Nincs engedélyezve a javascript.

Víg Balázs kalózai

2018. július 25.
vig_balazs_kalozai_bp18_hu_lead20180725-2.jpg

Egy kis olvasmányajánlat nyárra: a Puszirablók remek szórakozás lehet az ifjabbak számára.


Puszirablók és kalózok jelentek meg nemrég a PIK épületében a gyermekkönyvtárban, ahol Víg Balázs író mutatta be legújabb könyvét a Puszirablókat. A történetben szerepelnek tengeri rablók, ezért is jöttek a gyerekek kalóz jelmezben…

Igazán interaktívra sikerült a könyvbemutató, de ez is volt a cél, hiszen talán így még emlékezetesebbé válhat a kis olvasók számára a hangulatos esemény, s még nagyobb kedvet kapnak az olvasáshoz.
– Szerencsére az olvasó, könyvtárba járó gyerekek mellett ezzel a módszerrel a nem olvasók figyelmét is sikerül felkelteni – jegyezte meg a húszas éveiben járó ifjú szerző. Megtelt az olvasó terem szülőkkel és gyerekekkel, őket és az írót, Fodor Beatrix könyvtárvezető köszöntötte, majd kezdetét vette az intellektuális „kalózcsata”, amelyen egy-két gyermek még kardozhatott is Víg Balázzsal, aki elárulta, hogyan alakította ki a különleges és igen mozgalmas író-olvasó találkozót:

– Mikor az első könyvem megjelent – mondta -, az első pár bemutatón nem tudtam, mire számítsak, aztán spontán módon alakult ki az egész. Jól emlékeztem arra, hogy gyerekként minek örültem volna egy hasonló programon. A gyerekek szeretnek szerepelni, aktív részesévé válni a programnak, képesek rá, és igénylik is a gyors interakciókat. A könyvbemutatókon dobáljuk egymásnak a labdákat, nagyon sok spontán játékra van lehetőség. Közben észrevétlenül bekerülnek a mese világába. Nem célom, hogy minél alaposabb és hosszabb részleteket ismertessek meg velük, inkább egy-egy jellemző motívumot, hangulatot ragadok ki a könyvből, ami alapján már eldönthetik, hogy van-e kedvük jobban elmerülni abban a világban, aminek megkapirgáltuk a felszínét.
Ez sikerült neki, akik részt vettek ezen az egyórás eseményen, mindannyian belekerültek a mese világába. Aki így ért a gyerekekhez, bizonyára már családos ember – vetettem fel a szerzőnek.
– Nincs még se feleségem, se gyerekem, de a saját gyerekkori élményeimre támaszkodva igyekszem eljátszani az „óvóbácsi” szerepét… Van már gyakorlatom benne, hiszen évente csaknem másfélszáz könyvbemutatót tartok, s legalább öt ezer gyerekhez szólok.
Víg Balázs most a Todó sorozatának a harmadik kötetén dolgozik, amely a sportról szól.

forrás: bp18.hu / T.L./2018.07.25.