Nincs engedélyezve a javascript.
Molnár Jacqueline
Molnár Jacqueline
Illusztrátor

2014 - IBBY Az Év Gyermekkönyve / Az Év illusztrátora-díj - 2013

Az Év Illusztrátora díj Molnár Jacqueline-nak – Lackfi János: Kapjátok el Tüdő Gyuszit! és Lázár Ervin: A Hétfejű Tündér című könyvek illusztrálásáért

Laudáció

„Engem előbb-utóbb mindig megtalálnak azok a versek és mesék, amelyeknek meg kell találniuk”, mondta 2o11-ben Molnár Jacqueline illusztrátor, és munkáját figyelve valóban különleges, sokszínű egységesség jellemzi: illusztrációi mindig jól felismerhetőek, bár stílusjegyei széles skálát ölelnek fel.

Lackfi János költő-író számos kötetének illusztrátoraként sikerült bizonyítania, hogy ahogyan Lackfi verseiben és prózájában új, nem szokványos formai kísérleteket végez: játszik velünk, az olvasókkal, úgy az illusztrációkban kiegészíti, továbbgondolja, folytatja a játékot Molnár Jacqueline. Szinte kedvünk támad nekünk is, életkorra való tekintet nélkül maszatolva, pacázva festeni, vágni, kollázst készíteni a képeit nézve.

Bármelyik alkotását nézzük, olyan érzésünk támad, mintha beteljesítette volna azt a sokunkban élő gyermekkori vágyat, hogy felnőttként majd nem felejti el, milyen gyereknek lenni: felnőtt művészként is megmaradt a papírral, festékkel önfeledten játszó alkotó maradt.

Lackfi János kötetéhez, a Móra Kiadónál megjelent Kapjátok el Tüdő Gyuszit! verseihez készült illusztrációi új irányt mutatnak:  a „felnőttes gyerekeknek és gyerekes felnőtteknek” szóló verseskötet képi világát az utcák, házfalak firkái, a kósza felhők, a levesestányérban kirajzolódó alakzatok, a mindennapok lírai pillanatai épp úgy inspirálták, mint az a vad és megszelídíthetetlen művészet, amivel Molnár Jacqueline egész életműve szoros rokonságban áll. A kísérletező fotó-illusztrációk, montázsok új színfoltot jelentenek a kortárs magyar illusztráció képi megoldásaiban.

A 2013-as év záróajándékaként tekinthetünk a Móra Kiadó által új köntösben megjelenő Lázár Ervin-sorozat darabjaira. Molnár Jacqueline a kisgyermekek figyelmét kereső,  színekben gazdag képekkel öltözteti új ruhába Lázár Ervin A hétfejű tündér című kötetét.

Molnár Jacqueline szakmai elismerése, díjazása régóta váratott magára. Örülünk, hogy ez a pillanat is elérkezett, és kívánunk további vad és megszelídíthetetlen köteteket.

Sárkány Győző
zsűritag
A Magyar Illusztrátorok Társaságának elnöke

2017 - Az informatikus kutyája - 100 év legvagányabb francia versei című kötet elnyert egy neves katalán díjat, a Laus Design Awardot. Szívből gratulálunk, Jacqueline Molnár és David TorrentsKapcsolódó cikkek
10 cikk
Megnézem