Nincs engedélyezve a javascript.

Amikor a kukák világgá mentek – Körinterjú

Koszó Gréta

2020. június 10.
koszogogreta_kiskepcikkbe_web.jpg

Ha 3 szóval kellene jellemezned a Földet, mi lenne az a 3 szó?


Kiszipolyozott, fuldokló, szépségét vesztett


Emlékszel rá, hogy gyerekkorodban miket tudtál, illetve miket adtak át neked a környezetvédelemről?


Élénken bennem van az az emlék, amikor anyuval visszavittük az üres üvegeket, és óriási mosollyal az arcomon dobáltam őket a tartályba. Valamiért mindig is ez volt a kedvencem a heti teendők közül. Ezen kívül, ami megmaradt bennem, az anyu kis fonott kosara. Mindig törekedett arra, hogy ne használjunk szatyrot, így ha bevásárolni mentünk, a kosár is mindig velünk tartott.

Milyen lesz szerinted a Föld 2050-ben?


Ez egy alapjáraton igen nehéz téma, amiről sajnos nem igazán pozitív a tények alapján kialakult elképzelésem. Természetesen mindennek a gyökere a klímaváltozás: egyre extrémebb időjárási körülményeket tapasztalhatunk meg évről évre, erdőtüzek, víz és élelmiszerhiány, hőhullámok, árvíz, csapadékmennyiség csökkenése által véleményem szerint három évtized múlva ezek összessége – ha komolyabb változásokat nem érünk el - akkor élettel összeegyezhetetlen helyzeteket fog teremteni a Földön. Nem beszélve az időjárási ingadozásokon kívül kialakuló társadalmi zavarokról. Ezért is fontos, hogy amit tudunk, tegyünk meg a környezetünkért, minden egyes elhatározás számít!

Mi inspirálta a kötetben szereplő alkotásodat?


Természetesen elsősorban a szerző mesébe rejtett üzenete. Fontosnak találom, hogy reprezentáljam a globális problémákat a fiatal generáció számára, mint vizuális alkotó. Ehhez kapcsolódóan Vig Balázs meséjével nagy szerencsém volt – tökéletesen tükrözni tudtam benne a témáról alkotott elképzeléseimet, a főbb környezeti hatásokat.

Inspirációt nem is igazán kellett keresnem, hisz a média jelenleg csordultig van a világ főbb klímaváltozásos eseményeivel és környezetvédelmi helyzetekkel kapcsolatos kérdéseivel, dilemmáival.

Próbáltam egy középutat felállítani: belelátást adni a gyerekek számára a témába, finoman informálni őket vizuálisan annyira, amennyire ez megengedhető egy gyerek számára.

Szerinted mit csinálnak a kukák, miután világgá mentek?


Egy luxushajóút keretein belül száműzik magukat az emberiségtől, majd koktélt szürcsölgetve kitárgyalnak minket, embereket minden rossz szokásunkkal együtt. Majd egy lakatlan szigeten papírmasé készítő klubbot alapítanak, és „Ki eszi meg az összes szemetet?” nevű játékot játszanak, mire rájönnek, hogy hála Istennek valójában nincs is mit enni!

Koszó Gréta