Nincs engedélyezve a javascript.

A IX. Janikovszky Éva meseíró pályázat nyertesei

2012. június 4.
a_ix_janikovszky_eva_meseiro_palyazat_nyertesei.jpg

Kihirdették a IX. Janikovszky Éva mesepályázat nyerteseit pénteken a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban: első helyezést ért el Pertics Villő és Ruff István Zalán. Második lett Czenner Gergely, Dobos Zsófia, Oszkó Máté és Szabó Nándor Zsolt, harmadik Fuchs Péter Csanád, Gudmon Olivér Lucián, Kungl Zsigmond, Molnár Blanka, Oláh Anna Réka és Slezák Nikolett. Különdíjban 20 pályázó részesült. A 2012. április 3-án indult pályázatra május 2-ig lehetett beküldeni az írásműveket, a felhívásra összesen 794 pályázó pályaműve érkezett a két korcsoportban: a 6-10 évesek kategóriájában 380, a 11-16 évesek kategóriájában 414 pályázó indult - közölte az intézmény az MTI-vel. Mint írták, a beküldött művek minden évben új, a korábbitól eltérő képet adnak a gyerekek világáról, fantáziájukról, életszemléletükről, gondolataikról. Az idén nem volt fellelhető semmilyen divatvonal, mint korábban például a Harry Potter történetek, vagy a fantasykönyvek világa.

A pályázatok többsége a klasszikus mesék típusába sorolható, amelyet a sci-fi típusúak, a fantázia, a tudományos képzelet felé szárnyaló írások követnek. Emellett számos igaz történetet leíró, nem is igazán mesekategóriába sorolható pályamű érkezett, követve hűen a verseny névadójának munkáit. Az írások visszatükrözik azt a valóságot, amely a gyerekeket körül veszi, és ezek keverednek álmaikkal egy elképzelt mesevilágban - írták a szervezők.


A pályázati feltételek idén sem tartalmaztak szigorú megkötéseket, a kötetlen témaválasztás biztosította az írások sokszínűségét. Mivel területileg nem határolták be a pályázók körét, az országhatáron is túljutott a felhívás, így sok határon túli pályázó volt 2012-ben is.


Az írásokat a könyvtár könyvtárosaiból álló előzsűri értékelte, majd kiválasztotta azt a 165 pályázatot, amelyet érdemesnek ítélt a szakmai zsűrihez való továbbjutásra. A szakmai zsűri - melynek munkájában idén Szepes Erika és Rigó Béla vett részt - döntött a díjak odaítéléséről, a végleges díjazási sorrend felállításáról.