként dolgozott. 1994-től 1996-ig a Magyar Televízió Irodalmi, Képzőművészeti, Színházi Stúdióját (IKSZ) vezette, majd 1997 és 2000 között mint színházért és irodalomért felelős szerkesztő dolgozott.
2000-től az IBBY (International Board on Books for Young People Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa) magyar bizottságának elnöke. 2004-ben a nagy-britanniai magyar kulturális évad, a Magyar Magic művészeti kurátoraként dolgozott.
2005-ben A Nagy Könyv olvasásnépszerűsítő mozgalom ötletgazdája.
Többek között Vladimir Nabokovot, Anthony Burgesst, Woody Allent fordított angolból.
Két gyermeke Bálint és Dorottya.
A Békés Pál Civil Társaság 2013-ban megalapította a róla elnevezett Békés Pál-díjat, amit évenként ítélnek oda egy magyar írónak, aki különösen értékes prózai művel hívja föl magára a figyelmet.
Részlet Spiró György emlékezéséből:
"Mindenütt és mindenkor besorolják valahová az alkotókat, nem csak mai magyar magyar betegség ez, aztán telnek-múlnak az évtizedek, a besorolás nem változik, noha már rég semmi köze a valósághoz. Palit az indulásakor besorolták a „futottak még” kategóriába, az „irodalmi írók” közé, és írhatott bármit, ebben a kategóriában maradt. A gyerekirodalomban a dicsérendők közé tartozott, a darabszerzők között számon tartották, színpadra alkalmazóként foglalkoztatták, kiváló műfordításait elismerték, de komoly drámaíróként vagy regényíróként nem méltatták. Értékelték sokrétű irodalomszervezői munkáját, mégsem ámultak el igazán, mennyire önzetlenül támogatja az értékeket. Ha volt a Magyar Televízióban tisztességes, szorgalmas, önfeláldozó szerkesztő, ő volt az, amíg ott dolgozhatott."
Kapcsolódó cikkek
Kapcsolódó cikkek
2 cikk
Megnézem