Nincs engedélyezve a javascript.

Brúnó meséi - Bartos Erikát új sorozatáról kérdezte Pacskovszky Zsolt

2019. augusztus 7.

- A Brúnó meséi a Brúnó Budapesten sorozathoz kapcsolódik: a kötetekből a sorozat főszereplőjével, Brúnóval ismerkedhetünk meg jobban. Miért döntöttél úgy, hogy e két téma, a születésnapok, illetve a kistestvér születése külön kötetet érdemel?

be_foto_szuletesnap_bruno_mesei_2019_hirek.jpg

A Brúnó Budapesten sorozat alapvetően egy építészeti sorozat, ahol a főváros nevezetességei, szépségei, érdekességei állnak a fókuszban. Mindezt egy családtörténetén, mindennapjain át mutatom be. De mivel Budapest ismertetésére esik a hangsúly, nem marad kellő hely arra, hogy egy-egy izgalmas családi eseményt bővebben kifejtsek. Ezért szántam külön könyvet Brúnó kistestvérének (Kistestvérek, nagytestvérek), illetve szintén külön kötetben dolgoztam fel Brúnó születését és első hét születésnapját. A Születésnap c. könyvbe beleszőttem azokat a korszakokat is,amiket az első hét évben bejár a kisgyerek: dackorszak, miért-korszak, gyűjtögetés,önállóság kérdése, óvodakezdés, iskolakezdés…

- A Kistestvérek, nagytestvérek című kötetben Brúnó végiglátogatja azokat a kis ismerőseit,akiknek már van kisebb testvérük, és kiderül, hogy hasonló félelmeik voltak, mint most neki. Te mit gondolsz, hogyan lehet felkészíteni egy gyereket a testvér érkezésére?

Egészen más a helyzet egy 2-3 éves kisgyerekkel, mint egy 6-8 évessel. A nagyobb már jobban megfogalmazza a gondolatait, aggodalmait, a kisebb inkább csak általános bizonytalanságérzetet él át, sejti, hogy valami meg fog változni, amikor belép a családba a kisbaba. A kisgyereknek a szülők szeretete adja meg azt az érzelmi biztonságot, ami az első évek legfontosabb pillére. Ezt a biztonságot billentheti meg az új családtag érkezése, hiszen a nagytestvér legfőbb félelme,hogy őrá nem jut majd figyelem. Szerintem a szülő akkor segít legtöbbet, ha megpróbálja megnyugtatni ezzel kapcsolatban, ha a nagyobbat is bevonja a készülődésbe, és olyan programokra is szán időt, amelyek során csakis ő,kizárólag a nagytestvér van a középpontban. Sokszor elég egy séta, egy beszélgetés, kirándulás, közös sütés-főzés. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy az odafigyelés mennyire fontos a kisgyereknek ebben a sérülékeny időszakban.

kistestverek_nagytestverek_szuletesnap_konyvtestek.jpg

- A kötetben fel-felvillan, hogy a kisebbik gyerek születése a szülők számára sem egyszerű élethelyzet. Nekik is bátran ajánlod a könyvet?

be_foto_kistestverek_nagytestverek_2019_hir_kicsi-1.jpg

A második baba valóban sok feladat elé állítja a szülőket, de én azt gondolom,hogy a család bővülése legalább annyi örömöt, szépséget, szeretetet hoz, mint amennyi nehézséget. A szülők rutinosabbak már, nem félnek annyira a fürdetéstől,egyebektől, mint az elsőnél. De mégis új helyzet ez, mert a szülőnek ügyesen,érzékenyen kell a nagytestvér felé is fordulnia, nehogy kiszorulva, vagy mellőzve érezze magát. Szerintem aranyat ér az az idő, amit a teljes család együtt tölt, de ugyanennyire fontosak a kistestvér nélküli programok is, amikor a nagytestvér főszereplőnek érezheti magát, és teljes figyelmet kap. Ahány család, annyiféle történet. Számomra a Kistestvérek, nagytestvérek c. könyvben az volt az izgalmas, az volt a cél, hogy többféle élethelyzetet is bemutassak: van, ahol a testvérek között kicsi a korkülönbség, van, ahol nagyobb, van, ahol a testvérek lányok, van, ahol fiúk, vagy vegyesen fiúk és lányok, és olyan mese is helyet kapott, ahol a kis óvodásnak iker kistestvérei születnek.

A könyv készítése során sokféle történetet ismertem meg, megtisztelő volt belelátni más szülők élményeibe. Köszönöm a segítséget, amit sokaktól kaptam, és hálás vagyok azoknak a szakembereknek, óvodapedagógusoknak, dajkáknak is, akik a kész kéziratot átnézték, és hozzáértő tanácsokkal láttak el.

- Úgy tudom, a két kötet szerzői jogdíjából támogatsz bizonyos alapítványokat. Megtudhatjuk, kiket szeretnél segíteni ezzel a nemes gesztussal?

A Kistestvérek, nagytestvérek című könyv egyik meséje egy koraszülött babáról szól. Ennek kapcsán több szervezet,szakember volt a segítségemre, hogy belelássak abba a csöppet sem könnyű helyzetbe, amikor a baba túl korán érkezik. Mélyen megérintett a munkájuk, az erőfeszítéseik, küzdelmük, így a bevételből koraszülöttekkel foglalkozó intézményeket szeretnék támogatni. Nem lehet azt szavakkal elmondani, micsoda szívből jövő, felelősségteljes munka folyik egy koraszülött osztályon. A Születésnap című könyv bevételeit pedig olyan szervezetek javára ajánlottam fel, amelyeket már korábban is több ízben támogattam, elismerve tiszteletre méltó, kitartó munkájukat: a Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt Jótékonysági Alapja javára, mely nehéz sorsú családokat, szociális és egészségügyi nehézségekkel küzdő gyerekeket segít.

- Jelenleg min dolgozol?

A kistestvéres és születésnapos Brúnó-kötet után visszatértem az építészeti Brúnó Budapesten sorozat munkálataihoz. Most az ötödik köteten dolgozom, melynek a Duna lesz a fő témája. Bemutatom tömören a Duna történetét, az árvizeket, a folyószabályozást, majd végigjárom a kis mesehőseimmel az összes fővárosi hidat és szigetet.

Fotók: Kosik Richárd/Why Not Group
Budapest, 2019. augusztus 7.

Kistestvérek, nagytestvérek

Kistestvérek, nagytestvérek

Bartos Erika
Móra Könyvkiadó, 2019.09.09.
A kistestvér érkezése minden gyerek életében fontos esemény. Öröm, várakozás, de egyben félelem, szorongás forrása is. Vajon a szüleim ugyanannyit fognak törődni velem, ugyanúgy fognak szeretni azután is, hogy megszületik a kistestvérem? Ezt a kérdést teszi fel magának a hatéves Brúnó, a Brúnó Budapesten sorozat immár jól ismert főszereplője, amikor megtudja, hogy kistestvére lesz.
Születésnap

Születésnap

Bartos Erika
Móra Könyvkiadó, 2019.10.07.
A születésnap minden kisgyerek életében fontos ünnep, az első hét év pedig meghatározó. Így van ez Brúnó életében is. A kötetben, születésnapjai tükrében végigkövethetjük a hétéves fiúcska növekedésének történetét "nulladik születésnapjától", vagyis a születésétől kezdve.