Nincs engedélyezve a javascript.

Merítés-díj 2021

Bartos Erika: Örök ölelése a Top 10-es listában

2021. május 31.

A Merítés-díjat a moly.hu közösség tagjai hozták létre 2014-ben abból a célból, hogy egy, az olvasóközönség véleményét tükröző irodalmi díjat szavazzanak meg az év legkiemelkedőbb magyar művének. Első évben még csak széppróza kategóriában, aztán ez fokozatosan bővült a líra, az ifjúsági és a gyermekirodalom kategóriával.

„A Merítés-díj gyermekirodalmi kategóriájában a 0-10 éves korosztálynak szóló könyveket olvassuk, értékeljük és próbáljuk kiválogatni ezekből, amit a zsűritagok a legjobbaknak tartanak. Ez nem egy könnyű feladat, hiszen a legapróbbaktól a kisiskolás korú gyerekekig nagyon változatos, hogy milyen könyveket olvasnak és szeretnek a molypalánták, így a felhozatal is nagyon sokrétű.

A gyermekeknek szóló könyvek egy igazán különleges részét jelentik az irodalomnak, hiszen a legkisebb generáció fejlődését és olvasóvá válását tudjuk megalapozni ezekkel a mesékkel, versekkel. Számos tanulmány született már arról, hogy a mindennapi meseolvasás, az olvasás közben eltöltött közös idő, az ezek által generált beszélgetések mennyi-mennyi pozitív hatással vannak a gyermekekre. Nem mindegy tehát, mi az, amit a kezükbe adunk, márpedig a hatalmas mesekönyv kínálatban könnyű elveszni. A Merítés-díjjal, és a most kihirdetetett 10-es listával mi is próbálunk némi támpontot adni, melyek azok a gyermekkönyvek, amelyek kiemelt figyelmet érdemelnek.”

orok_oleles_1290-1.jpg

Az idei top 10-es listában Bartos Erika: Örök ölelés című kiadványa is szerepel, mely a Móra Könyvkiadónál jelent meg 2020-ban.

„Bartos Erika neve és illusztrációi biztos mindenki számára ismerősek. Igen termékeny írónő, és a jól ismert sorozatain túl is vannak érdekes és értékes könyvei. Ilyen a most megjelent Örök ölelés is, amely egy igen fontos témáról, az örökbefogadásról szól.

@Ancsúr-t mélyen megérintette a könyv: „Mit írhat az ember, mikor már elfogytak a szavak, és már csak érez és érez? Bartos Erikának sikerült olyan könyvet írnia, aminek az elolvasása után minden érző szív csordultig telhet szeretettel. A könyvnek több értéke is van. Az egyik szembeötlő értéke a témaválasztás. Az örökbefogadás témája senkinek sem könnyű. Se a gyereknek, se a szülőknek. Ez a könyvecske azonban segíthet a szülőknek ötletet adni a gyermekükkel való beszélgetéshez, illetve a gyermeknek is segíthet az érzelmi és mentális feldolgozás végett. És itt jön a könyv másik nagy értéke, ami miatt ez a könyv nekem 6 csillagot is megérne. A négy történet négy különböző élethelyzetet teremt az örökbefogadás témakörén belül. Így aztán több oldalról van megközelítve a lényeg.”

A 2021-es 10-es listában szerepelnek még:

merites_dij-1.jpg

Boldizsár Ildikó: A fiú, aki Varjúvárról álmodott

Boldizsár Ildikó: Hogyan szerzett vizet a kiszáradt kút

Gryllus Vilmos: Vízcseppmesék

Kertész Edina: A lány, aki szavakkal varázsolt

Kiss Judit Ágnes: Zsálya hercegnő és az öregnek hitt herceg

Kovács Dóra: Pitypangfalvi mesék

Mechler Anna: Bíborka és a varázsfőzet

Tóth Krisztina: Gatyát fel!

Wéber Anikó: Marci és Merkúr – Űrlény az osztályban

A top 10 kihirdetésével párhuzamosan elindul a közönségszavazás, ahol a moly minden aktív tagja szavazhat a számára legnagyobb élményt adó gyermekirodalmi alkotásra. A szavazatok alapján ítéljük oda a közönségdíjat.”


Szavazni ITT lehet.

Forrás: www.moly.hu

Örök ölelés

Örök ölelés

Bartos Erika