Nincs engedélyezve a javascript.

97 éve született Zdeněk Miler

2018. február 21.
97_eve_szuletett_zdenek_miler_vezeto-1.jpg

97 éve született Zdeněk Miler (1921. február 21 – 2011. november 30.) cseh rajzfilmkészítő és illusztrátor, a Kisvakond (Krtek vagy Krteček) kalandjairól szóló filmek és könyvek szerzője.

Zlínben kezdte a karrierjét a második világháború idején, 1945-ben azonban Prágába költözött, ahol közösen dolgozott Jiří Trnkaval a Bratři v triku studióban. Élete ekkoriban a könyvillusztrációk készítésével telt, több mint 40 kötet rajzait készítette el ekkoriban.

Az illusztrációk mellett olyan rajzfilmek készítésében is szerepet vállalt, mint a Kiskutya, vagy a Krikettről, de felnőttek számára készült animációkban is dolgozott (A milliomos, aki ellopta a napot), de világhírt a Krteček, avagy a Kisvakond hozott számára. Miler nagyjából 70 filmet készített, ezek közül 50-ben a főszereplő a leghíresebb alkotása: egy kicsi vakond. Az ötlet 1956-ból származott, amikor felkérést kaptak egy gyerekeknek szóló oktatófilm elkészítésére. A felkínált forgatókönyvvel nem volt elégedett, és az erős Walt Disney filmes befolyás alapján elkezdett egy állatfigurát keresni a történet főhősének. Később azt mesélte, hogy a vakond figurája egy vakondtúrásra lépésnek volt köszönhető egy sétája során. Az első film, melyben a Kisvakond szerepelt „A Kisvakond nadrágja” („Jak krtek ke kalhotkám přišel”) címet kapta, és a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon Ezüst Oroszlánt nyert.

97_eve_szuletett_zdenek_miler_2.jpg

Kezdetben a Kisvakond beszélt, azonban Miler azt szerette volna, ha a filmjeit a gyerekek minden országban meg tudják érteni, és lányával, aki a hangokat kölcsönözte, kialakított egy érzelmeket és érzékelést sugalló, nem szövegszerű hangokból álló módszert. A lánya egyben az első közönsége is volt: ő volt, aki először láthatta a filmeket, és Miler így tudta felmérni, hogy a mesék üzenetei milyen hatást váltanak ki a gyerekekben.

A kis vakond már a kezdetektől hatalmas sikert ért el Csehszlovákiában, Kelet-Európában és Németországban, napjainkra több mint 80 országban ismertté vált.

A Móra Könyvkiadó palettáján majdnem 70 mű főszereplője a Kisvakond.

A kisvakond és az ősz

A kisvakond és az ősz

Hana Doskočilová, Katerina Miler, Zdeněk Miler
A kisvakond és a nyár

A kisvakond és a nyár

Zdeněk Miler
A kisvakond és a mackók

A kisvakond és a mackók

Zdeněk Miler
A kisvakond és a nyuszi

A kisvakond és a nyuszi

Zdeněk Miler