Nincs engedélyezve a javascript.
Reich Károly
Reich Károly
Illusztrátor

REICH KÁROLY
(Balatonszemes, 1922. augusztus 8. – Budapest, 1988. január 7.)

Az elmúlt évtizedekben, egészen 1988-ban bekövetkezett haláláig számtalan gyermekkönyv szereplőit elevenítette meg. Egész nemzedékek nőttek fel mese és verseskötet illusztrációin. ?Alkotásai nem ismeretlenek sem a meseolvasók, sem a művészetrajongók előtt. A Firkálást, a Levelet olvasót, A kiváncsi kecskét, A szobrász kertje cimü sorozatot és a mitológiai témájú tusrajzait már többször megcsodálhatták az érdeklődők. A Shakespeare-müvekhez készült illusztrációit sem kell bemutatni a könyvbarátoknak, a grafikák, rézkarcok kedvelőinek.

Reich Károly Kossuth- és Munkácsy-díjas grafikus, kiváló művész 1922-ben született Balatonszemesen. Az Iparművészeti Főiskolát 1948-ban végezte, Konecsni György és Hincz Gyula tanítványaként. Grafikáival 1950 óta vett részt kiállításokon, első egyéni tárlatát 1964-ben a Dürer-teremben rendezték, azóta számos hazai és külföldi bemutatón szerepelt nagy sikerrel képgrafikáival és könyvillusztrációival. A magyar és a külföldi irodalom kiemelkedő alkotásai mellett elsősorban ifjúsági könyvekhez készített illusztrációkat: ezekért 1965-ben a Lipcsei Nemzetközi Könyvkiállítás aranyérmét, 1984-ben pedig a Gyermek- és Ifjúsági Könyvek Nemzetközi Társaságának (IBBY) grafikai diplomáját is elnyerte.

Hajlékony, könnyed vonalvezetés, tiszta, egyszerű, játékos és költőien finom ábrázolásmód jellemezte művészetét. A természet, az állatok és az ember szeretete, s az ebből fakadó humanizmusa hatotta át mind önálló képgrafikáit, mind illusztrációit.

Művészetét 1954-ben és 1956-ban Munkácsy-díjjal, 1963-ban Kossuth-díjjal ismerték el, 1972-ben érdemes, 1975-ben kiváló művész címmel tüntették ki. Munkásságáért 1987-ben a Szocialista Magyarországért Érdemrendet vehette át. Aktívan részt vett a művészi közéletben is: tagja volt a Képzőművészek, Iparművészek és Művészeti Dolgozók Szakszervezete elnökségének, valamint nyolc évig vezette a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége képzőművészeti szakosztályát. 1987-ben szakmai és közéleti tevékenységéért a Művészeti Alap nagydíját nyerte el. Reich Károly életétnek 66. esztendejében, hosszú, súlyos betegség után hunyt el.

Kapcsolódó cikkek
Kapcsolódó cikkek
5 cikk
Megnézem