Nincs engedélyezve a javascript.
Háborús napló 1939-1945

Háborús napló 1939-1945

2 999.- Ft
2 399.- Ft
-20%
120 pont
Megjelenés:
2017.
Oldalszám:
232

Tizenhét bőrkötéses füzet. Valamennyi egy ruháskosárban lapult Astrid Lindgren hajdani lakásában, és csak egy évtizeddel az írónő halála után, 2013-ban kerültek elő. A füzetek egyetlen naplóvá állnak össze, amelyet a háború kitörésétől egészen 1945 szilveszteréig vezetett. A kézírásos bejegyzések mellett fotók, több tucat újságcikk is található, valamint olyan levélátiratok, amelyekhez Lindgren a „piszkos meló” során jutott hozzá. Maga nevezte így rejtélyes munkáját, amelyet a svéd titkosszolgálat megbízásából végzett.

Annyira gördülékenyen és élvezetesen fogalmazott már akkor ez a rendkívüli ambícióval megáldott háziasszony, aki naplójában követni, dokumentálni és lehetőség szerint megérteni igyekezett a korszak bonyolult világpolitikáját. Azontúl, hogy éleslátással és fejlett kritikai érzékkel közelít a megismerhető adatokhoz, és értőn elemzi őket, családanyaként egészen új témákra is kitér - az élelmiszerektől és születésnapi ajándékoktól a gyermeknevelés problémáin keresztül a nemzeti lelkiismeret háborgásáig -, így teremtve még hivatalos íróvá válása előtt új műfajt: a női hadinaplót.


Az olvasmányos, precíz mondatokkal megírt szöveg megállja a helyét történelmi forrásként, ugyanakkor irodalomtörténeti dokumentumként is olvasható, hiszen Astrid Lindgren ezekben az években írta nagy sikert aratott regényét, a Harisnyás Pippit, amely meghozta számára a világhírt.


Könyv- és filmbemutató a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon
(Millenáris, Budapest, II. ker., Kis Rókus u. 16-20.)

2017. április 22., szombat


17.00-20.00 Osztovits Levente terem (D épület, földszint)


A világhír küszöbén |Astrid Lindgren Háborús napló 1939-1945 című kötetének bemutatója, egybekötve az íróról készült dokumentumfilm magyarországi ősbemutatójával.


Résztvevők:
A programot megnyitja Niclas Trouvé, Svédország nagykövete. A könyvet Holländer Judit fordító és Dóka Péter szerkesztő mutatja be. A beszélgetést vezeti Szlukovényi Katalin.


ASTRID - dokumentumfilm Astrid Lindgren életéről

"Astrid Lindgren kivételes személyiség volt, akinek az élete és a történetei is nagyon sok
síkon értelmezhetőek, és aki mindig tartogat meglepetéseket" - fogalmaz az eredetileg háromrészes dokumentumfilm rendezője, Kristina Lindström.


A film korábban soha nem látott anyagokat tartalmaz, többek között sok eredeti filmfelvételt, melyen megelevenedik Astrid élete és a kor Svédországa, mely a magyar nézők számára különösen ritka csemege.
Astrid életét fiatal nőként igen erősen befolyásolta és meghatározta a korszak, melyben élt és az akkor uralkodó erkölcsi normák. Íróként és véleményformálóként viszont ő hagyott kitörölhetetlen nyomot a gondolkodásunkban, és szelíd lázadóként szembemenve a konvenciókkal jobbá és emberségesebbé tette a világot. 


 
 


Kiadványunk elérhető e-könyv formában is az alábbi oldalakon:

www.ekonyv.hu

www.book24.hu

www.dibook.hu

További könyvek

Hozzászólások