Nincs engedélyezve a javascript.

»A világ a gyermekek szemével« | Janikovszky Éva emlékére / Kulissza Klub

2016. június 5.
a_vilag_a_gyermekek_szemevel_1_vezeto-1.jpg

Vannak álmodozók, akik vágyaik eléréséhez csak akkorka lendülettel közelítenek, hogy például lottószelvényt vagy kaparóst vesznek. Velük szemben meg azok, akik a rálegyintéseket fel sem veszik, és törnek céljuk felé. Közülük az egyik Katona Beáta. Régóta dédelgette egy színházra hasonlító alkotó csapat gondolatát, aztán addig akarta, amíg egyszer csak sikerült valóra váltania.

Ugyanis – ellentmondva a laptopok, telefonok, tabletek kínálatának – a gyerekeknek egymásra van legnagyobb szükségük. Kézzel fogható kapcsolatokra, önkifejezésre. Igazi nevetésre és nem virtuális szmájlikra. Ez volt Beáta alapgondolata is, ennek jegyében hozta létre a Kulissza Klubot, majd erre támaszkodva a Janikovszky Évára emlékező előadást. Kilincselt közösségi házaknál, gyűjtötte a muníciót, majd szereplőválogatást hirdetett meg, amelyen bemutatkozhattak a kis színpadi palánták. Ezután sok-sok próba következett, hogy végül megvalósuljon a legendás írónő születésének 90. évfordulójára időzített műsor.

A Kozák téri Közösségi Ház örömmel adott otthont a kezdeményezésnek, és lassan kiderült az is, nemcsak egy, hanem két előadás sem lesz elég, annyi az érdeklődő. Így végül (szerencsénkre) már a nyilvános főpróbán megmutatták a gyerekek, mit tanultak az elmúlt hónapokban.

a_vilag_a_gyermekek_szemevel_2.jpg
Önerős díszletek között

Amit önerőből, ötletekből ki lehet hozni, mindent megvalósítottak. A zenés műsor kellékei – műanyag dobutánzat fakanál dobverővel, otthonról hozott kiegészítők – mind remekül passzoltak a gyerekek vibráláshoz. Róluk aztán semmi sem tudta elvonni a figyelmet. Hosszú monológokat adtak elő hibátlanul és mosolyogva, és ez 10-12 éves kiskamaszoktól figyelemreméltó teljesítmény. Elhangzottak a Halász Judit által énekelt versek, számos népszerű írásból – A tükör előtt, Felelj szépen, ha kérdeznek – részletek vagy épp a teljes egész. A legnagyobb sikert a Ha én felnőtt volnék aratta, amit még a legkisebbek is értettek, és olyan hangerővel nevettek, hogy az átragadt az előadókra is. Fiúk, lányok egyformán ügyesek voltak, s kitűnt pár olyan tehetség, akit ha húsz év múlva valamelyik nagyobb színpadon látunk viszont, nem fogunk meglepődni.

a_vilag_a_gyermekek_szemevel_3.jpg
A Kulissza Klub gyerekcsapata

Ám a legfontosabb az egész Kulissza Klubban: az előadáshoz vezető út. Összekovácsolódott a társaság, barátságok születtek, alig várták a szombati próbákat. Egymással foglalkoztak, Janikovszky páratlan derűt sugárzó történeteivel, nem pedig billentyűk nyomogatásával. Katona Beáta ötlete már kezdi a maga útját járni. Lesz nyári tábor, őszi folytatás, a Kozák téri produkcióval nem ér véget a tündérmese. Remélhetően bővül is a fiatal előadók köre, akik ezzel is egy újabb lépést tesznek (legyünk fellengzősek) az önmegvalósítás felé.

a_vilag_a_gyermekek_szemevel_4.jpg

Janikovszky Éva azért múlhatatlanul népszerű, mert mondanivalója mindig aktuális. Változhat a körülöttünk lévő világ, de a gyermeki lélek, gondolkodásmód, a kapcsolat a szüleivel, a problémái nem változnak. Örök a téma, minden kor közönsége érti, átérzi a gyermek útkereséseit. Érdemes hát időről időre leporolni gondosan megőrzött régi Janikovszky-köteteinket, és ha kell, felolvasni, ha lehet, kézbe adni a következő generációnak. A siker garantált.

A bemutató előadás április 30-án 15 órakor volt, a második előadás május 7-én 15 órakor kezdődik a Kozák téri Közösségi Házban (1154 Budapest, Gábor Áron utca 58/c).

Szerző: Lengyel Szilvia
Forrás: olvassbele.com