Nincs engedélyezve a javascript.

Amikor a kukák világgá mentek – Körinterjú

Balázs Ágnes

2020. június 11.
balazs_agnes_kiskepcikkbe_web.jpg

Ha 3 szóval kellene jellemezned a Földet, mi lenne az a 3 szó?


anya, táplál, szép


Emlékszel rá, hogy gyerekkorodban miket tudtál, illetve miket adtak át neked a környezetvédelemről?


Számomra természetes volt, hogy vigyáznunk kell a környezetünkre, és a körülöttünk élő emberekre. Erősen belém nevelték, hogy ne szemeteljek az utcán, adjam át a helyem a buszon, köszönjek, legyek illedelmes a felnőttekkel, viselkedjek rendesen az osztálytársaimmal. Ezek olyan alapvető elvárások voltak, amelyeket ha mégis megszegtem, szégyelltem magam. Aztán szép lassan megváltozott körülöttem a világ, és csodálkozva figyeltem, mint tűnnek el azok az értékek, illemszabályok, amelyek gyerekkoromban megszabták a helyes viselkedés kereteit, mint lesz egyre követelőzőbb, harsányabb, önzőbb az emberiség. Érezhető volt, hogy ennek egyszer vége lesz, jön valami, ami megállásra készteti, elgondolkodtatja az embereket. Amikor a mesémet írtam, még nem hallottunk arról a járványról, ami most pánikban, rettegésben tartja a világot.

Milyen lesz szerinted a Föld 2050-ben?


Nagyon remélem, hogy lelassul minden. Nagyobb értéket kapnak azok az alapvető dolgok, amelyeket talán mindeddig nem értékeltünk kellőképpen: a napfény, a tiszta levegő, a csodálatos tájaink, az országunk természeti szépségei és adottságai. Több időnk lesz a szeretteinkre, nem kell sokat utaznunk a munkahelyünkre, képesek leszünk tartósan arra koncentrálni, amivel foglalkozunk. A digitális világ háttérbe szorul, és a gyerekek nem a képernyők mögött játszanak majd egymással, hanem a parkban, a tereken szaladgálnak és bicikliznek, ahogyan ez az én gyerekkoromban is történt.

Mi inspirálta a kötetben szereplő alkotásodat?


Ritkán írok felkérésre, szeretem, ha arról írhatok, ami éppen foglalkoztat. A mesén töprengve vártam, hogy megjelenjen egy kép a fejemben, ami köré felépíthetem a történetemet. Amikor „megláttam” a szarkapárt, már egyértelmű volt a számomra, hogy mi lesz a folytatás. Nagyon megszerettem a mesémet, és a százéves erdőt, ahol játszódik.

Szerinted mit csinálnak a kukák, miután világgá mentek?


Találnak egy csodálatos nyaralóhelyet, és soha többé nem dolgoznak, mert az emberek ráébrednek arra, hogy képesek szemetelés nélkül, környezettudatosan élni.

Balázs Ágnes