Nincs engedélyezve a javascript.

70 év – 70 név

Romhányi Ágnes – Egyetemi tanár, Műfordító, Szövegíró, Dramaturg

2020. július 31.
romhanyi_agnes_web_kiskepcikkbe.jpg

„Periculum est in mora” – a szójáték azért jutott eszembe (tudjuk, a mora itt nem verslábat, hanem késlekedést jelent), hogy bizony, ne késlekedjünk megünnepelni ezt a kerek születésnapot.


A névadó Móra Ferenc gyerekkorom kendvenc írója volt (az Aranykoporsót ronggyá olvastam), a kiadó büszke lehet rá, hogy az ő nevét választotta.


Személyes élményeim is vannak, konkrétan Janikovszky Évával, amikor apám rám bízta, hogy adjak le egy kéziratot az akkor még a New York-palotában lévő kiadónak és konkrétan neki. Később ő lett a házassági tanúm, és elhenceghetek vele, barátom is. Férjem, Rigó Béla is hálás szerzője, szerkesztője volt a Móra kiadónak. Apám, Romhányi József első, poszthumusz kötetét, a Szamárfület is a Móra jóvoltából vehette kézbe az olvasó. Magam boldogan írok versikéket, vagy fordítok a kiadónak, nem sorolom, de immár 11 önálló kötettel szerepelek a kínálatban.

Gyerekeknek írni – boldogság. És a gyerekek csak jönnek, jönnek, az olvasó tábor tehát hosszabb távon biztosított. Csak így tovább!

Romhányi Ágnes

Egyetemi tanár, Műfordító, Szövegíró, Dramaturg