Nincs engedélyezve a javascript.

70 év – 70 név

Oláh Andrea – Rádiós újságíró

2020. május 25.
olah_andrea_kiskepcikkbe_web-1.jpg

Mit jelent neked a Móra?


A Móra volt az első kiadó, aminek a nevét megjegyeztem. A Jácint úrfi a füllentők birodalmában (Gianni Rodari) volt az a könyv, amelynél felfedeztem, micsoda öröm olvasni, így aztán betéve tudtam szinte minden szót, természetesen a kiadó nevét is.


Amikor rászoktam a Csíkos Könyvekre, a legnagyobb kedvencem a Lowoodi árva volt, Charlotte Bronte Jane Eyre című regénye. A Pöttyös és a Csíkos Könyvek gerince remekül látszott a gyerekkönyvtár polcain, úgyhogy könnyű volt kiválasztani, mit vigyek...


Amikor már újságíróként kezdtem könyvekkel dolgozni, boldogan olvastam és ajánlottam a műsoraimban a mórás könyveket. Mondanom sem kell, hogy a nagyobbik fiam sok kedvence is itt keresendő: pl. A Gömb, az Odaát, vagy a Föld 2.


Egyébként 20 éves koromban volt egy félév, amikor könyvtárosnak álltam, és meglepett, mennyire elveszettek a kis- és nagykamaszok - csak bóklásznak a polcok között, és nehezen választanak.

Bevezettem azt a rendszert, hogy mielőtt beírom az olvasójegyükbe, hány könyvet visznek, ajánlok nekik én egy könyvet. Persze a következő alkalommal már rögtön jöttek hozzám, milyen jó volt, és segítsek választani!


A Delfin Könyveket is imádtam. Legjobban A kétéltű embert ( Alekszandr Beljajev) és A sátán kutyáját (a legizgalmasabb Sherlock Holmes regényt), és persze a Verne-regényeket, úgyhogy sosem volt gond a lányok mellett a fiúk kezébe is jó könyvet adni.

Ha csak 3 szóval kellene jellemezni a Mórát, melyik 3 szót használnád?


Megbízható - nyugodt lehetsz, hogy igényes könyv, amit tőlük kapsz.

Trendi - attól, hogy a szüleid is a Móra könyvein nőttek fel, a kiadó ugyanúgy lépést tart a mai fiatal olvasók igényeivel.

Ismerős - pici korodtól végigkísér és mindig tudja, épp mire van szükséged, ráadásul sok magyar szerzőt ismerhetsz meg általuk, akikkel találkozhatsz is a programjaikon.

Oláh Andrea

Rádiós újságíró