Nincs engedélyezve a javascript.

Világraszóló mesék a barátságról – 100 éve született Zdeněk Miler

2021. február 1.
97_eve_szuletett_zdenek_miler_vezeto_1_web.jpg

Szemelvények a 100 éve született méltán világhírű cseh illusztrátor, rajzfilmrendező, forgatókönyvíró Zdeněk Miler életéből.


Ahogy Magyarországon számos kiemelkedő tehetségű magyar alkotó fordult kényszerűségből a gyerekirodalom felé a 2. világháború után, úgy lett a prágai iparművészeti egyetemen tanuló Zdeněk Milerből is animációkészítő.


Miler filmes munkáit a 1942-ben kezdte, 1945-ben pedig Európa máig egyik legismertebb filmstúdiójának frissen induló animációs részlegéhez, a Bratři v tritku stúdióba került, ahol a korszak számos jelentős rajzfilmes szakemberével dolgozott együtt.

Kevesen tudják, hogy Miler nem csak gyerekeknek készített filmeket. Első felnőtteknek készült animációja, a Milliomos, aki ellopta a Napot központi alakja a gazdag, habzsoló, másokkal nem törődő kövér figura több esetben visszaköszön gyerekeknek szánt műveiben.

A kor lehetőségeiből adódóan alkotásai többnyire valamilyen propaganda eszközeként készültek, a legtöbb esetében mégsem érződik a didaktikus nevelési szándék. Valódi művészként, családapaként, ismerve a gyerekek igényeit és a nyugati alkotók, például a Disney stúdió munkáit, a gyerekek számára élvezhető, szerethető filmeket készített.

Meséiben nyíltan vállalja nézeteit, gyakran mutat rá a felnőttek – így a társadalom – hibáira olyan módon, amit a gyerekek is könnyen megértenek.

Első állatos rajzfilmje 1953-ban egy baromfiudvarban játszódott, aztán 1956-ban megjelent Kisvakond, aki egy séta közbeni véletlen botlás eredményeként bucskázott be egy textilipart bemutató propagandafilmbe, méghozzá kék kertésznadrágban.

A vakond nadrágja című rajzfilm számos díjat, többek között a Velencei Filmfesztiválon ezüstoroszlánt kapott.

Bár a legtöbben a vakondot ismerik, Miler számos további mesét készített a tücsökről, egy kíváncsi kiskutyáról, egy kék cicáról, akit a mássága miatt csúfolnak, a világ leggazdagabb verebéről, aki végül rájön, hogy van fontosabb dolog is annál, hogy az összes mag a miénk legyen, egy hernyóról meg egy kisfiúról, egy rajzolt lány és egy jégvirágherceg szerelméről, sőt egyszerű négyzetekről és háromszögekről is.

A legtöbb történetben szereplő, 65 éve született, vakond figura gyermeki kíváncsiságával, segítőkészségével, kreatív újrahasznosító lelkesedésével hamar belopta magát a gyerekek és felnőttek szívébe világszerte, melyben nagy szerepe volt annak, hogy a rajzfilmek szereplői az első szériát leszámítva nem beszéltek, és mégis bárki könnyen megérthette őket. Népszerűségét támasztja alá az is, hogy 10 éve az űrbe is őt vitte magával a Nasa egy űrhajósa.

A közel 50 Kisvakond film mellé sorra készültek a könyvek is. A történetek megalkotásában Miler több alkotótárssal is együtt dolgozott: többek között Eduard Petiška költővel, Hana Doskočilová írónővel. Iva Hercíková írónő pedig a mai címén A Kíváncsi kutyus című történetek születésekor dolgozott együtt vele.

Az első Kisvakond könyv 1971-ben jelent meg magyarul a Móránál Fazekas Anna fordításában, majd még ugyanebben az évben napvilágot látott A világ leggazdagabb verebe című mesekönyv Donászy Magda, 1973-ban A kíváncsi kiskutya szintén Fazekas Anna fordításában.

Miler könyveit a 90-es évekig a Móra, majd egy évtizedig a Helikon adta ki, végül a 2000-es évek elején a jogok visszatértek ismét a Móra Kiadóhoz.

„Büszkék vagyunk rá, hogy Zdeněk Miler örökzöld történeteit és barátságos, találékony, életrevaló figuráit bemutathatjuk a mai gyerekeknek is. A művész zsenialitását mutatja, hogy ezek a történetek semmit sem veszítettek lenyűgöző képességükből, az újrahasznosítás, a kíváncsiság, az összefogás fontosságának üzenetét egy mai kortárs sem tudná szerethetőbben és befogadhatóbban átadni. Örülünk neki, hogy a klasszikus, nagy alakú mesekönyvek mellett a szülők örömmel használják kifejezetten babakezekbe készült lapozóinkat a színek, számok vagy épp az alapvető viselkedési szabályok megtanításakor. Később pedig biztos kézzel nyúlnak kirakóskönyveinkért, kreatív matricásfüzeteinkért, vagy éppen óráskönyvünkért a polcra, hogy az ovisokat egy jól ismert barát segítse felkészülni az iskolára.” – mondta el Vas Katalin, a Móra Kiadó kiadóvezetője.

A Zdeněk Miler műveinek magyarországi kiadói jogait kezelő Móra Kiadó számos meglepetéssel, eseménnyel készül nemcsak a februári, születésnapi hónapban, de egész 2021-ben a jelenlegi és leendő Kisvakond-rajongóknak.

Szerző: Várfalvy Emőke

Zdeněk Miler kiadványainkból szemezgettünk:

A kisvakond és a nyuszi

A kisvakond és a nyuszi

Zdeněk Miler
A kisvakond és az árvíz

A kisvakond és az árvíz

Zdeněk Miler
A kisvakond és az egér karácsonya

A kisvakond és az egér karácsonya

Zdeněk Miler
A kisvakond és a mackók

A kisvakond és a mackók

Zdeněk Miler
A kisvakond és a tél

A kisvakond és a tél

Hana Doskočilová, Katerina Lovis, Zdeněk Miler
A kisvakond és a tavasz

A kisvakond és a tavasz

Hana Doskočilová, Katerina Lovis, Zdeněk Miler
A kisvakond és az ősz

A kisvakond és az ősz

Hana Doskočilová, Katerina Miler, Zdeněk Miler
A kisvakond és a nyár

A kisvakond és a nyár

Zdeněk Miler
A kíváncsi kutyus és a lépes méz

A kíváncsi kutyus és a lépes méz

Iva Hercíková, Zdeněk Miler
A vidám Pöfivonat

A vidám Pöfivonat

Jan Čarek, Zdeněk Miler
A kisvakond játszik - Kirakóskönyv

A kisvakond játszik - Kirakóskönyv

A kisvakond játszik - Téli kirakóskönyv

A kisvakond játszik - Téli kirakóskönyv

A teljes Zdeněk Miler kínálat elérhető ITT.