Nincs engedélyezve a javascript.

70 év – 70 név

Dávid Ádám – Szerző, Fordító, a Móra Kiadó korábbi szerkesztője

2020. február 24.
david_adam_kep_elozetes_web-2.jpg

Fotót készítette: Rákossy Péter

Melyik volt a legemlékezetesebb esemény, pillanat, amíg a kiadóban dolgoztál?

A Jelen! című kötet bemutatója az RS9 Színházban. Ez a könyv különösen közel áll a szívemhez, hiszen a novellapályázat ötletétől a könyv interaktív, felolvasószínházzal egybekötött bemutatójáig minden inspiráló csapatmunkában született meg a szerkesztőség és külsős partnerek együttműködéséből. Aki nem hiszi, járjon utána a YouTube-on!

Melyik közreműködéseddel elkészült kiadványra vagy a legbüszkébb?

Az ifjúsági novellagyűjtemények (Jelen!, 2050, 48 másképp) mellett a Lázár Ervin életműsorozatra. Előbbivel sikerült újra divatba hozni az ifjúsági novellát, és három sikeres pályázat előzte meg a kötetek válogatását, így sok-sok fiatal tehetséget is felfedeztünk. Lázár Ervin műveinek gondozása különösen nagy öröm és megtiszteltetés, hiszen íróként őt tekintem a mesteremnek.

Ha csak 3 szóval kellene jellemezni a Mórát, melyik 3 szót használnád?

Mértékadó, megújuló, megkerülhetetlen.

Szerinted miben különbözik a Móra igazán a többi gyerekkönyvkiadótól?

Hetvenéves története során annyi kincset érő kiadvány jelent már meg a Móra égisze alatt, ami egészen egyedülálló a gyerekkönyves piacon. A klasszikus mesék, mesegyűjtemények mellett két területet emelnék ki: a gyerekversek és verses meseregények kiadásában elévülhetetlen érdemei vannak a kiadónak, mint ahogy az ismeretterjesztésben is rengeteg hiánypótló sorozat köthető a Mórához.

Mit üzensz a mai mórásoknak?

Azt kívánom a teljes Móra-csapatnak, hogy legalább annyi örömmel és lelkesedéssel bábáskodhassanak minden egyes új kötet megszületésénél, mint ami nekem megadatott majdnem nyolc éven át.

Szerinted milyen lesz a Móra 70 év múlva?

140 év tapasztalattal és sok millió eladott kötettel a háta mögött? Dédapakorú családtag minden magyar könyvespolcon.