Nincs engedélyezve a javascript.

Interaktív cunami Vig Balázzsal

A kistérségi könyvtárak kulturális életének egy szelete Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

2016. július 5.
lead_interaktiv_cunami_vig_balazzsal2016-2.jpg

Napjainkban – könyvtárosként, pedagógusként és szülőként – nagy kihívások elé nézünk, ha a kultúra közvetítését tűzzük ki célul. Mindazonáltal fontos már kisgyermekkorban elkezdeni az olvasóvá nevelést. Az inspiráció könyvtári környezetben hatványozódva jelenik meg.


2016 júniusában, részben az Ünnepi Könyvhét apropóján, sikerült Vig Balázzsal, gyermekkönyvek írójával egy teljes hetet (június 6-10.) együtt töltenünk, amikor interaktív könyvbemutatóval örvendeztette meg megyénk néhány kistelepülésének óvodásait, illetve kisiskolásait.

Az író-olvasótalálkozó roadshow jelleget öltve „söpört” végig megyénken (Lövőpetri, Mezőladány, Tiszaszentmárton, Vállaj, Pátyod, Szamosbecs, Jánd, Túristvándi, Rozsály, Hodász, Nyírparasznya, Őr, Apagy, Ófehértó, Nyírgelse) mély, pozitív élményeket hagyva mind a gyerekek, mind a felnőttek szívében. Az írónak eddig négy gyerekkönyve jelent meg, melyeket interaktív, játékos formában mutat be a speciálisan megcélozni kívánt korcsoport részére olvasásnépszerűsítő célzattal.

Eddig megjelent könyvei: Három bajusz gazdát keres. – 2010; Puszirablók. – 2012; A rettegő fogorvos. – 2014; Todó kitálal az oviról – nem csak óvodásoknak. – 2016.


Szereplőjévé válik saját meséinek, melybe a hallgatóságot is bevonja. Kérdéseivel egyszerre szórakoztat és információkat közvetít, gondolkodásra késztetve a gyerekeket, kiknek válaszai nem ritkán spontaneitásra sarkallják az előadás közben. Ő viszont jól reagál a gyerekek által kialakított helyzetekre, melyeket beépítve mondandójába gördülékenyen tudja folytatni a megkezdett történet elmesélését, bemutatását. Olyan hétköznapi témákról ír gyereknyelven, amik foglalkoztatják a kicsiket, s amiket átéltek vagy valószínűleg át fognak élni gyermeklétük folyamán. Így könnyen bele tudják magukat élni a történetbe.


Nagyon sokat számít ezeken a kistelepüléseken minden csepp kultúra, kezdve apró gesztusokkal: az odafigyeléssel, kedves szóval, a szeretettel, eljutva egészen a könyvek megismertetéséig, majd az író-olvasótalálkozókig. Mindent és mindenkit érdeklődéssel fogadnak, sokszor nem is tudva az előadás előtt, hogy mire számítsanak, hiszen olyan kevés kulturális élményben van részük. Ki vannak éhezve az újra, a jóra, az élményekre. Éppen ezért nagyon fontos küldetése a könyvtárosoknak (is) a kistérségi könyvtári ellátás kapcsán a közösségépítés és a kultúraközvetítés.

Úgy érezzük, ebben az egy hétben Vig Balázs segítségével sikerült valami újat, kultúrát néhány kistelepülés gyermekeinek a lelkében elültetni, s reméljük ebből a magból a jövő nemzedékének leendő olvasói fejlődnek. Hinnünk kell benne, a gyerekekben. A mi álmunk ott van bennük, csak elő kell csalogatni és megmutatni nekik.

forrás: Tóth-Czakó Andrea könyvtáros, KSzR referens /