Nincs engedélyezve a javascript.
Zágoni Balázs
Zágoni Balázs
Szerző

ZÁGONI BALÁZS
(1975–)

Író, forgatókönyvíró. Kolozsváron él a családjával. Neve a Barni-könyvek és a Kincses Képeskönyv sorozat révén vált ismertté Erdélyben és Magyarországon egyaránt.


Szülővárosában, a Báthory István Elméleti Líceumban érettségizett (1994), majd a BBTE filozófia szakán szerzett oklevelet (2000). 1999-től, az alapítás pillanatától külső munkatársa a Krónika c. erdélyi közéleti napilapnak, ahol filmkritikákat, glosszákat, esszéket és interjúkat közöl. Alapítója és 2000-től szerkesztője a Filmtett mozgóképes havilapnak. 2009-től a Koinónia Könyvkiadó vezetője.
Írásai jelennek meg a Korunkban, az Erdélyi Riportban és a magyarországi Iskolakultúrában. 2002 decembere óta rendszeresen közöl meséket a Szivárvány, ill. a Kis Tükör hasábjain, ezek egy részét fogja kötetbe a Barni könyve c. meséskönyvben. A könyv kisfiú hőse a mesékben sorra ismerkedik meg tárgyakkal, emberekkel, helyzetekkel, miközben kirajzolódik egy sajátos, gyermeki látásmód szerint formálódó világ.
Kitalálója, sorozatszerkesztője és egyik szerzője a Jánosi Andrea rajzaival megjelenő Kincses Képeskönyv című várostörténeti gyermekkönyv­sorozatnak.
2005 november 11-én a Korunk folyóirat szervezésében kétnapos történésztanácskozást szerveztek Kolozsváron, e rendezvény keretében levetítették és kiértékelték az 1956-os forradalomhoz kapcsolódó Zágoni Balázs filmet, Az elképzelt forradalom című dokumentumfilmet.

Első ifjúsági regénye, A Gömb - Fekete fény 1., az ÉV GYEREKKÖNYVE'2019 - IFJÚSÁGI KATEGÓRIA NYERTESE LETT.

zagoni_gomb_odaat_web.jpg

AZ ÉV IFJÚSÁGI KÖNYV ÍRÓJA – 2019 (12 ÉV FELETTI KATEGÓRIA): ZÁGONI BALÁZS (A GÖMB)
Návai Péter, magyartanár laudációja >>

04_media_news.png
Kapcsolódó cikkek
24 cikk
Megnézem