Nincs engedélyezve a javascript.

70 év – 70 név

Tollár Mónika – Rendező, Dramaturg, Producer

2020. június 2.
tollarmoni_kiskepcikkbe_web-2.jpg

Mit jelent neked a Móra?


Ha a gyermekkoromat nem számítjuk, a Móra Kiadó 2013 óta szerves része az életemnek, a mindennapjaimnak. Ekkor volt ugyanis a Katona József Színházban annak a Janikovszky-előadásnak az ősbemutatója, aminek nem csak a dramaturgja, de a rendezője is lehettem. "A lemez két oldala" című produkció zsúfolásig megtelt nézőtere hatalmas örömmel fogadta a két színésznőt, Fullajtár Andreát és Horváth Lilit, akik bámulatos finomsággal és elevenséggel keltették életre az írónő halhatatlan alakjait.


A felnőtteknek szóló képzeletszínházi premiert 2015-ben követte az előadás férfi-verziójának ősbemutatója Nagy Viktor és Nagy Sándor főszereplésével, szintén nagy sikerrel. A produkció ún. DARK (teljes sötétségben előadott) verziója és a hozzá kapcsolódó jótékonysági est-sorozat 2017-ben debütált Kovács Patrícia és Kovács Vanda előadásában.

Az általam színpadra álmodott női és férfi Janikovszky-előadások eddig közel 70 alkalommal kerültek műsorra (változatos, parádés szereposztásokkal) Budapesten, vidéken és külföldön, így ez a produkció kétséget kizáróan a mindennapjaim, úgy is mondhatnám, az életem szerves része lett!

Másik kedves Móra-gyermekem a Hatszín Teátrum megnyitóelőadása szintén 2017-ből, melynek dramaturgja lehettem. "Az úgy volt..." című mesejátékot Janikovszky Éva legismertebb (színpadon eddig soha be nem mutatott) gyermekkönyveiből állítottam színpadra a 7-13 éves gyerekek számára. A gyermekévek mindennapjaiba betekintést engedő előadásban az írónő jellegzetes humorának segítségével meséltünk a születéstől a kiskamaszkorig az élet minden öröméről és bajáról. E produkciónak azért vagyok nagyon hálás, mert nem csak újraéltem, újragondoltam általa a saját gyermekkoromat, de jobban megértem a 10 éves gyermekemet is!

A Móra Kiadó ebben az évben épp 70 éves. Ez ugyan tortagyertyából és fagyigombócból is sok, de a kiadványaikkal kapcsolatban mindig egy régi, kedvenc szlogenem jut eszembe: „Felnőttél már a gyerekkönyvekhez...?”

Remélem, az elkövetkező 70 évben is lesznek közös történeteink s együtt ünnepeljük majd a 140. születésnapot!

Tollár Mónika

Rendező, Dramaturg, Producer