Nincs engedélyezve a javascript.
2050 Körinterjú – Szöllősi Mátyás

2050 Körinterjú – Szöllősi Mátyás

2018. július 7.

Miről szól a novellád?
A szöveg egy kamasz fiúról szól, aki nagy tehetségű gerelyhajító, s akit ver az apja. Emellett indulatokról, megaláztatásról, csalódásról, örömről, szerelemről, illetve önmagunk elvesztéséről és újra-megtalálásáról. A Gerely egy novellafolyam része, így bizonyos értelemben töredékes is.


Melyik a kedvenc sci-fid és ifjúsági könyved?
Azt gondolom, hogy az 1984, Orwelltől, ami sci-fi is, meg nem is, és azt hiszem, nem csak olyan értelemben, hogy anno az volt, most pedig már nem az. Ifjúsági könyv? Nehéz kérdés, még meghatározhatatlanabb számomra, hogy mi "ifjúsági könyv". A legyek ura az? Vagy A kis herceg? A láthatatlan ember vagy Verne regényei?


Mit szeretsz a novellaírásban?
Azt, hogy szinte a végtelenségig lehet dolgozni rajtuk, egyszerre bővíteni, és tömöríteni a szövegeket. Hogy adódik olyan, hogy "ugyanazt a történetet" többféle elbeszélői módban megír(hat)om.


Min dolgozol épp?
Egy regényen, ami egy diakónusról szól.


Hogyan képzeled el magad 2050-ben?
Jó lenne élni hatvanhat évesen. De az se volna rossz, ha egy kosárlabdával, miután kézbe vettem, még képes lennék eltalálni a palánkot legalább. Ha friss lennék szellemileg, hogy tudjak írni. Ha lennének gyerekeim, unokáim.