Nincs engedélyezve a javascript.

A Gömb

Fekete fény 1.

Az Év Gyerekkönyve – 2019 IFJÚSÁGI KÖNYV kategóriában
A Fekete fény sorozat első kötete eredeti hangú kalandregény, amely egy számunkra ismerős vidék lehetséges jövőjébe vezeti el olvasóit. Az Európai Unió felbomlik. Az országok városállamokra esnek szét, a nyugdíjasok első lázadását újabbak követik, megjelenik a röghöz kötés és a neojobbágyság.
Korcsoport:
12+
Kategória:
Regények
Megjelenés:
2018.
Oldalszám:
360
Szállítás:
2-4 munkanap
Raktári kód:
MO3615
EAN:
9789634158370
Kötésmód:
puha kötés
Méret [mm]:
131 x 198 x 30
Tömeg [g]:
390
Eredeti ár:
3 499 Ft
Kedvezményes ár:
2 099 Ft

Árakkal kapcsolatos információk


A webáruházunkban (mora.hu) felsorolt árak csak az itt értékesített termékekre vonatkoznak.


Eredeti ár: a könyvre nyomtatott ár, a kiadó által ajánlott fogyasztói ár, ami megegyezik a bolti árral (bolti akciók esetét kivéve)


Online ár: csak saját webáruházunkban (www.mora.hu) leadott megrendelés esetén érvényes


Bevezető ár: az első megjelenéshez tartozó kedvezményes ár (előrendelés esetén érvényes)


Kedvezményes ár: a Móra által egyedileg kalkulált kedvezményes ár, amely csak meghatározott időszakokra érvényes

Mennyiség:
Leírás
Az Év Gyerekkönyve – 2019 IFJÚSÁGI KÖNYV kategóriában
A Fekete fény sorozat első kötete eredeti hangú kalandregény, amely egy számunkra ismerős vidék lehetséges jövőjébe vezeti el olvasóit. Az Európai Unió felbomlik. Az országok városállamokra esnek szét, a nyugdíjasok első lázadását újabbak követik, megjelenik a röghöz kötés és a neojobbágyság. A gyerekek öröklik szüleik adósságait, ezért csak egyetlen módja van, hogy az ember ne legyen haláláig a Város szolgája: ha csatlakozik a falon kívüli kolóniák egyikéhez.
A tizenhárom éves Vik egy gombászkolóniában él, az egy évvel idősebb Ajla pedig a Városban. A fiú minden nap a túlélésért küzd, a lánynak sejtelme sincs, mi történik a falon túl. Mielőtt a sorsuk összefonódik, Vik találkozik a rejtélyes eredetű Gömbbel, és ez örökre megváltoztatja az életét.

A SZERZŐRŐL:
Zágoni Balázs (1975-)
Író, forgatókönyvíró. Kolozsváron él a családjával. Neve a Barni-könyvek és a Kincses Képeskönyv sorozat révén vált ismertté Erdélyben és Magyarországon egyaránt. Ez az első ifjúsági regénye.

Kiadványunk elérhető e-könyv formában is az alábbi oldalakon:

www.ekonyv.hu

www.book24.hu

A kötet hangoskönyv formájában elérhető a VOIZ hangoskönyvtárban!

https://voiz.hu/

pku_logo_100-2.png

Az e-könyv/hangoskönyv megjelenését támogatta a Magyar Kultúráért Alapítvány.

A folytatásról...

Fekete fény 2. – Odaát

A közeljövőben játszódó fordulatos,pergő cselekmény a főszereplő, a 13 éves Vik történetét meséli el attól a ponttól, ahol az 1. kötet végén elbúcsúztunk tőle. A Városból a titokzatos Gömbsegítségével elmenekült Vik a szomszédos városállam, Protográd, vagy ahogy ők nevezik: „Szegény Szomszéd” felé veszi az irányt apjával és hajdani gombászkolóniájuk néhány megmaradt tagjával abban a reményben, hogy Vik eltűnt nagybátyja, Bátyó nyomára bukkannak.

Az Év Gyermekkönyve – 2019 Ifjúsági könyv kategóriában

Zágoni Balázs A Gömb című regénye

Zágoni Balázs A Gömb című regénye

Návai Péter, magyartanár laudációja

Magyartanár vagyok. Szeretem a munkámat. Az a feladatom, hogy izgalmas szövegeket olvassunk közösen diákjaimmal, majd beszélgessünk róla. Én mindig lelkes vagyok, ők néha kevésbé. Két kedvenc részem van. Az egyik az előbb említett közös eszmecsere. A másik az órákat megelőző tervezgetés, vajon mi és miképpen kerüljön terítékre. A mi persze sokszor adott, ám a hogyan megnyitja az utat a kreatív megoldások felé. Mutatom egy példán. Múltkor a döntéseink következményeiről, a felelősségvállalásról beszélgettünk. Vigyük tovább ezt a témát, de egy friss szöveggel. Elkezdem nézegetni a legújabb ifjúsági regényeket. A gömb jó lesz, tetszik a borítója!

Ez egy disztópikus sci-finek tűnik, egy fiatal srác az elbeszélő. A fene! Most olvastuk az Éhezők viadalát, meg Az útvesztőt. A csapból is a young adult folyik. Kell nekem még egy? Mindegy, azért rákeresek. A Google szerint tényleg a jövőben játszódik, de fantasy elemeket és egy kis erdélyiséget is tartalmaz. Akkor ezt most hova tegyem? Legjobb lesz, ha belekezdek.

Miért maradt ki a „definícióból”, hogy kalandregény? Olyan sodrása van a sztorinak, hogy alig bírom letenni. Néha kiszámítható, de a történetszálak szinte tökéletesen simulnak egymásba, a sorok között pedig állandó feszültség vibrál. Úgy adagolódik a suspense, mint néhány blockbusterben. A filmes kifejezések indokoltak, mert van ebben a szövegben valamiféle filmnyelvihez hasonló vizualitás.

Engem mégsem csak ezek az írói bravúrok bilincselnek le, hanem a kalandok közé eldugott kérdések. Merre tart a világunk? Meddig tartanak az államközi szövetségek? Mi lesz utánuk? Milyen döntésekkel kell szembenézniük az elöregedő társadalmaknak? Hová vezet az állandóan csúcsra törő technicizmus? Hogyan lehet szilárd értékeket átmenteni, egy olyan közegbe, aminek elsődleges meghatározója a képlékenység? A válaszokban pedig nem is feltétlenül erdélyiséget, inkább közép-kelet-európaiságot látok. Kicsit, búsat, pesszimistát, de olyan ismerőst. A mi jelenünkben a fenti kérdések többségükben még nyitott végűek, de saját válaszaink megtalálása lényegi lesz.

Ó, már vége is? Nekem is vannak kérdéseim! Most akkor mi lesz ezzel a Gömbbel? Komolyan itt kellett abbahagyni? Milyen lezárás ez? Ez egy sorozat lesz? Az. Akkor jó, be is viszem órára, lesz miről beszélgetni. Kellemes meglepetés volt ez a regény, az írója nyerhetne egy díjat…

Ezek is érdekelhetnek!
Olvass bele
Olvass bele
1 előnézet
Beleolvasok
Hallgass bele
Hallgass bele
3 audió
Belehallgatok
Nézz bele
Nézz bele
3 videó
Belenézek
Kapcsolódó cikkek
Kapcsolódó cikkek
19 cikk
Megnézem
Kapcsolódó kiadványok
Ezt olvastad? A szerkesztő ajánlja
Kapcsolódó írások